bishops_and_cardinals-810x500.jpg

Veriaci katolíci považujú svojich biskupov za nedôveryhodných, ukázal prieskum Complicit Clergy

73
Kultúra smrti

Takmer 65 % účastníkov prieskumu medzi duchovnými z roku 2023 nedôveruje svojmu diecéznemu biskupovi a 46 % si myslí, že ich biskup zastáva neortodoxné názory.

Účastníkom boli položené dve otázky:

Odpovedajúci potom mohli ohodnotiť preláta, ktorý vedie ich diecézu, na stupnici od nuly do päť, pričom nula znamená “úplne nedôverovať” alebo “úplne neortodoxný” a päťka znamená “úplne dôverovať” alebo “úplne ortodoxný.”

Preláti získali priemernú známku 1,97 za dôveryhodnosť a 2,5 za ortodoxnosť.

“Celkovo bolo získaných 5 782 odpovedí na prieskum 180 biskupov (13 biskupov nemalo žiadnu odpoveď),” Complicit Clergy, projekt Lepanto Institute, vysvetlil vo svojich zisteniach. “Odpovede boli obmedzené na jeden prieskum na jednu IP adresu, aby sa eliminovala možnosť viacnásobného odoslania.”

Graphic via Complicit Clergy

“Za zmienku stojí aj fakt, že čím vyššie biskup v hierarchii stúpa, tým nižšie má skóre.”

Tí istí štyria biskupi mali najvyššie hodnotenia v oblasti dôvery aj ortodoxie: Biskup Joseph Strickland z Tyleru v Texase, arcibiskup Salvatore Cordileone zo San Francisca, biskup Steven Lopes z anglikánskeho ordinariátu a arcibiskup Alexander Sample z Portlandu v Oregone. (Jeden biskup, biskup Benedikt Aleksijčuk z diecézy svätého Mikuláša v Chicagu pre Ukrajincov, dostal 5 bodov v oboch kategóriách, ale informácie o ňom poskytol len jeden respondent. Complicit Clergy kategorizoval prelátov s najvyšším a najnižším hodnotením na základe tých, ktorí dostali hodnotenie od 20 a viac ľudí)

Strickland je jedným z najvýraznejších obhajcov katolíckej ortodoxie v rámci amerického episkopátu. V júni 2023 bol podrobený apoštolskej vizitácii z Vatikánu – na základe jeho vystúpenia proti Los Angeles Dodgers’ pocteniu “Sestier večného odpustku” protikatolíckej skupiny drag queens. Cordileone a Sample sú čitateľom LifeSiteNews dobre známi svojou dlhoročnou obhajobou katolíckej doktríny a liturgie. 

Sledovatelia Complicit Clergy sú väčšinou veriaci katolíci, hoci malý počet komentárov, ktoré zanechali respondenti, ukázal, že prieskumu sa zrejme zúčastnili aj niektorí heterodoxní jednotlivci a sťažovali sa na to, že niektorí biskupi sú príliš “konzervatívni.”

McElroy, Cupich, Gregory, Tobin a Stowe získali najhoršie hodnotenie dôveryhodnosti a ortodoxnosti

Biskupmi s najnižším hodnotením dôveryhodnosti boli kardinál Robert McElroy zo San Diega; kardinál Blase Cupich z Chicaga; kardinál Wilton Gregory z Washingtonu a kardinál Joseph Tobin z Newarku v New Jersey. McElroy, Cupich a Tobin získali aj najnižšie hodnotenie ortodoxie spolu s biskupom Johnom Stoweom z Lexingtonu v Kentucky.

Grafika prostredníctvom Complicit Clergy

V roku 2019 Stowe vydal “modlitebnú kartu” k mesiacu “hrdosti” homosexuálov. Katolícka cirkev učí, že sodomia, ako aj sklon k nej, je vo svojej podstate zlo (KKC 2357). V roku 2020 Stowe vydal “mesiac hrdosti” video, v ktorom vyjadril ľútosť nad “bielymi privilégiami” a povedal, že ho mrzí, “že Cirkev nebola v mnohých prípadoch taká ústretová, ako by mala byť.” Stowe sa tiež zúčastnil na obrade “požehnania” LGBT ľudí po boku obvinených zo sexuálneho zneužívania. Usporiadala ho organizácia Dignity USA, ktorá odmieta cirkevné učenie vo viacerých bodoch viery a morálky. Rozišiel sa aj s Konferenciou katolíckych biskupov Spojených štátov amerických tým, že podporil zákon o rovnosti kresťanov.

V roku 2021, keď bola spoločenská nevraživosť voči “neočkovaným” ľuďom na vrchole, Stowe nariadil najmenej dvom svojim kňazom, aby odhalili svoj status po injekcii COVID-19, a zakázal kňazom, ktorí si nepodstúpili”očkovanie, slúžiť chorým a ľuďom v domácnosti.

Cupich a Gregory, ktorých profil počas súčasného pontifikátu dramaticky stúpol, sú obidvaja známi svojím nepriateľstvom voči tradičnej latinskej omši. McElroy, Cupich a Gregory boli vytypovaní pápežom Františkom, aby sa zúčastnili na októbrovej synode o synodalite.

Tobin sa vyjadril k myšlienke ženských kardinálov a osobne privítal  “LGBT púť” do svojej katedrály. Ve februári 2018 Tobin tweetoval a potom vymazal “nočné, baby. Milujem ťa.”Povedal, že tweet bol “myslený ako súkromná komunikácia s jednou z mojich sestier.”

Ako predstavený jednej z diecéz hanobeného exkardinála Theodora McCarricka’čelil Tobin aj otázkam o tom, koľko toho vedel o McCarrickovej’predátorskej činnosti predtým, ako sa podrobnosti o nej dostali na verejnosť.

Katolíci z Arlingtonu opakovane upozorňujú na ‘nespravodlivé’ potláčanie tradičnej latinskej omše

Kompaktný klérus tiež vyzval účastníkov prieskumu, aby zaslali pripomienky o svojich biskupoch, ktoré boli následne zverejnené ako súčasť výsledkov prieskumu. Najmenej v 14 komentároch sa spomínala Spoločnosť svätého Pia X. (SSPX). Tradičnú latinskú omšu ich spomenulo viac ako 200.

Katolíci z Arlingtonskej diecézy sa rozchádzali v komentároch o biskupovi Michaelovi Burbidgeovi, ktorý dohliadal na jeden z najtvrdších zásahov proti starobylej omši vo svojej diecéze. Pred Traditionis custodes bol Arlington známy po celom svete veľkým počtom farárov, ktorí ponúkali starý obrad.

“Ohýbal sa, aby zachoval prístup k TLM, a dostal za to málo uznania,” zdôraznil jeden respondent.

“Keby sa otvorene vzbúril proti pápežovi, biskupa by možno nahradil niekto ako Cupich a my’by sme na tom boli oveľa horšie,” zamyslel sa ďalší.

“Kroky biskupa Burbidge’na výrazné obmedzenie TLM takmer zničili moju dôveru v jeho vedenie,” napísal ďalší arlingtonský katolík. “Nemám žiadnu dôveru, že mu ide viac o duchovné zdravie jeho stáda ako o priazeň pápeža Františka.”

Ďalší komentovali:

Katolíci si spomínajú na rok 2020: ‘Plakal som, keď som sledoval omšu v televízii a nemohol som prijať svojho Pána’

Mnohí komentátori z celej krajiny kritizovali svojich biskupov za to, že počas drakonickej koronálnej výluky v roku 2020 zatvorili kostoly a zakázali kňazom slúžiť verejné omše.

Grafika prostredníctvom Complicit Clergy

Nálady vyjadrené účastníkmi prieskumu naznačujú, že laici nezabudli, že každý biskup v rôznej miere súhlasil s tyraniou koronavírusu – každý jeden U.S. biskup v roku 2020 zatvoril verejné omše vo svojej diecéze.

Niektoré z komentárov o tom, ako biskupi’ zvládli koronavírusovú hystériu, zahŕňali:

Úplné výsledky prieskumu, ako aj interaktívne nástroje na vizualizáciu údajov, nájdete tu

PODROBNOSTI:

Dvaja americkí biskupi podporujú pro-LGBT kampaň vyzývajúcu na akceptáciu mužov, ktorí sa hlásia k ženskému pohlaviu

Pro-LGBT americký biskup zakazuje ‘ad orientem’ liturgiu, hovorí, že latinská omša je v rozpore s ‘jednotou Cirkvi’

300 katolíkov pochoduje z Arlingtonu ku katedrálam v DC, aby ‘vyjadrili smútok’ nad obmedzeniami latinskej omše

Kardinál Tobin priznáva, že ‘dočasne’ ubytoval talianskeho herca známeho pózovaním bez trička