Screen-Shot-2023-08-30-at-6.09.45-PM-810x500.jpg

Ľavicoví katolíci, ktorí podporili pátra Jamesa Martina, obviňujú Scotta Hahna zo "schizmy

88
Kultúra smrti

Ľavicoví katolíci vyvolali pobúrenie a posmech za to, že obvinili známeho katolíckeho spisovateľa a evanjelistu Scotta Hahna zo schizmy, pretože vyjadril vďačnosť za nový pastiersky list biskupa Josepha Stricklanda z Tyleru v Texase.

Medzi kritikmi Hahna sú aj významní liberálni katolícki spisovatelia a akademici, ako napríklad pápežský životopisec Austen Ivereigh, ktorí sami obhajovali alebo chválili heterodoxné osobnosti.

Ivereigh, ktorý má škandalóznu minulosť, ale pápež František ho vymenoval za “experta” pre synodu o synodalite, zašiel až tak ďaleko, že tvrdí, že Hahn sa pridal k “schizme americkej radovej tradície.”Ivereigh a ďalší liberáli útočiaci na Hahna však podporili otca Jamesa Martina a kardinála Roberta McElroya, ktorí verejne kritizovali katolícke učenie o sexualite.

V liste biskupa Stricklanda”sa nikde nespomína pápež František, nieto ešte obhajoba schizmy.

Útok na Hahna je súčasťou schémy ľavicových katolíkov, ktorí sa zameriavajú aj na osobnosti hlavného prúdu Cirkvi, ktoré sa zdajú byť v rozpore s pápežom Františkom — a spochybňuje ich tvrdenia o snahe o “počúvajúcu Cirkev” pre “všetkých.”

‘Som vďačný za inšpiratívne slová biskupa Stricklanda’

V príspevku na Facebooku post v piatok Hahn zdieľal pastierske posolstvo biskupa Stricklanda’zverejnené minulý týždeň a jednoducho dodal: “Som vďačný za inšpiratívne slová biskupa Stricklanda’.]”

V liste texaský biskup potvrdil sedem “základných právd”, ktoré Cirkev zastáva “od nepamäti”, a varuje pred možnými snahami o zmenu týchto právd prostredníctvom synody.

Pravdy, ktoré biskup Strickland zdôraznil, zahŕňajú, že je svätokrádežou prijímať Eucharistiu v ťažkom hriechu a že sexuálna aktivita mimo manželstva je vždy smrteľne hriešna a Cirkev ju nemôže schváliť ani požehnať.

Biskup v liste tiež predpovedá, že “mnohé z týchto právd budú preskúmané v rámci synody o synodalite” a vyzýva katolíkov, aby sa “pevne držali týchto právd a boli obozretní voči akýmkoľvek pokusom o predloženie alternatívy k evanjeliu Ježiša Krista.” 

“Žiaľ, môže sa stať, že niektorí označia za schizmatikov tých, ktorí nesúhlasia s navrhovanými zmenami,” povedal biskup Strickland. “Buďte si však istí, že nikto, kto zostáva pevne na olovnici našej katolíckej viery, nie je schizmatik.”

Ľudia, ktorí presadzujú heterodoxiu, sú sami “skutočnými schizmatika,” obvinil. 

Obavy biskupa Stricklanda’zo synody o synodalite nie sú neopodstatnené. 

Generálny relátor synody kardinál Jean-Claude Hollerich čelil obvineniam z herézy za tvrdenie, že základ katolíckeho učenia o hriešnosti homosexuality už “nie je správny” a volá po “zásadnej revízii učenia.” Nedávno naznačil, že Cirkev môže časom vysvätiť ženy za kňazky.

Pápež František tiež vymenoval za hlasujúcich členov prvého synodálneho zhromaždenia v októbri niekoľko ľudí, ktorí sú proti katolíckej náuke, vrátane otca Martina. Vatikánska webová stránka synody otvorene propaguje homosexuálne vzťahy a adopciedisidentských aktivistov.

‘Reakčný tradicionalista’: Ľavičiari idú po Scottovi Hahnovi 

Biskup Strickland’v liste síce nepíše nič o pápežovi Františkovi, ale Hahnovi’stačila skromná pochvala textu, aby ho prominentní ľavicoví katolíci vyhlásili za “schizmatika.”

“Scott Hahn sa pripája k schizme amerických rad trad. Ale náznaky tu boli už dávno,”Ivereigh hanlivo nabil na X (predtým Twitter). Pred svojím pôsobením vo Františkovom Vatikáne bol Ivereigh poradcom medzičasom potupeného britského kardinála Cormaca Murphyho-O’Connora, než v roku 2006 odstúpil po tom, ako sa priznal k dvom sexuálnym vzťahom so ženami mimo manželstva, z ktorých jeden sa skončil potratom.

Ivereigh zdieľal článok z Where Peter Is, liberálneho blogu známeho tým, že útočí prakticky na všetku kritiku pápeža Františka. 

V sobotňajšom článku Where Peter Is vedúci redaktor Mike Lewis Hahna zatratil a obvinil váženého autora, že sa “spojil s disidentským, protipápežským krídlom Cirkvi” a prijal “reakčnú tradicionalistickú ideológiu.” “S jeho podporou Stricklandovho”listu sa perspektíva rozkolu v americkej Katolíckej cirkvi — alebo aspoň perspektíva rozhnevanej populistickej vzbury proti pápežovi — zrazu zdá byť reálnejšia, ” divoko špekuloval Lewis.

Ponúkol niekoľko slov uznania za list “je to odvážny krok od poprednej katolíckej osobnosti,” vyjadril sa bloger a bývalý klimatický aktivista. “Pre tých katolíkov, ktorí zostali verní pápežovi a ktorí sa obávajú schizmy prichádzajúcej z krajnej pravice americkej cirkvi, je to hlboké sklamanie,” pokračoval. “Scott Hahn je inteligentný človek. Vie, čo’robí, a chápe význam svojho načasovania.”

Massimo Faggioli, historik a profesor Villanovskej univerzity populárny v liberálnych katolíckych kruhoch, sa tiež vyjadril: “Scott Hahn podporuje biskupa Stricklanda. Je to’smutné, ale nie prekvapujúce (aspoň pre mňa),” písal na X, pričom zdieľal Lewisov’ článok. 

Podrývajúc svojich kritikov, Hahn napísal v pondelok na Facebooku: “I’som vďačný za inšpiratívne slová nášho milovaného pápeža Františka v nedávnom posolstve,” a zverejnil článok o Františkovi, ktorý sa zasadzuje za eucharistickú adoráciu.

Odozva na odsúdenie Hahna bola rýchla a často posmešná. 

Šéfredaktor časopisu Crisis Eric Sammons označil útok za “dobrú vec.” “Odhaľuje oveľa viac o útočníkoch na Hahna’a ich projekte než o Hahnovi,” napísal v článok v pondelok, ktorý Hahn zdieľal na Facebooku.

Sammons prirovnal kampaň proti Hahnovi “k taktike Francúzskej revolúcie, v ktorej sa revolučná špirála čistoty stala takou intenzívnou, že nikto nebol v bezpečí pred zničením. Presne to’sa deje aj tu.” 

“Všetko dobré, čo Hahn v minulosti urobil, sa považuje za bezcenné kvôli jeho nedostatočnej hlasnej a úplnej podpore dnešnej’revolúcie. Všimnite si, samozrejme, že Hahn nekritizoval pápeža Františka. Nevyzýval k schizme,”napísal Sammons. “Ale’nepridal sa k revolučným silám a’odvážil sa vyjadriť vďaku biskupovi, ktorého považujú za nehodného podpory. Za to ho treba odsúdiť a vyhlásiť za nekatolíka.”

Ivereigh, Kde je Peter podporujú Jamesa Martina, kardinála McElroya 

Ale zatiaľ čo útočia na Hahna pre nedostatočnú vernosť ich ľavicovej vízii katolicizmu, jeho kritici výslovne podporujú a propagujú kontroverzné, heterodoxné postavy v Cirkvi.

Kde je Peter dôrazne obhajoval o. Františka Hahna, ktorý sa v roku 2012 stal predsedom Spolku sv. Jamesa Martina, pričom odstrčil kritiku jeho údajnej “ortodoxie a vernosti Cirkvi” ako “ťažko nespravodlivú.”

Ivereigh pochválil Martina ako “skvelý pastier,” a Faggioli, ďalší obdivovateľ jezuitu, má oslovil jeho kritikov ako “verbálne násilných propagandistov” nejako súvisiacich s “neonacistickým a belošským supremacistickým zhromaždením v Charlottesville vo Virgínii.”

Martin’ská heterodoxia je však dobre zdokumentovaná: On’s znevažoval učenie Cirkvi, že homosexualita je “neusporiadaná” ako “zbytočne kruté,” navrhol, že katolícka náuka o homosexualite nie je “smerodajná,” pochyboval o biblickom odsúdení sodomie a vyhlásil, že homosexualita je “spôsob, akým Boh stvoril” ľudí.

Jeho uznanie pre “manželstvo” osôb rovnakého pohlavia tiež nie je žiadnym tajomstvom. Martin prezentoval “manželstvo” dvoch homosexuálnych mužov ako “akt lásky” a “formu lásky”, ktorá si vyžaduje “úctu.”

“Vaša láska je krásna,” povedal v roku 2017 mužovi, ktorý plánoval “svadbu” so svojím partnerom rovnakého pohlavia. “Dúfam, že o 10 rokov budete môcť pobozkať svojho partnera alebo, viete, čoskoro svojho manžela” počas znamenia pokoja na omši, dodal. “Prečo nie? Čo’je na tom také strašné?"”

Kde je Peter a Martinom propagovaná “schizma” polícia zjavne’nevidí veľký problém v povzbudzovaní sodomitskej náklonnosti počas omše.

A Martin nie je’jediný homosexuálny klerik, ktorého podporujú Hahnovi’kritici.  

Ivereigh podporil “múdreho” kardinála Roberta McElroya začiatkom tohto roka, niekoľko dní po tom, ako McElroy napísal prvý z dva články pre America Magazine, v ktorých spochybnil katolícke učenie, že všetky sexuálne akty mimo manželstva sú ťažko hriešne, a požadoval, aby homosexuáli v “objektívnom ťažkom hriechu” boli pripustení k svätému prijímaniu.

Pápežský životopisec propagoval McElroyov’“úžasný” následný rozhovor pre Ameriku, v ktorom kardinál zo San Diega zdvojnásobil svoj odpor voči katolíckej sexuálnej etike. 

Lewis sa tiež pustil do obhajoby McElroya pred masívnym ohlasom na jeho články, keď tvrdil, že prelátove’komentáre neboli “doktrinálnym nesúhlasom, prísne vzaté”, a že jeho návrhy “potenciálnych zmien” katolíckeho učenia sú prípustné, pretože je “morálnym teológom.”McElroy v prvom článku v Amerike trval na tom, že “Cirkev musí prijať eucharistickú teológiu, ktorá účinne pozýva všetkých pokrstených k Pánovmu”stolu,” čo by zahŕňalo aj to, že by sa umožnilo “osobám s L.G.B.T.” v nekajúcom sexuálnom hriechu prijímať Eucharistiu.

Požehnania ‘rovnakého pohlavia,’ New Ways Ministry

V roku 2021, krátko po tom, ako Vatikán odsúdil “požehnania ” rovnakého pohlavia,” Lewis zverejnil odpoveď viedenský kardinál Christoph Schönborn, ktorý povedal, že “nebol’spokojný” s dokumentom (ktorý schválil pápež František) a že súhlasí s “požehnaním” pre homosexuálne partnerstvá.

Schönborn povedal: “Ak je to naozaj žiadosť o Božie’požehnanie pre život, ktorý sa dvaja ľudia, v akejkoľvek situácii, pokúšajú zdieľať — potom by im toto požehnanie nemalo byť odmietnuté.”

“Aj keď im ako kňaz alebo biskup musím povedať: ‘Vy ste nerealizovali úplný ideál. Ale je dôležité, aby ste pokračovali na ceste ľudských cností, bez ktorých nemôže byť dobré/úspešné partnerstvo.’ A to si zaslúži požehnanie,” uviedol kardinál. “Ak je liturgické slávenie požehnania tým správnym spôsobom, — treba to dôkladne zvážiť.”

Kde je Peter slabo poznamenal, že Schönborn’ postoj “nemusí nevyhnutne korelovať” s “pozíciou redakcie blogu’.” 

Lewis neskôr zverejnil ďalší rozhovor, v ktorom Schönborn zopakoval svoju podporu homosexuálneho “požehnania,” pričom pripomenul “mnoho príkladov, ktoré som osobne spoznal, keď som’povedal ‘Áno, želám vám všetko dobré, nech sa vám partnerstvo vydarí,’ a to samozrejme platí aj pre partnerstvá osôb rovnakého pohlavia.” Poukazujúc na homosexuálny vzťah “drahého starého priateľa,” sa pýtal: “Nie je aj toto niečo, čo si musím ctiť?"” 

Schönborn’ názory sotva prekvapia: má organizoval pro-LGBT koncerty a modlitby organizované homosexuálnym aktivistom v Dóme svätého Štefana’vo Viedni, vrátane jednej, na ktorej vystúpila rakúska drag queen “Conchita Wurst,” a vystavil obraz bozkávajúcich sa lesbičiek na umeleckej výstave na svojej fare. 

Prečo propagovať takého škandalózneho preláta, ktorý sa dostal do rozporu s dokumentom pápeža Františka, nie menej? Lewis určite, podobne ako Ivereigh, “vie, čo’robí” a “chápe význam svojho načasovania.”

Iste, Kde je Peter odhalil svoje pro-homosexuálne sympatie aj pri iných príležitostiach. V júni blog zverejnil článok, v ktorom uviedol, že Cirkev musí zvážiť, či “oddané partnerstvá” homosexuálov môžu byť “miestom kresťanskej lásky” a kritizoval prepúšťanie otvorene homosexuálnych učiteľov z katolíckych škôl.

Where Peter Is tiež ospravedlňoval a bagatelizoval pápež František’ podporu sestry Jeannine Gramickovej, ktorej pápež Ján Pavol II. zakázal pastoračnú prácu s homosexuálmi, a New Ways Ministry, disidentskej skupiny LGBT, ktorú spoluzakladala. Gramicková sa vzoprela príkazu Jána Pavla’a trvá na tom že Cirkev “zmení” svoje učenie o sexualite. Pápež František však v sérii listov pochválil ju a službu New Ways Ministry, v ktorých túto heretickú, schizmatickú rehoľníčku opísal ako “statočnú ženu” s “‘Božím štýlom”.

A 2022 článok pre Where Peter Is od Dermota Roantreeho uviedol pápež František’ocenenie Gramickovej a “posolstvá vďaky” zástancovi teológie oslobodenia ako príklady jeho “zásadnej preferencie dať ľuďom slobodu slova, namiesto toho, aby im ju bral.”Roantree’v článku čerpal zo spisov Michela Foucaulta, homosexuálneho pedofilného násilníka. Lewis neskôr kritizoval konzervatívnych katolíkov, ktorých trápi, že František “povedal pekné veci s. Jeannine Gramickovej” a stretol sa s o. Martinom.

Where Peter Is a Ivereigh obhajovali podobné listy, ktoré pápež František poslal Martinovi a povzbudil kňaza a jeho konferencie s tematikou LGBT, na ktorých vystúpila Gramicková a ďalší radikálni rečníci z radov LGBT aktivistov, ako napríklad Dr. Colt St. Amand, “transgenderqueer Two Spirit” psychológ, ktorý poskytuje listy pre transgender “operácie pohlavných orgánov.”

Selektívne ‘počúvanie’

Liberálni katolíci veľa hovoria o témach ako “sloboda slova” “počúvanie” “dialóg” a “synodalita.”Ivereigh nedávno vyzdvihol Františkovo’ naliehanie, že Cirkev je pre “všetkých, každého, každého.” “Nepremieňajte Cirkev na colnicu vyhradenú pre spravodlivých, zatiaľ čo všetci ostatní zostávajú vonku, ” upozornil Ivereigh.

Ale ako ukazuje príklad Scotta Hahna, “tím František” robí práve to, pričom jeho pokrivená definícia “spravodlivosti” nie je založená na morálnej bezúhonnosti alebo ortodoxii, ale na slepej servilite voči pápežovi Františkovi a na príklone k ideológii prebudenia. 

Katolíci, ktorí nie sú dostatočne konformní, čelia divokým ohováračkám, poškodzovaniu reputácie a zastrašovacím kampaniam, a to nielen tradicionalisti.

Ľavicoví radikáli použili rovnakú taktiku proti novému predsedovi biskupskej konferencie USA’arcibiskupovi Timothy Brogliovi, umiernenému konzervatívcovi, medzi ktorého zločiny patrí odpor voči povinnému očkovaniu COVID-19 a homosexualite. Pred ním boli arcibiskup Charles Chaput a arcibiskup Salvatore Cordileone “schizmatici” za osvedčenie charakteru arcibiskupa Carla Mariu Viganaò. Pápež František minulý rok vyhodil portorického biskupa Daniela Fernándeza Torresa, obľúbeného farára, ktorý obdivoval pápeža, údajne kvôli jeho podpore výhrady svedomia voči záberom COVID.

Liberáli v skutočnosti nechcú “počúvať” a “viesť dialóg”, pokiaľ im to nepomôže k dosiahnutiu ich cieľov, ktorými sú podkopávanie katolíckeho učenia a tradície a drvenie konzervatívcov. Páter Martin a Sr. Gramick sú na to užitoční, ale Scott Hahn nie je’

RELATÍVNE

Dôležitý dokument synody o synodalite zdôrazňuje potrebu ‘prijať’ polygamistov, ‘LGBTQ+ ľudí’