Blood-donor-810x500.jpg

Nové usmernenie FDA odporúča, aby aktívni homosexuáli mohli darovať krv

18
Kultúra smrti

Nové usmernenia Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) nadobudli účinnosť a odporúčajú, aby homosexuálni muži, ktorí sa zúčastňujú na sodomii, mohli darovať krv, ak počas predchádzajúcich troch mesiacov nemali nových sexuálnych partnerov.

Poradenstvo, ktoré bolo dokončené v máji, údajne nadobudlo účinnosť v pondelok a nadväzuje na dlhodobé sťažnosti aktivistov, že úrad stigmatizuje homosexuálnych mužov, ktorí majú v porovnaní s ostatnou populáciou neprimerane vyšší výskyt HIV. Údaje Centra pre kontrolu chorôb ukázali, že homosexuálni a bisexuálni muži tvoria 70 % nových prípadov HIV napriek ich relatívne nízkemu podielu na celkovej populácii.

Agentúra celkovo výrazne skrátila odporúčané odkladné lehoty - alebo čas, ktorý je potrebné počkať pred darovaním - z 12 mesiacov na tri mesiace. Nové usmernenie odporúča, aby sa organizácie zaoberajúce sa odberom krvi pýtali každého bez ohľadu na pohlavie, či mal za posledné tri mesiace nového alebo viac sexuálnych partnerov. Ak áno, podľa odporúčania FDA sa ich opýtajú, či sa zúčastnili na análnej sexuálnej aktivite. Počas pandémie COVID-19 sa FDA zamerala konkrétnejšie na aktivity osôb rovnakého pohlavia tým, že odporučila odklad pre darkyne, ktoré sa zúčastnili na sexuálnych aktivitách s mužmi, ktorí mali sexuálne vzťahy s inými mužmi. 

Nie je jasné, ako efektívne budú nové odporúčania pri zabezpečovaní bezpečných dodávok krvi. Agentúra uviedla, že sa obáva falošne negatívnych výsledkov pri vyšetreniach krvi darcov, ktorí užívajú predexpozičnú profylaxiu (PrEP), a postexpozičnú profylaxiu (PEP). Podľa usmernení FDA by sa u osôb užívajúcich tieto lieky mal odklad podania dlhodobo účinnej PrEP alebo PEP odložiť o tri mesiace od poslednej dávky alebo o dva roky od poslednej injekcie. 

“Hoci nezistiteľnosť sa rovná neprenosnosti pri pohlavnom prenose, neplatí to pre transfúzny prenos,” uviedla FDA v máji. 

Takisto uviedol, že predchádzajúce reštriktívne politiky fungovali, pričom uviedol, že odporúčania na odklad a ďalšie zmeny “postupne znižovali riziko prenosu HIV pri transfúzii krvi v priebehu času, a to z približne 1 na 2 500 jednotiek pred testovaním na HIV v 80. rokoch“20. storočia na odhadované zostatkové riziko približne 1 na 1.47 miliónov transfúzií v roku 2022.” 

Agentúra dodala, že “nebol zdokumentovaný žiadny prenos HIV, vírusu hepatitídy B (HBV) alebo vírusu hepatitídy C (HCV) prostredníctvom americko-licencovaných produktov získaných z plazmy za posledné tri desaťročia.”  

Keď bolo podobné odporúčanie vlani predstavené v Kanade, Kanadská hemofilická spoločnosť uvádzali, že podľa ich názoru by táto zmena “mala za následok zvýšené riziko, aj keď veľmi malé, prenosu krvou prenosných patogénov, ako je HIV, na príjemcov čerstvých zložiek.”

Posledný prezident Ronald Reagan zakázal homosexuálnym mužom darovať krv, ale táto politika bola zrušená za Obamovej administratívy, ktorá zaznamenala stovky verejných komentárov proti tomuto kroku. Podľa tohto pravidla mohli homosexuálni muži darovať krv, ak nemali’sexuálny styk s iným mužom.

Červený kríž v pondelok oznámil, že zavádza zmeny, zatiaľ čo iná skupina, America’s Blood Centers, nové odporúčania privítala, ale zatiaľ nestanovila dátum ich zavedenia, The Hillinformoval. Podľa CNN orlandská spoločnosť OneBlood plánuje začať používať nové usmernenia FDA 21. augusta, zatiaľ čo newyorské Krvné centrum ich má zaviesť 18. septembra. 

Americká lekárska asociácia (AMA) sa podľa NBC News tiež vrhla na nové odporúčania. Dr. Jesse Ehrenfeld, prvý prezident AMA’otvorene sa hlásiaci k rovnakému pohlaviu, údajne uviedol, že stará politika FDA používala “zastarané kategorické obmedzenia.”

Riaditeľ Centra pre hodnotenie a výskum biologických liekov FDA Dr. Peter Marks predtým povedal, že “implementácia týchto odporúčaní bude predstavovať významný míľnik pre agentúru a LGBTQI+ komunitu.”