shutterstock_1528348580-810x500.jpg

Britské veslovanie zakazuje mužom, ktorí sú rodovo nevyhranení, súťažiť so športovkyňami

31
Kultúra smrti

Britské veslovanie vyhlásilo, že na súťažiach žien sa môžu zúčastňovať len biologické ženy. 

Britské veslovanie, riadiaci orgán tohto športu v Anglicku, 3. augusta oznámilo, že zakáže biologickým mužom, ktorí sa vydávajú za ženy, súťažiť so ženami a potenciálne im ukradnúť ocenenia. 

“Iba osoby, ktoré boli pri narodení priradené k ženskému pohlaviu, budú oprávnené súťažiť v súťažiach pod jurisdikciou British Rowing”a/alebo byť vybrané, aby reprezentovali Veľkú Britániu alebo Anglicko na medzinárodných podujatiach,” uvádza sa v nových pravidlách.  

Nové pravidlá tiež zavádzajú “otvorenú kategóriu”, v ktorej môže súťažiť ktokoľvek bez ohľadu na svoje pohlavie. Pravidlá, ktoré majú vstúpiť do platnosti 11. septembra 2023, sa vzťahujú na všetkých športovcov, ktorí súťažia vo veslovaní a para-veslovaní, vrátane olympijských a paralympijských hier.  

Protokoly britského veslovania na ochranu žien nepodporujú všetky veslárske organizácie. Svetové veslovanie povoľuje mužom súťažiť proti ženám, ak ich “sérová koncentrácia testosterónu bola nižšia ako 2.5 nmol/l nepretržite počas obdobia najmenej 24 predchádzajúcich mesiacov.” 

V posledných mesiacoch sa mnoho športovkýň vyslovilo proti tomu, aby biologickí muži, ktorí sa vydávajú za ženy, mohli súťažiť proti ženám a nútiť ženy, aby s nimi zdieľali šatne.  

V júli Paula Scanlanová, ktorá prežila sexuálne napadnutie a športovkyňa, ktorá plávala v jednom tíme s mužom Williamom “Lia” Thomasom,  vypovedala pred U.S. Congress, že ona a jej kolegyne plavkyne boli nútené prezliekať sa pred mužmi športovcami 18-krát týždenne, zatiaľ čo sa univerzita snažila “prevychovať” ženy v snahe znížiť zábrany zdieľať šatňu s mužom a vyzliekať sa pred ním.  

Thomas sa dostal do celoštátnych správ, keď mu minulý rok umožnili súťažiť v ženskom plaveckom tíme Pensylvánskej univerzity po tom, čo v predchádzajúcich troch sezónach reprezentoval mužské družstvo.   

Predvídateľne sa Thomasová z jedným z najnižšie umiestnených plavcov v krajine na nadpriemernú pretekárku a dokonca vyhrala národný šampionát na 500 yardov voľným spôsobom.  

Ak Národná asociácia univerzitných športovcov (NCAA) naďalej obhajuje, že Thomasovi dovolila ukradnúť ženské’ocenenia, mnohé ženy, ktoré boli nútené s ním plávať, sa ozvali, aby túto inštitúciu odsúdili.  

NCAA sa ako prvá ozvala na obranu žien plavkyňa Riley Gainesová. V marci 2022 Thomasová plávala proti Gainesovej na 200 metrov a vyrovnala sa s ňou na piatom mieste.  

Počas následného fotografovania víťazov prinútili funkcionári Gainesovú pózovať s trofejou za šieste miesto, zatiaľ čo Thomasová pózovala s trofejou za piate miesto. NCAA nakoniec poslala trofej Gainesovej poštou.   

V júli Gainesová odsúdila NCAA za nomináciu Thomasovej na titul NCAA Žena roka a povedala: “Je to’výsmech. Tak’sa to celé zmenilo na niečo, čomu sme ako športovkyne zasvätili celý život. Je to niečo, z čoho sa ľudia smejú. Je to urážka. Je to neuveriteľne skľučujúce. A úprimne povedané, je to’zlé. 

Ostatné plavkyne a atlétky sa sťažovali na účasť Thomasovej’ na podujatí. Plavkyňa z Virginia Tech Réka György a povedala NCAA v liste, že “[e]každé podujatie, na ktorom transrodoví športovci súťažili, bolo jedno miesto odobraté biologickým ženám.”  

A dopis zaslaný bývalými olympionikmi a trénermi z Arizonskej univerzity po tom, čo Thomasová vyhrala 500 yardov voľným štýlom, tiež požiadal NCAA, aby chránila ženské športy.