Shutterstock_1715215150-810x500.jpg

Táto spoločnosť financovaná Pentagónom má za cieľ udusiť zvyšky slobodnej tlače

40
Kultúra smrti

Z revolučných znakov posledného desaťročia na Západe je jedným z najšokujúcejších tento:

Kým v krajinách ako USA, Kanada a Veľká Británia je otvorené väznenie novinárov stále tabu, v týchto krajinách sa cenzúra dosahuje rafinovanejšími metódami: Tieňové zákazy, “overovanie faktov”, dokonca zosmiešňovanie počas “komediálnych” relácií. Cieľ je v každom prípade rovnaký:

V súčasnosti sa potichu presadzuje nová metóda cenzúry v podobe “spoločnosti na boj proti dezinformáciám”s názvom NewsGuard, ktorá bola založená v roku 2018. Jej metódy sú podobné overovaniu faktov, ale s väčšou silou. Skupina hodnotí médiá z hľadiska “spoľahlivosti” a “transparentnosti” pomocou skóre, ktoré sa premieta do označenia (v podstate) “dôveryhodný” alebo “nedôveryhodný.” Zásuvný modul, ktorý si môže zakúpiť jednotlivec alebo inštitúcia, potom upozorňuje používateľov internetu na takzvané “nedôveryhodné” mediálne zdroje.

Opis metódy hodnotenia NewsGuard’vysvetľuje, že všetkých ich deväť údajne “apolitických” kritérií je vyhovujúcich a udeľuje určitý počet bodov zo 100. Kritériá s najväčšou váhou sú “opakovane nezverejňuje nepravdivý obsah” (22 bodov) a “zodpovedne zhromažďuje a prezentuje informácie” (18 bodov), ktoré vyžadujú, aby médiá “nezakrývali alebo neskresľovali informácie s cieľom predložiť argument alebo správu o danej téme.”

Už tu je zásadný problém s týmto snažením spoločnosti’Jej predpoklad, že sa môže vymenovať za vševediaceho sudcu faktov, je v rozpore s autentickou žurnalistikou a jej samotným cieľom.

Zdravá spoločnosť si vyžaduje, aby sa organicky vznikajúce názory mohli verejne vysielať v tandeme s ostatnými, bez toho, aby si jeden orgán vnucoval čo i len nárok na autoritu nad ostatnými. Inštitúcie, vrátane tých, ktoré majú verejne priznanú vážnosť, ako napríklad NewsGuard, sú príliš ľahko skorumpované. 

A ak nedôjde k úplnej korupcii, osobné záujmy príliš ľahko zatemnia úsudok aj tých najdobromyseľnejších. Tak ako sú kontroly a rovnováhy rozhodujúce pre pomoc pri kontrole korupcie v americkej vláde, sú potrebné aj na udržanie pravdy vo verejnom priestore.

Príkladom je napr: NewsGuard bol nútený ustúpiť po tom, čo počas vypuknutia epidémie COVID-19 príliš sebavedome tvrdil, že myšlienka, že vírus unikol z Wuhanského inštitútu virológie v Číne, je nepravdivá, ako The Epoch Times uvedol upozornil.

V dôsledku toho, “ak spravodajský portál s perfektným skóre zodpovedne informoval o rozsiahlych nepriamych dôkazoch naznačujúcich únik z laboratória, riskoval, že mu NewsGuard zníži skóre a falošne ho označí za ‘nespoľahlivý’ zdroj,” upozornil Times

NewsGuard tiež vedie zavádzajúce “kontroly faktov” tvrdení týkajúcich sa záberov mRNA COVID-19. Napríklad označuje za “mýtus” tvrdenie, že “z dokumentu na webovej stránke FDA vyplýva, že dvaja účastníci zomreli v dôsledku ‘závažných nežiaducich účinkov’ experimentálnej vakcíny COVID-19.”NewsGuard namieta, že FDA “nepripisuje tieto úmrtia vakcíne.”Po tom, čo uviedol, že počas skúšky dostalo injekciu 21 000 ľudí, NewsGuard naznačuje, že prakticky nie je nebezpečenstvo úmrtia z mRNA injekcií.

V apríli 2023 bol však zverejnený dokument spoločnosti Pfizer dokument, v ktorom sa uvádza, že dve deti zomreli na predčasný pôrod po tom, ako ich matky dostali injekciu COVID od spoločnosti Pfizer počas skúšobnej fázy, pričom predčasné pôrody sa opisujú ako “nežiaduce udalosti.” Spoločnosť Pfizer tiež zaznamenala 53 hlásení o “spontánnych potratoch” počas skúšobnej fázy a existujú desiatky tisíc hlásení o úmrtí v bežnej populácii po očkovaní mRNA COVID zdieľaných v systéme hlásenia nežiaducich udalostí vakcín (VAERS). 

Pozoruhodné je, že NewsGuard sa vo svojej “špeciálnej správe” na tému “Top mýty o vakcíne COVID-19” nezaoberá dokumentmi zo skúšok spoločnosti Pfizer ani správami VAERS.” Namiesto toho obviňuje “online dezinformácie” ako “zodpovedné za 20 %-ný pokles absorpcie vakcín v jednotlivých štátoch” vo svojej “Bielej knihe o dezinformáciách z roku 2022.”

Väzby na štátnu bezpečnosť

Ak aj pripustíme, že existuje spôsob, ako účinne prevziať úlohu, ktorú NewsGuard predpokladá, pri malom pátraní zistíme, že zlyháva v najzákladnejšom teste mediálnej watchdogovej skupiny, ktorý si vyžaduje minimálne nezávislosť od vlády a korporátnych záujmov.

Väzby skupiny’naštátnu bezpečnosť nie súpredmetom špekulácií. V roku 2021 ministerstvo obrany pridelilo spoločnosti NewsGuard 750 000 dolárov na jej projekt “Dezinformačné odtlačky prstov,” ktorého cieľom je bojovať proti tomu, čo nazýva “katalógom známych hoaxov, klamstiev a dezinformačných naratívov, ktoré sa šíria online.”

V nedávnej správe Epoch Times sa tiež zistilo, že poradný zbor spoločnosti”sa hemží vysokopostavenými bývalými vládnymi úradníkmi vrátane gen. Michaela Haydena, bývalého šéfa CIA a NSA, ktorého Mike Benz, bývalý šéf digitálneho oddelenia na ministerstve zahraničných vecí, označil za “vrcholového predátora národnej bezpečnosti štátu.”

Dalšími poradcami NewsGuard sú podľa bývalý generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen; fiprvý šéf ministerstva vnútornej bezpečnosti Tom Ridge; bývalý hovorca Clintonovho Bieleho domu Don Baer; a bývalý minister školstva za Obamovej vlády Arne Duncan, píše Times.

Podľa toho NewsGuard podporuje ako “dôveryhodné” správy, ktoré majú tendenciu podporovať agendu vlády USA’ako aj agendu globálneho Svetového ekonomického fóra (WEF) (ktoré vlani propagovalo NewsGuard), ktoré združuje a ovplyvňuje mnohé hlavy štátov, vedúcich predstaviteľov podnikov a novinárov z hlavných médií.

Tak NewsGuard uprednostňuje provojnové a proukrajinské postoje; správy podporujúce “bezpečnosť” vakcíny COVID-19 sú schvaľované a tie, ktoré spochybňujú jej bezpečnosť, sú penalizované, rovnako ako správy kritizujúce výluky.

Kým Centrum pre výskum médií (MRC) ukázalo, že NewsGuard v roku 2022 udelil ľavicovým médiám v priemere o 25 bodov vyššie skóre ako pravicovým, Benz správne poznamenal, že NewsGuard nie je’ani tak zaujatý voči konzervatívcom, ako skôr voči antiestablišmentovým postojom.

V roku 2022 vo svojej “Dezinformácii White Paper,” NewsGuard narážal na skutočnosť, že postoje spochybňujúce pozície establišmentu prepožičiavajú slabú sledovanosť, pričom napísal, že “veľký počet stránok NewsGuard s červeným hodnotením počas nemeckých spolkových volieb v roku 2021” šíril “obsah zameraný proti očkovaniu, uzamykaniu a ochrane klímy … ”

Konzervatívna mediálna organizácia PragerU tiež uviedla The Epoch Times, že ju NewsGuard požiadal “aby prestala kritizovať politiku uzamykania COVID-19, prestala spochybňovať bezpečnosť vakcín COVID-19 a “prestala hovoriť o akejkoľvek liečbe COVID-19, ktorá nie je schválená vládou” ako podmienku zrušenia jej červenej nálepky.

Podstata otázok, ktoré sú základom kritiky NewsGuard’ako napríklad, či by mali byť verejné priestory počas výskytu vírusovej epidémie uzavreté, vynáša na svetlo ďalší veľký problém s úsilím NewsGuard’monitorovať “dôveryhodnosť” mediálnych správ. 

Diktovanie ‘správnych hodnôt’ je nemožné úsilie

To, čo zaklincuje neudržateľnosť NewsGuardu’je, že sa pokúša posudzovať nielen fakty, ale aj hodnoty a otázky filozofických rozdielov.

Opozícia voči uzáverám napríklad nemusí byť nevyhnutne funkciou toho, nakoľko nebezpečný je podľa niekoho vírus COVID-19, teda toho, či niekto’akceptuje “surové fakty.” V skutočnosti ide o otázku priorít. Človek môže veriť, že vírus predstavuje smrteľné nebezpečenstvo, ale môže tvrdiť, že sloboda a potreby duševného zdravia, ktorým slúžia napríklad otvorené reštaurácie, parky a kostoly, by nemali byť obetované na spomalenie alebo “zastavenie” šírenia vírusu. 

Podobne môže človek veriť, že klimatické zmeny sú skutočné a škodlivé pre Zem, ale že by sa na ne malo reagovať dobrovoľnými opatreniami zo strany jednotlivcov a podnikov, na rozdiel od núteného zatvárania podnikov alebo znižovania spotreby energie či obmedzovania výroby.

Alebo ľudia môžu mať rôzne názory na to, koľko úmrtí a zranení spôsobených vakcínou stačí na to, aby bola označená za “nebezpečnú.”

Ak sa zdá, že tento “filozofický” rozdiel zohráva úlohu v hodnoteniach NewsGuards’, základným problémom zostáva, že nerešpektujú dôležitosť schopnosti diskutovať “len o faktoch.” 

V skutočnosti trestajú jednoduché zdieľanie faktov z primárnych zdrojov, keď to môže postaviť vládu do menej priaznivého svetla. Svedčí o tom pozoruhodná skutočnosť, že webovej stránke Wikileaks, ktorá jednoducho zverejňuje dokumenty — mnohé z nich utajované —, udelili známku “fail”, aj keď’priznali jej celkovú presnosť pri zverejňovaní.

NewsGuard otvorene priznal na Twitteri presnosť Wikileaks’ v roku 2019, ale naďalej trvá na tom, že stránke udeľuje známku "nevyhovel" kvôli “nedostatočnej transparentnosti,” podľaRationalWiki, a to napriek tomu, že jej zdroje whistleblowerov’ zjavne potrebujú anonymitu. 

Ako NewsGuard presadzuje svoju doktrínu

NewsGuard je primárne určený na používanie celými inštitúciami, napríklad školami a knižnicami, pričom spúšťa upozornenie, keď používateľ narazí na zle hodnotenú stránku, s varovaním: “Postupujte opatrne. Táto webová stránka vo všeobecnosti nedodržiava základné normy presnosti a zodpovednosti.” 

Podľa spoluzakladateľa Stevena Brilla, ktorý sa v tlačovej správe z roku 2022 podelil o to, že nástroj NewsGuard’s hodnotiť spoľahlivosť sa používa vo viac ako 800 verejných knižniciach, “;kde 7 miliónov návštevníkov verejných knižníc používa NewsGuard, keď si chodia do knižnice po širokopásmový prístup,” ako aj “v desiatkach verejných škôl a univerzít [a] nezávislých škôl.”

Americká federácia učiteľov si tiež predplatila NewsGuard pre svojich 1,7 milióna členov. Takýto druh strategického umiestnenia ovplyvní najmä našu mládež, ktorá nemá takmer žiadne skúsenosti, ktoré by ju prinútili pochybovať o NewsGuard.

Hrozí, že NewsGuard sa stane ešte rozšírenejším vďaka partnerstvu so spoločnosťou Microsoft. Jej “upozornenie na dôveryhodnosť” už teraz visí nad internetovým vyhľadávaním v prehliadači Microsoft’Edge na mobilných telefónoch so systémom iOS a Android, v ktorom je jej doplnok predvolene nainštalovaný. Spoločnosť tiež údajne môže automaticky označovať stránky v Spojenom kráľovstve, pričom najväčší britskí poskytovatelia širokopásmového pripojenia uvažujú o začlenení tohto nástroja do tamojších internetových služieb.

NewsGuard sa tiež snaží pomôcť odbremeniť urážlivé médiá prostredníctvom tlaku na špičkové reklamné agentúry, s ktorými “pestuje affiliácie, partnerstvá alebo licenčné dohody,” The Epoch Times poznamenal. Patrí medzi ne Publicis Groupe, tretia’najväčšia reklamná agentúra na svete a hlavný firemný investor NewsGuard’

NewsGuard týmto reklamným agentúram signalizuje, v ktorých médiách je “nebezpečné” inzerovať. Na svojej webovej stránke otvorene deklaruje, že “nepravdivé informácie o témach ako zdravie, čestnosť volieb, politika a vojna” sú hrozbou pre takzvanú “bezpečnosť značky” pre spoločnosti inzerujúce v médiách.

Nebezpečenstvo, ktoré to predstavuje pre podniky, je natoľko značné, že motivovalo finančného riaditeľa Floridy Officer Jimmyho Patronisa, aby poslal a href="https://www.myfloridacfo.com/news/pressreleases/press-release-details/2023/03/01/cfo-jimmy-patronis-florida-is-prepared-to-protect-florida-businesses-from-newsguard" target="_blank" rel="noopener">dopis spoločnosti NewsGuard v marci, v ktorom pohrozil, že “využije plnú silu” svojho office “na objasnenie tejto organizácie.”

“Telegrafujú, ‘musíte sa správať viac ako The New York Times alebo NPR, a ak’nie ste, tak’dostanete zlú známku a potom vám vyschne reklama,’;”povedal pre The Epoch Times, pričom neskôr dodal, že spoločnosť sa “doslova snaží niekoho zdiskreditovať prostredníctvom systému bodovania, aby ho finančne poškodila.”

V marci americký kongresman Matt Gaetz požiadal o vyšetrenie spoločnosti, ktorú otvorene trápi jej finančný vplyv na médiá.

“Na čo som si“v tomto meste zvykol, je to, že vládni úradníci si vyberajú svoje obľúbené médiá a dávajú im tie najlepšie senzácie a tie najlepšie príbehy, a dochádza“k spájaniu médií a vlády, čo ma už dlho znepokojuje,” povedal Gaetz po vypočutí o “spisoch Twitter”, ktoré ukazujú vládne zásahy do zverejňovania informácií na Twitteri.

“Ale to, čo’teraz popisujete, je doslova smerovanie príjmov určitých mediálnych spoločností na úkor iných mediálnych spoločností, navrhnuté a realizované s financovaním a podporou vlády USA.”

Potom tweetol, “Newsguard je americkou vládou podporovaný subjekt, ktorý doslova odvádza príjmy z reklamy od mediálnych spoločností k iným mediálnym spoločnostiam, ktoré sú považované za ‘výhodnejšie.’Podvýbor pre zbrojenie musí vyšetriť NewsGuard!”

Boj za pravdu

NewsGuard sa ešte len začína. Ak bude čoraz viac prenikať na miesta, ako sú univerzity a stredné školy, dodržiavať dohody s poskytovateľmi širokopásmového pripojenia a udržiavať si vplyv na špičkové reklamné agentúry, bude rozširovať svoju moc nad mysľou občanov na celom svete vrátane Európy, kde plánuje okrem Veľkej Británie spustiť aj v Nemecku, Taliansku a Francúzsku.

Jeho expanzia by mohla mať exponenciálny vplyv. Ak vznikne čo i len dojem, že určité spravodajské stanice sú považované za “oficiálne” zdiskreditované, ľudia, ktorí zastávajú protištátne, alternatívne názory, môžu byť presvedčení, aby o svojich názoroch mlčali zo strachu, že budú sami označení za bláznivých alebo považovaní za nedôveryhodných. 

Mnohí budú mať pocit, že nemajú dôvod spochybňovať dôveryhodnosť organizácie ako NewsGuard, najmä ak sa náhodou do veľkej miery zhoduje s ich svetonázorom. A vždy bude existovať značný počet ľudí, ktorí nemajú čas, energiu ani vôľu na to, aby sami skúmali problémy alebo dokonca zvažovali alternatívne názory.

Tí, ktorí sú oddaní pravde, sa nesmú báť hovoriť a musíme sa vybaviť tými najlepšími presvedčivými argumentmi v prospech pravdy. S dostatočnou dynamikou môžeme obrátiť karty proti establišmentu do tej miery, že bude všeobecne známe, že oni sú “nespoľahlivé” zdroje. Od tohto bodu nie sme ďaleko.