shutterstock_1032509656-810x500.jpg

CNN prispieva svojou príručkou k zamieňaniu pohlaví do hlavného prúdu

41
Kultúra smrti

S ľútosťou vám musím oznámiť, že CNN je v tom opäť.

Ak dôvera v tlač stále klesá, zdá sa, že mainstreamové médiá sú odhodlané zdôrazniť, prečo publikujú články, ako je tento praktický sprievodca z 12. augusta: “Sprievodca po novotvaroch, od ae po ze.”

Ako už názov napovedá, nejde ani tak o správu, ako skôr o ďalší príklad mediálnej korporácie, ktorá nosí vodu pre hnutie LGBT. Cieľom tohto článku je mainstreamovať myšlienku nedávno vymyslených zámen; zasypať tvrdenia trans aktivistov; a presvedčiť čitateľov, že odporovanie agende LGBT je nerozumné a ahistorické. Veľká časť článku je jednoducho regurgitáciou bodov kampane za ľudské práva, vystrihnutých z jej webovej stránky.

“Neopronámená,” podľa CNN sú “nové zámená”, ktoré zahŕňajú “rodovo neutrálne alebo nebinárne zámená, ktoré sú odlišné  od bežných ona, on a oni. Medzi neopomenuteľné zámená patria výrazy ako ‘xe’ a ‘em,’ a niektoré z nich pochádzajú dokonca z obdobia pred niekoľkými storočiami, keď ich zaviedli spisovatelia ako riešenie na pomenúvanie predmetov bez toho, aby sa predpokladal ich rod. V súčasnosti ich’bežne používajú aj  nebinárne a transrodové osoby.”

“Bežne používané” robí v tejto vete veľkú námahu — väčšina ľudí o týchto zámenách nikdy nepočula; nevedela by ich použiť v konverzácii; a určite by ich nevedela’správne skloňovať. Je to preto, že na rozdiel od toho, čo tvrdí CNN a hnutie LGBT, tieto slová nie sú súčasťou prirodzeného vývoja jazyka, ale ideologickou požiadavkou zhora. Hovorovo povedané, LGBT aktivisti sa snažia z týchto zámen urobiť “vec.”Chcel by som vidieť, ako by sa o to pokúšali na stavenisku alebo na akomkoľvek inom pracovisku s modrými goliermi.

Ale posolstvo CNN’je jasné. Článok obsahuje rozhovor s “jedným z najvýznamnejších odborníkov na novotvary,” Dennisom Baronom, ktorý nám dáva najavo, že novotvary sú dôležité: “Ľudia majú radi možnosť vyjadriť sa k tomu, ako’sú identifikovaní. Odmietnutie možnosti, aby sa ľudia sami identifikovali, je spôsob, ako ich vylúčiť.” Na pomoc pri tejto misii nám CNN poskytuje zoznam od organizácie Human Rights Campaign.

xe/xyr (bežne vyslovuje sa zee/zeer)

Prosil som xyr aby prišiel do kina. Xe povedal áno!

ze/zir alebo ze/hir (obyčajne vyslovuje sa zee/zeer alebo zee/heer)

Učiteľka dnes hodnotila zir papier a ze má päťku!

Ze povedal sám že ja som jeho obľúbený sused.

fae/faer (bežne sa vyslovuje fay/fair

Fae mi povedala, že faer najlepší priateľ je tento týždeň v meste.

ey/em/eir  (commonly vyslovuje sa aye/em/air)

Ja’dnes beriem em do parku. Ey chce vziať svoj fotoaparát, aby zachytil záhradu pre seba!

ae/aer (obyčajne vyslovuje sa aye/air)

Ae je môj najlepší priateľ — väčšinu aer’s všedných večerov trávi u mňa doma.

I tento rozsiahly sprievodca je mimochodom zbytočný. CNN pridala poznámku: “Niektoré z týchto zámen sa môžu vyslovovať odlišne v závislosti od ich používateľa.” To dáva zmysel. V súčasnosti máme na výber nekonečné množstvo možných identít, rastúci počet pohlaví — a to isté platí aj pre zámená. Organizácia Human Rights Campaign totiž vysvetlila, že keďže sú neohybné zámená “odrazom niečej’osobnej identity,”, “počet a typy neohybných zámen, ktoré môže človek používať, sú neobmedzené.”

Baron tvrdí, že prvé “debaty o zámenách sa točia okolo neinkluzívnosti používania ‘on’ ako všeobecného zámena (ako v Biblii: ‘Kto je medzi vami bez hriechu, nech prvý hodí kameňom.’).” Dáva si záležať na tom, aby tvrdil, že naše súčasné debaty sú vlastne len záležitosťou ignorantov ignorujúcich históriu.

Dua Saleh, hudobník a herec, ktorý sa objavil v hite spoločnosti Netflix “Sex Education,” používa zámená oni a xe. Saleh povedal svojim sledovateľom na sociálnych sieťach v roku 2020, po tom, čo xe začalo používať zámená xe, že je naozaj potvrdzujúce nájsť si zámená, ktoré sú pre vás správne.”

“Jednoducho sa mi páčia neohybné zámená,” Saleh povedal Komplex v roku 2022. “Mám pocit, že mi sedia lepšie, nie vždy, ale’jednoducho mi sedia. Je tam’prvok, pri ktorom si jednoducho’hovorím, ‘Och, toto znie naozaj pekne’alebo to znie pekne, keď to vychádza z mojich úst alebo keď to počujem hovoriť iných ľudí.” A je to ešte hlúpejšie — okrem novotvarov CNN poskytuje “úvod do podstatných mien novotvarov”:

List, slnko, hviezda — nounself pronouns sú neopronymá, ktoré využívajú prírodu a iné inšpirácie ako nebinárne alebo bezrodé deskriptory. Lingvista Jason D’Angelo povedal The New York Times , že zámená nounself sa spopularizovali na sociálnej platforme Tumblr okolo roku 2012 a 2013 a naďalej sa používajú medzi členmi fandomov, ktorí môžu preberať svoje zámená nounself z vlastností, ktoré majú radi.

Pre niekoho, kto používa podstatné meno zámeno “list,” to môže vyzerať takto: “Dúfam, že list vie, akí sme hrdí na to, že list sa spoznáva list lepšie!” alebo “Leaf prišiel do kaviarne skôr ako ja; bol som zahanbený, že som prišiel neskoro na stretnutie s leafom.”

V roku 2016 papier o vznikajúcich zámenách dánsky lingvista Ehm Hjorth Miltersen napísal, že podstatné mená zámená ponúkajú ľuďom spôsob, ako si stanoviť identitu presahujúcu rámec pohlavia. Tým, že si človek nájde’želané podstatné mená, môže “vytvoriť nové spôsoby identifikácie a vnímania druhými, ktoré sú koordinovanejšie s komplexnými a rozmanitými identitami.”Miltersen napísal, že jeden používateľ zámena nounself, ktorý odpovedal na ich dotazník, napísal, že niekedy používa “zámená pup/pupself”, aby “vyjadril úroveň zábavy, šťastia a vzrušenia … vo mne.”

To’nie je vtip. Ako sa vyjadrila organizácia Human Rights Campaign, tento nový jazyk je “krokom k spoločnosti, v ktorej môžu ľudia plnšie vyjadrovať všetky časti seba samých.”

V skutočnosti je to krok k spoločnosti, v ktorej prijmeme akúkoľvek formu bludu, ktorú požaduje hnutie LGBT, vrátane ľudí, ktorí sa identifikujú ako listy, hviezdy alebo čokoľvek iné. A čo viac — očakáva sa, že sa všetci budeme hrať. CNN zverejnila túto príručku ako zdvorilý návod, ako na to — ale tieto veci budú povinné skôr, než sa nazdáte.