Screen-Shot-2022-05-12-at-10.59.08-AM-810x500.png

Federálny súd rozhodol, že Alabama môže chrániť deti pred transrodovými operáciami a drogami

25
Kultúra života

Alabama môže chrániť deti so zmeneným pohlavím pred škodlivými chirurgickými a chemickými zákrokmi, kým prebieha súdny spor, rozhodol v pondelok trojčlenný senát 11. obvodného odvolacieho súdu.

Rozhodnutie umožňuje, aby štátny zákon o súcite a ochrane zraniteľných detí zostal v platnosti. Tento zákon zakazuje “predpisovanie alebo podávanie” hormónov a blokátorov puberty neplnoletým osobám mladším ako 19 rokov, ktoré majú pohlavnú zmätenosť, a tiež zakazuje sterilizačné “operácie na zmenu pohlavia” a iné zákroky na odstránenie “zdravej alebo neochorenej časti tela alebo tkaniva” dieťaťa, ako už predtým informoval LifeSiteNews.

Sudkyňa Barbara Lagoa, Trumpova nominantka, rozhodla, že “okresný súd zneužil svoju diskrečnú právomoc pri vydávaní tohto predbežného zákazu, pretože použil nesprávny štandard kontroly.”Okresný súd pôvodne zablokoval uplatňovanie zákona”v máji 2022.

“Žalobcovia nepredložili žiadnu autoritu, ktorá by podporovala existenciu ústavného práva na ‘liečbu [svojich’detí prechodnými liekmi podliehajúcimi medicínsky akceptovaným štandardom,’” sudca rozhodol.

Sudca Lagoa poznamenal, že vlastný svedok federálnej vlády, Dr. Armand H. Antommaria, počas súdneho pojednávania pripustil, že “[s]existujú riziká spojené s liečebným postupom pri liečbe pohlavnej dysfórie,”

“ďalej uviedol, že v prípade blokátorov puberty a krížových pohlavných hormónov vo všeobecnosti existuje riziko poruchy plodnosti a že v prípade estrogénovej terapie existuje riziko zmeny sexuálnych funkcií,” napísal sudca. Dr. Antommaria uviedol, že je potrebný ďalší výskum v oblasti zdravotnej starostlivosti vo všeobecnosti.

Kresťanská právnická nezisková organizácia rozhodnutie pochválila.

“Alabama má právo chrániť neplnoleté osoby pred škodlivými, nezvratnými a experimentálnymi lekárskymi postupmi, ktoré môžu trvalo zmeniť detské telá bez preukázaného dlhodobého prínosu,”uviedol Ryan Bangert z Alliance Defending Freedom”v tlačovej správe.

“Deťom, ktoré trpia nepohodou so svojím pohlavím, najlepšie poslúži súcitná starostlivosť o duševné zdravie,” uviedol Bangert. “Dokonca aj zďaleka nie rovnocenná Svetová odborná asociácia pre transrodové zdravie má pripustila, že drvivá väčšina detí svoju dysfóriu prirodzene vyrieši, keď dospejú.”

ADF kritizovala “aktivistické skupiny a odborníkov s veľkými finančnými záujmami”, ktorí “naďalej presadzujú škodlivé lieky blokujúce pubertu, potenciálne sterilizujúce hormóny pre rôzne pohlavia a nezvratné operácie u detí, ktoré sú príliš malé na to, aby pochopili dlhodobé dôsledky pre svoj život.”

“Jedenásty obvod správne súhlasil s tým, že Alabama môže slobodne zaviesť zákony, ktoré chránia zraniteľné deti a dávajú im čas na rozvoj, ” uviedol Bangert. “Chválime alabamského generálneho prokurátora Steva Marshalla za jeho prácu na ochranu alabamských”detí a ADF sa teší, že bude naďalej podporovať jeho a jeho úrad v ich ušľachtilom úsilí.”

Pro-homosexuálne skupiny vrátane Southern Poverty Law Center, National Center for Lesbian Rights, Human Rights Campaign a GLBTQ Legal Advocates & Defenders rozhodnutie kritizovali.

Rozhodnutie prichádza v čase, keď sa štáty vedené republikánmi snažia chrániť deti pred trvalým a nezvratným poškodením v dôsledku chirurgických a chemických zákrokov.

Nie všetci republikánski lídri, dokonca ani spomedzi prezidentských kandidátov, sú však proti chemickému a chirurgickému mrzačeniu detí.

S radikálnymi LGBT a ľavicovými skupinami, ktoré sme spomenuli vyššie, sa spája bývalý guvernér New Jersey Chris Christie, ktorý oponuje obmedzeniam na transgenderové lieky a operácie, a bývalý guvernér Arkansasu Asa Hutchinson, ktorý oponuje trvalým chirurgickým zmenám, ale nie chemickým (aj keď tie sú trvalé).

Bývalý viceprezident Mike Pence medzitým povedal, že je “libertarián” v tejto otázke, keď ide o dospelých.