tmp_dd58ab8a-0e1f-4611-9024-2ae6d6b356e6-810x500.jpeg

EXKLUZÍVNE: Prehliadka zákulisia nového kláštora Matky Miriam!

55
Neutral

Začiatkom tohto mesiaca som cestoval do diecézy Tyler v Texase, aby som bol svedkom posledných sľubov matky Miriam, ktorých svedkom bol aj biskup Joseph Strickland. Večer predtým sme sa s Matkou rozprávali o tom, čo si ľudia v diecéze myslia o apoštolskej vizitácii, ktorú Strickland prijal začiatkom tohto leta.

V tejto špeciálnej epizóde The John-Henry Westen Show, ktorá bola nahraná v ten večer, keď sme sa s Matkou rozprávali, ma Matka berie na prehliadku svojho nového kláštora vo Winnsboro v Texase.

Prevádzajúc ma po kláštore, vysvetľuje, že veľa vecí tu zanechali predchádzajúci majitelia. Vedie ma napríklad do miestnosti, ktorá má byť kaplnkou, ukazuje na lustre v miestnosti a pýta sa, či by niekto jeden z nich nechcel. 

Podľa matky v súčasnosti vyše 50 žien čaká na rozlíšenie, či majú povolanie vstúpiť do jej kláštora, a že celkovo napísalo vyše 100 žien. Keď sme sa rozprávali o posteliach, ktoré predchádzajúci majitelia nechali sestrám, matka vysvetlila, že 30 sestier “začne,” aj keď v kláštore nie je’toľko sestier. 

“Boli sme vyradené z niekoľkých diecéz, takže sme ich nemohli [získať toľko],” vysvetľuje matka. “V Oklahome nám zakázali postúpiť alebo niekoho prijať. Sestry odišli,” pokračuje a dodáva, že jedna zo sestier, sestra Gertrúda Marie, bola jediná, ktorá s ňou zostala.

Vysvetľujúc problém so svojimi sľubmi a sľubmi sestier, matka hovorí, že keď sa stretla s jedným zo svojich starých biskupov, povedal jej, aby “zrušila” svoje sľuby.  

“Stretli sme sa a na prvom stretnutí, a na konci stretnutia povedal: ‘Ach, ach, ach! Mimochodom, zrušte svoje sľuby,’” rozpráva Matka. “O mojich sľuboch sme sa ani nerozprávali. Vedel, že sú dohodnuté s katedrou… [Bolo to], akoby mi povedal, aby som zrušila návštevu u zubára.” 

Keď ju upozorním, že normálnou reakciou na takúto situáciu by bola modlitba o Božie’milosrdenstvo a že na Božiu’žiadosť, aby sa obetovala, reagovala kladne, bez okolkov, ale jemne mi povie: “John-Henry, zaslúžim si peklo.” 

“Ak by som nikdy nemala svoje posledné sľuby, povedala som si, že’by som si vystačila so svojimi dočasnými sľubmi u biskupa [Edwarda] Slatteryho v Tulse,” hovorí. Hoci je “nadšená” zo všetkého, čo sa v jej živote deje, hovorí, že má aj “zimomriavky.”  

“Že sa môžem zobudiť a nosiť tento [habit] každý deň… Boh vie, že ja’nie som typ na rehoľu. On vie, že… som newyorská židovka a obchodníčka!” Aj napriek tomu matka tvrdí, že bez ohľadu na to, čo “jej je odopreté”, je “najbohatším človekom na celom svete,” a že navždy patrí Kristovi. 

Medzičasom si so sestrami pomyslela, že by bolo dobré, aby kvôli novému majetku raz za mesiac išli do vlastného Winnsboro, aby “otravovali svet a pozvali všetkých” na filmový večer bez ohľadu na to, kto sú. Sestry by vybrali film a po jeho skončení by usporiadali posedenie Q&A o ňom. V iný večer by sestry dúfali, že sa uskutoční noc otázok, v ktorej by sa ľudia pýtali na “všetko, čo chcete vedieť o tom, že ste katolík, a [bojíte sa] spýtať.”

Takisto vyjadruje svoju vďačnosť čitateľom LifeSite osobne a hovorí: “To’vďaka vám sme’tu.” 

“Bez LifeSite by sme tu”neboli,”odkazuje matka čitateľom. “A my sme nadšení. A máme vás radi.” 

Keď sa jej na inom mieste rozhovoru pýtam na to, čo robí kláštor na svätú omšu, hovorí mi, že sestry bežne cestujú 40 minút na tradičnú latinskú omšu. V poslednom čase však, keďže sestry nemali čas na cestu, museli sa zúčastňovať na omši Novus Ordo vzdialenej 17 minút v Gilmeri v Texase, ktorú slúži úctivý kňaz, ktorý dvakrát do týždňa celebruje starý obrad a nový obrad hovorí ad orientem. Kňaz požiadal sestry, aby viedli hodiny CCD, pričom matka dodala, že sa chce “dostať k rodičom.” 

Matka zatiaľ nenašla kňaza, ktorý by mohol prísť na pozemok a slúžiť pre nich omšu, aj keď biskupi Strickland a Athanasius Schneider ich navštívili, aby slúžili omšu.

Pre viac informácií od Matky Miriam o novom kláštore si naladíte túto epizódu relácie The John-Henry Westen Show. 

The John-Henry Westen Show je k dispozícii vo forme videa na stránke relácie’s YouTube kanál a priamo tu na mojom blogu LifeSite.

K dispozícii je aj v audio formáte na platformách, ako sú SpotifySoundcloud, a Acast. Čakáme na schválenie aj pre iTunes a Google Play. Ak sa chcete prihlásiť na odber audio verzie na rôznych kanáloch, navštívte Stránku vysielania tu.

Vytvorili sme’pre túto reláciu špeciálny e-mailový zoznam, aby sme vás mohli každý týždeň upozorniť na zverejnenie novej epizódy. Prosím, prihláste sa teraz kliknutím sem. Môžete sa tiež prihlásiť na Kanál YouTube a YouTube vás’upozorní na nový obsah.

Môžete mi posielať spätnú väzbu alebo nápady na témy relácií prostredníctvom e-mailu [email protected].