shutterstock_1276407124-e1691585867867-810x500.jpg

Svetová banka znížila financovanie Ugandy v reakcii na nový zákon proti sodomii

56
Kultúra smrti

Svetová banka znížila financovanie Ugandy v reakcii na prísne zákony proti homosexualite v tejto africkej krajine.

Skupina Svetovej banky vo vyhlásení zverejnenom 8. augusta napísala: “Ugandský zákon proti homosexualite je v zásadnom rozpore s hodnotami Skupiny Svetovej banky’.”

Svetová finančná inštitúcia tvrdí, že odstránenie chudoby je možné len vtedy, ak “zahŕňa všetkých bez ohľadu na rasu, pohlavie alebo sexualitu.”

“Tento zákon podkopáva toto úsilie. Inklúzia a nediskriminácia sú základom našej práce na celom svete.”

Svetová banka uviedla, že v súčasnosti diskutuje s úradmi o “opatreniach, ktoré sú potrebné na zabezpečenie realizácie projektov v súlade s našimi environmentálnymi a sociálnymi normami”. Organizácia tiež oznámila, že pozastaví nové verejné financovanie Ugandy “až do overenia účinnosti dodatočných opatrení.”

“Výrazne sa zvýši monitorovanie tretími stranami a mechanizmy nápravy sťažností, čo nám umožní v prípade potreby prijať nápravné opatrenia,” uvádza sa vo vyhlásení.

Pres zadržanie finančných prostriedkov africkej krajine Svetová banka uviedla, že je naďalej “odhodlaná pomáhať všetkým Uganďanom – bez výnimky – vymaniť sa z chudoby, získať prístup k dôležitým službám a zlepšiť ich život.”

Stála predstaviteľka Ugandy pri OSN Adonia Ayebareová reagovala’na rozhodnutie Svetovej banky’na portáli X, predtým známom ako Twitter.

“Toto je vrtošivé správanie @WorldBank voči členskému štátu,” napísal Ayebare. “Hodnoty, na ktoré sa odvoláva prijatie tohto drakonického rozhodnutia voči Ugande, nie sú univerzálne, sú sporné. O to naliehavejší a relevantnejší je prípad reformy pracovných metód vrátane správnej rady.”

Známy ugandský aktivista proti sodomii Martin Ssempa oponoval, že “vylúčenie Ugandy zo Skupiny Svetovej banky pre LGBTQ” “by mohlo byť skrytým požehnaním”, pretože by krajine umožnilo užšie sa spojiť s tzv. krajinami BRICS.

Uganda začiatkom tohto roka prijala svoj zákon proti sodomii, ktorý ukladá tresty za homosexuálne praktiky.

Ako už LifeSiteNews informoval, ugandskí zákonodarcovia vyjadrili rastúce obavy z náboru detí do LGBT životného štýlu. Skupiny ako Sexual Minorities Uganda, založené v roku 2004, ale zakázané v roku 2022, majú údajne zamerali na neplnoleté osoby s peňažnými platbami za účasť v homosexuálnych filmoch s hodnotením X. Propaganda zameraná na vychovávanie mládeže, aby podporovala (a sa dokonca zapájala) homosexualitu, bola objavená aj na školách a inde. 

Keď bol zákon schválený v parlamente, prezident Yoweri Museveni povedal, že pro-LGBT Západ by mal “prestať mrhať časom ľudstva tým, že nám vnucuje svoje spoločenské praktiky.”