Screenshot-2023-08-17-at-9.45.17-AM-810x500.png

Ukrajinskí baziliáni potvrdili trvalé uzavretie obľúbenej mariánskej svätyne v Toronte

84
Kultúra smrti

Riad sa rozhodol predať mariánsku svätyňu, ktorú majú torontskí katolíci radi a ktorá je známa ako zdroj mnohých údajných zázrakov. 

Prítomný páter Gabriel Haber, provinciálny predstavený Rádu svätého Bazila Veľkého zo Sv. Jozafáta, oznámil, že rád je v procese predaja svojho torontského kláštora, ktorého súčasťou je aj Mariánska svätyňa vďaky, keďže veriaci katolíci sa naďalej modlia, aby bola svätyňa zachovaná.   

Mariánska svätyňa, otvorená 24 hodín denne a 365 dní v roku, ponúka miesto modlitby, rozjímania a kontemplácie v rušnom meste Toronto. Už 20 rokov svätyňa odhaľuje krásu Božieho’stvorenia prostredníctvom svojich záhrad a kvetov. Okrem toho mnohé sochy v celej svätyni poukazujú na vyššie skutočnosti, ktoré presahujú pozemský svet.   

Včera v noci Haber’oznámenie rozdali ochrankári veriacim katolíkom, ktorí sa zišli na modlitebnom zhromaždení pri sviečkach v nádeji, že milovanú svätyňu zachránia. 

Haber vysvetlil, že baziliánsky rád zaznamenal “úbytok členov zo všeobecného nedostatku povolaní.” Preto je podľa neho “potrebné upevniť apoštolát rádu’v Kanade.”  

“Kúpna zmluva na celú nehnuteľnosť na Weston Road 3100 bola dosiahnutá a je v poslednom štádiu dokončovania,” pokračoval Haber.  

Kým komunitné centrum a blízke futbalové ihriská zostanú v plnej miere zachované, “všetok prístup verejnosti do areálu kláštora (vrátane “modlitebnej záhrady,” “svätyne,” atď.) je obmedzený, pretože sa stane súkromným majetkom nových majiteľov.” 

Podľa jeho listu sa náboženské predmety vrátane krížovej cesty, stojanov na sviečky, sôch majú “pietne odstrániť z areálu a podľa možnosti darovať iným skupinám, ktoré ich môžu využiť.”   

Strana 1 listu o. Gabriela Habera, provinciálneho predstaveného Rádu sv. Jozafáta
Strana 2 listu o. Gabriela Habera, provinciálneho predstaveného Rádu svätého Bazila Veľkého Jozafáta

“Inými slovami, ‘Svätyňa’ je natrvalo zatvorená,” vyhlásil Haber. “Realita je taká, že baziliánska mníšska komunita v Toronte už jednoducho nie je životaschopná; v roku 2023 je to ešte zjavnejšie ako pred 7 rokmi.” 

V roku 2016 bola svätyňa tiež pod hrozbou zatvorenia. Viac ako 5 000 ľudí však podpísalo petíciu za zachovanie svätyne po tom, čo sa dozvedeli, že baziliánski kňazi neplánujú obnoviť nájomnú zmluvu na pozemok.  

Haber povzbudil katolíkov usilujúcich sa o záchranu svätyne, aby namiesto toho “tento zápal a vášeň vložili do pastoračných aktivít a osvety vo vlastných farnostiach.”  

LifeSiteNews sa pokúsil osloviť Habera, aby sa k tomu vyjadril, ale bol informovaný, že je momentálne mimo domova a nemôže v tejto chvíli poskytnúť vyjadrenie.

Svätyňa je hojne navštevovaná katolíkmi aj nekatolíkmi a je uvedená na Trip Advisor pretože aj ľudia, ktorí nie sú veriaci, uznávajú krásu a posvätnosť svätyne.    

Dňa 12. augusta bola spustená petícia za záchranu svätyne s cieľom získať 5 000 podpisov. V súčasnosti ich dosiahla viac ako 10 000.  

Okrem toho mnohí na sociálnych sieťach vyzývajú na zachovanie svätyne, vrátane miestnych politikov. 

MPP Tom Rakocevic napísal na Facebooku, “Som’šokovaný a zdesený, keď vidím, ako sú dnes veriaci s plačom vyhadzovaní z mariánskej’svätyne vďaky. Ľudia už roky prichádzajú na toto výnimočné miesto, kde hľadajú nádej, pokoj a spojenie so svojou vierou.” 

Podobne sa vyjadril aj torontský mestský radca Anthony Perruzza odsúdil rozhodnutie a napísal: “Je šokujúce a hanebné, že tu majitelia zatvoria Mariánsku svätyňu vďaky – komunitné miesto, ktoré bolo vybudované komunitou a je miestom duchovnej reflexie.”  

Ak chcete pridať svoje meno na záchranu svätyne, kliknite tu.   

Haber požiadal, aby otázky alebo pripomienky smerovali na neho ako provinciálneho predstaveného rádu.

Ak chcete úctivo kontaktovať o. Haberu, volajte: 

Kancelária: (204) 586-4721 

Oddelenie: (204) 582-6695