trudeau-810x500.jpeg

Trudeauova vláda odmieta pomoc pri katastrofách na Ostrove princa Eduarda po ničivom hurikáne v roku 2022

24
Kultúra smrti

Trudeauova vláda odmietla poskytnúť ostrovu Princa Eduarda (PEI) peniaze na pomoc pri katastrofách po ničivom hurikáne v roku 2022 a zároveň poskytla milióny skupinám podporujúcim LGBT v celej krajine.  

Dňa 22. augusta premiér Justin Trudeau odmietol uhradiť spoločnosti Maritime Electric, dodávateľovi elektrickej energie v provincii PEI’približne 36 miliónov dolárov za náklady po búrke po tom, ako pobrežný región vlani na jeseň zasiahol hurikán Fionna, tvrdiac, že spoločnosť nespĺňa podmienky Programu finančnej pomoci pri katastrofách (DFAA).

“Od dnešného dňa si nemyslím, že cítim väčšiu dôveru v to, že [36]-miliónový účet od spoločnosti Maritime Electric za rekonštrukciu stĺpov a vegetáciu bude riešený v rámci programu pre prípad katastrofy,” povedal premiér PEI Dennis King. 

“Mali sme pocit, že to bude pokryté, a teraz, keď sme sa v posledných dňoch dozvedeli, že nie, je to, dá sa povedať, sklamanie,” dodal.  

Maritime Electric požaduje, aby jej boli preplatené peniaze vynaložené na materiál na opravu spadnutého elektrického vedenia vrátane pracovnej sily, okrem stravy a ubytovania pre tých, ktorí prišli pomáhať z krajín mimo provincie.  

King vysvetlil, že Ottawa v novembri minulého roka prisľúbila, že pokryje výdavky spoločnosti Maritime Electric’súvisiace s odstraňovaním následkov búrky.  

Podľa programu DFAA v októbri 2022 mala federálna vláda zaplatiť 90 % nákladov na odstraňovanie následkov prírodných katastrof a zvyšných 10 % mali pokryť vlády provincií.  

Keď takmer 90 % obyvateľov PEI zostalo po búrke bez elektriny, Trudeau vyhlásil, že federálne prostriedky pôjdu na “projekty na opravu a obnovu kritickej infraštruktúry poškodenej búrkou.” 

Podľa listu, ktorý Kingovi poskytol Bill Blair, bývalý minister pre núdzovú pripravenosť, sa však spoločnosť Maritime Electric podľa smerníc DFAA kvalifikuje ako súkromná spoločnosť, nie ako malý podnik. Spoločnosť preto nie je oprávnená získať finančné prostriedky.   

“Som si vedomý, že usmernenia o oprávnenosti sú pre niektoré odvetvia obmedzujúce vzhľadom na súčasnú definíciu pre malé podniky,” napísal Blair. 

“Poskytnutie podpory podnikom poskytujúcim verejné služby na reakciu na následky hurikánu Fiona by vytvorilo precedens pre budúce extrémne poveternostné udalosti, pri ktorých by sa zodpovednosť za náklady spojené s pripravenosťou na búrky a/alebo reakciou na ne presunula z podnikov poskytujúcich verejné služby na federálnu vládu,” dodal.  

V roku 2023 federálna vláda vyčlenila na pomoc pri katastrofách v dôsledku hurikánu Fiona 1 miliardu USD. Podľa e-mailu, ktorý zverejnil federálny úrad pre pripravenosť na mimoriadne situácie, však PEI pravdepodobne nedostane žiadne z týchto prostriedkov.  

“Uvedomujeme si, že existujú spôsoby, ako tento program zlepšiť, aby lepšie slúžil Kanaďanom a znížil riziká, ktoré zažívajú, budovaním väčšej odolnosti,” uvádza sa v e-maile. 

“Minulý rok sme oznámili vytvorenie poradnej skupiny odborníkov z verejného sektora, akademickej obce, neziskových organizácií, domorodých komunít a súkromného sektora, ktorá poskytla odporúčania týkajúce sa toho, ako zlepšiť udržateľnosť a dlhodobú životaschopnosť financovania katastrof v Kanade a zlepšiť správu programu DFAA,” pokračovalo sa v ňom.  

Podľa Kinga, ak Trudeauova vláda bude naďalej odmietať preplácať náklady spoločnosti Maritime Electric, obyvatelia PEI budú nútení zaplatiť účet, čo bude mať za následok zvýšenie sadzieb za elektrinu o 2 - 3 percentá. Išlo by o veľké zvýšenie vzhľadom na to, že PEI už teraz patrí medzi najvyššie sadzby za elektrinuv Kanade.  

“Ak nenájdeme spôsob, ako sa s tým vysporiadať, bude to pre obyvateľov ostrovov ťažká správa a pre mňa veľmi ťažká správa,” povedal premiér PEI Dennis King. “Bol som dosť sklamaný, že je to tak”” 

Vzdor tomu King vyjadril nádej, že sa mu podarí presvedčiť federálnu vládu, aby prehodnotila svoje rozhodnutie. Kanaďania v PEI však nie sú jediní, ktorých Trudeauova vláda opustila.  

Nedávna správa odhalila, že kanadskí vojaci nasadení v Lotyšsku boli ponechaní na to, aby si sami kupovali vojenskú výstroj, zatiaľ čo kanadská vláda poskytla zásoby nedávno príchodzím dánskym vojakom.  

Kanadskí vojaci bojujúci na obranu svojej vlasti boli tento rok podobne opustení aj v Poľsku, keď Trudeauova vláda odmietla zaplatiť im stravu kvôli obrovskému zaostávaniu úhrad určených pre iných vojakov. 

Kým mnohí Kanaďania musia zápasiť s vysokými daňami a nedostatočnou štátnou pomocou, Trudeauova vláda nalieva doláre daňových poplatníkov do LGBT organizácií.  

Začiatkom augusta liberálna ministerka pre ženy a rodovú rovnosť Marci Ien sľúbila viac ako 800 000 dolárov prímorským LGBT organizáciám, z ktorých jedna organizuje sexuálne groteskné semináre. 

Nedávno zverejnené záznamy ukazujú že Trudeauova’vláda dala v rokoch 2020 až 2022 12 miliónov dolárov z peňazí daňových poplatníkov na financovanie “pride” organizácií a podujatí. 

Podobne v júni Trudeauova vláda poskytla 1,5 milióna dolárov, čo podľa nej bolo “núdzové financovanie” na zvýšenie bezpečnosti na oslavách LGBT “mesiaca hrdosti”.