1200px-Raphael1a-810x500.jpg

Neobviňujte Katolícku cirkev za zlých kňazov a biskupov, ktorí konajú v jej mene

63
Kultúra smrti

Predminulý pondelok sme uverejnili veľmi rozsiahlu správu o Kňazoch Najsvätejšieho Srdca Ježišovho (dehoniáni) a niekoľkých ich miestnych projektoch v Spojených štátoch. Mnohí veriaci katolíci sú touto správou oprávnene rozrušení a oslovili Kňazov Najsvätejšieho Srdca, aby sa pokúsili pochopiť, čo sa deje, prečo presadzujú také veci, ako je svätenie žien’a ideológie LGBT, a aby sa vo všeobecnosti opýtali, čo majú povedať na dôkazy obsiahnuté v samotnej správe.

V pondelok tohto týždňa, teda týždeň po zverejnení našej správy, vydali Kňazi Najsvätejšieho srdca nasledujúce vyhlásenie:

Vyjadrenie k Inštitútu Lepanto

Kňazi Najsvätejšieho srdca

Nedávno sme sa dozvedeli, že organizácia s názvom “Inštitút Lepanto” zverejnila rôzne negatívne vyhlásenia o Kňazoch Najsvätejšieho srdca. Chápeme, prečo by takéto vyhlásenia mohli byť dôvodom na znepokojenie.

Na zverejnené komentáre nebudeme reagovať inak, než že veríme, že naša dlhá história služby Cirkvi a Božiemu ľudu’stojí sama o sebe a je svedectvom bezúhonnosti kňazov Najsvätejšieho srdca.

Súcitná a pastoračná činnosť, ktorú vidíme v našich školách, farnostiach, v oblasti sociálnych služieb, zdravotníckej pomoci, ako aj v mnohých iných službách, je našou odpoveďou na príspevok inštitútu’

Na súde by to bolo zaregistrované ako nolo contendere, alebo “Žiadna námietka.”To znamená, že obžalovaný si neželá priznať vinu, ale uznáva, že prokurátor má dostatok dôkazov na odsúdenie.

Tento týždeň v pondelok sme tiež uverejnili novú správu o zdraví CommonSpirit. Určite si spomínate, že v júni sme uverejnili 64-stranovú správu, ktorá dokazovala, že spoločnosť CommonSpirit vykonávala “operácie na zmenu pohlavia” a distribuovala deťom lieky blokujúce pubertu. V tejto následnej správe (ktorú si môžete prečítať tu) ukazujeme, že spoločnosť CommonSpirit Health spolupracuje s poskytovateľom potratov, ktorý sa chce stať verziou plánovaného rodičovstva novej generácie.

Hlboko ma však zarmucuje, že reakcia mnohých na naše správy o týchto problémoch často vyúsťuje do útokov na Cirkev, do obviňovania Cirkvi za činy zlých ľudí, ktorí konajú v jej mene.

Príliš ľahko sa ľudia pozerajú na to, čo sa deje, a obviňujú Cirkev. To, čo si musíme úplne jasne uvedomiť, je, že Cirkev je úplne a úplne bez viny! Ona nie je organizácia, ona je najčistejšia, nemenná, nedotknuteľná Kristova nevesta! Ona je osoba! Pre katolíkov je ľahké chrliť katechizmus a uznať, že Cirkev je mystickou nevestou Krista, ale pre mnohých katolíkov je táto mystická nevesta skôr ideou a ideálom než skutočnou osobou. Pravdou však je, že Kristova nevesta je skutočne osoba.

Viac po skoku…

V Katechizme, odsek 796, čítame:

Jednota Krista a Cirkvi, hlavy a údov jedného tela, predpokladá aj ich rozlišovanie v rámci osobného vzťahu. Tento aspekt sa často vyjadruje obrazom ženícha a nevesty. Tému Krista ako ženícha Cirkvi pripravovali proroci a ohlasoval ju Ján Krstiteľ. Pán sa označil za “ženícha”, Apoštol hovorí o celej Cirkvi a o každom z veriacich, údoch jeho tela, ako o neveste “zasnúbenej” Kristovi Pánovi, aby sa s ním stala iba jedným duchom. Cirkev je nepoškvrnenou nevestou nepoškvrneného Baránka. “Kristus si zamiloval Cirkev a vydal za ňu seba samého, aby ju posvätil”, spojil ju so sebou vo večnej zmluve a nikdy sa neprestáva o ňu starať ako o svoje telo.

Pravda je, že Kristova nevesta — nazývaná aj mystické telo Kristovo — je tajomstvom, ktoré môžeme pochopiť len vo viere. To znamená, že blahoslavený Francisco Palau napísal niekoľko úžasných vecí o OSOBNOSTI Cirkvi, o ktoré sa chcem s vami podeliť. Blahoslavený Palau bol odlúčený karmelitánsky mních a kňaz, ktorý žil v rokoch 1811 až 1872. Koncom roka 1860 bol Francisco Palau obdarený mystickým videním, v ktorom videl Cirkev v podobe mladej ženy.  Svoje mystické zážitky si zapísal do zápisníka pod jednoduchým názvom:

V rozhovore s vtelením Cirkvi sa mu Kristova nevesta opísala týmito slovami:

Ja som Baránkova nevesta. Som zhromaždenie spravodlivých, bojovníkov na zemi. Pod Kristom, svojou hlavou, som tvoja kráľovná, som tvoja manželka, som tvoja matka, som tvoja dcéra. Taká som a zodpovedajúca vašej láske prichádzam k vám. Som s vami v tejto samote. Som tvoja spoločníčka. V niekoľkých slovách vám odpoviem na vašu otázku. Som skutočnosť, rovnako ako telo národa. Existujem; žijem svojím vlastným životom. Mám hlavu, Ježiša Krista, a údy, ktoré tvoria moje vlastné smrteľné telo. Moje telo je jediné tohto, druhu s dokonalou harmóniou vo všetkých svojich častiach a organizácii. Je pohyblivé, dobre proporcionálne, nekonečne krásne, v dokonalom zdraví. Vo mne nie je žiadna choroba. Som stále mladý. Bez škvŕn a vrások, časom nestarnem. Vládnem a spravujem na nebi, na zemi i pod zemou. Som vládkyňou vesmíru. Všetky stvorenia mi slúžia. Mám jazyk a hovorím. Mám uši a počujem, čo sa mi hovorí. Mám oči a vidím. Mám ruky a pracujem; nohy a chodím. Som jediný objekt lásky, ktorý je schopný vyplniť nesmiernu prázdnotu ľudského srdca. Som nekonečne krásny a mám v sebe všetky stvorené krásy. Ako živý obraz samého Boha, okrem mňa nie je pre ľudstvo možné žiadne šťastie.

Keď si predstavíme krásnu Kristovu nevestu, svätú Matku Cirkev, ako skutočnú osobu, o čo ľahšie si uvedomíme, že tí zlí katolíci, ktorí pohoršovali veriacich šírením bludov a falošných náuk, nekonajú prostredníctvom Cirkvi svoje hrozné zločiny? Musíme dbať na to, aby sme si uvedomili, že pápež nie je Cirkev. Jednotliví biskupi, arcibiskupi, kardináli a kňazi nie sú Cirkev. Laici nie sú Cirkev. Všetci sú súčasťou Cirkvi, ale Cirkev je väčšia ako ktorýkoľvek z nich, ba dokonca ako všetci dohromady.

Osoba Cirkvi je mystickou nevestou Krista a tí jej členovia, ktorí konajú v rozpore s jej učením, konajú mimo nej. Predstavte si to takto: Cirkev je ako matka: Učí svoje deti, ako sa majú správať, a potom ich posiela do sveta. Niektoré z jej detí nerešpektujú jej učenie a konajú v rozpore s tým, čo ich naučila. A keď sa správajú nehanebne, znevažujú jej dobré meno. Ona však nie je vinná za ich nemorálne správanie!"

Krásna Cirkev, ktorá sa prihovára blahoslavenému Palauovi, sa v skutočnosti zaoberala zlobou kňazov, ktorí ju zrádzajú. Toto povedala:

Všetci kňazi sú v deň svojho vysvätenia odovzdaní do mojich rúk nebeským Otcom. Kňaz, nech je jeho hodnosť alebo dôstojnosť akákoľvek, odo dňa svojho vysvätenia je mojím manželom a obrad sa slávi náležitým spôsobom pred verejnosťou. Mohlo by sa stať, že manžel alebo manželka sa napriek manželskému zväzku môže stať neverným, cudzoložným, nečistým a tak nehodným svojej manželky. Kňaz sa napriek posvätným putám kňazstva, ktorými je so mnou zviazaný, môže stať neverným, cudzoložným a zlým manželom. Nuž potom som panna, vždy som bola a budem, a ten, kto sa so mnou spojí v duchovnom manželstve, je taký čistý a rýdzi, ako ho objímam, je čistejší pevnosťou a pevnosťou, ako ma miluje, a nikto nie je ma hoden, iba ten, kto prichádza ku kňazstvu s čistými úmyslami. Chceš poznať príčinu môjho smútku?"

Viedla ho na vrchol hory a pri svetle, ktoré svietilo na planinu, videl som veľké množstvo falošných milencov, ktorí prichádzajú ku kňazstvu so záludnými úmyslami, boli v moci Asmodea. A povedala mi: "Ja som sa s tebou rozlúčil: “Títo sa za mňa vydali prostredníctvom zväzkov kňazstva a nemilovali mňa, ale benefícium, štipendium a temporálie; to je ich milovaná vec. Podľa kňazstva som ich manželkou, ale oni sú cudzoložníci, pretože sa spojili s benefíciom, a nie so mnou. Jedni milujú dôstojnosť a slávu, ktorá ma, ako vidia, obklopuje; iní milujú moje materiálne bohatstvo, ďalší nečinnosť, lenivosť a vlastné pohodlie; s týmito úmyslami začali svoju kariéru a dospeli k vlastníctvu slávneho postavenia. Nikto z nich ma nepozná a ja nepoznám ich, ani oni ma nemilujú. Ach, keby všetci kňazi poznali Cirkev, keby ma poznali, keby ma milovali!" Všetci títo boli odovzdaní do moci Asmodea práve v deň svadby: v deň ordinácie, čiže prevzatia kňazského života, sa diabol zmocnil ich duší; a mŕtvi pre mňa žijú len pre seba, pre svet a pre diabla.

Tieto slová sú mrazivé, a keď sa nad nimi zamyslíme a vezmeme do úvahy aj to, že Panna Mária povedala sestre Lucii, že veľký boj, ktorý sa blíži, sa bude týkať rodiny, zrazu snaha niektorých najvyššie postavených členov Cirkvi povoliť sväté prijímanie rozvedeným a znovu zosobášeným katolíkom, či akceptovanie sodomitských “rodín” nadobúda úplne nový význam. Nezabúdajte však, že tieto zlé časy nie sú vinou Cirkvi a zlí ľudia, ktorí spôsobujú toľko pohoršenia a zmätku, nie sú Cirkvou, ani nekonajú v jej mene. Ak chcete zostať blízko svätej Matky Cirkvi, zostaňte blízko jej vzoru – Panny Márie! Modlite sa každý deň ruženec, vykonajte 5 prvých sobôt pokánia ,a nikdy nestrácajte zo zreteľa skutočnosť, že tento život je bojom na život a na smrť o vašu dušu.

Ako vždy, prosíme, modlite sa za Cirkev, za našich biskupov, kňazov, diakonov a za misiu Lepanto’, pretože pokračujeme v odkrývaní pravdy a “obnovujeme všetko pre Krista.” (Kol 1, 20)

Christus Vincit!

Michael Hichborn
Predseda
Lepantský inštitút

Publikované so súhlasom Lepantského inštitútu.