Marian-Shrine-810x500.png

Mestská rada Toronta jednomyseľne odhlasovala začatie procesu záchrany mariánskej svätyne

47
Kultúra života

Mariánska svätyňa v Toronte, ktorá získala obrovskú podporu miestnych katolíkov v súvislosti s možnosťou predaja a zničenia tohto miesta, bola mestskou radou odhlasovaná ako pamiatka.

Podľa návrhu, ktorý bol dnes schválený, sa mariánska svätyňa vďačnosti posunula o krok bližšie k ochrane pred plánmi na predaj a prípadné zbúranie kláštora. Plány potvrdil 15. augusta Rád svätého Bazila Veľkého Jozafáta, ktorý je vlastníkom tohto miesta.

Návrh na zváženie ušetrenia svätyne predložil Anthony Perruzza, člen mestskej rady v Toronte, a bol jednomyseľne prijatý počas dnešného zasadnutia mestskej rady.

“Lokalita bola zaregistrovaná ako pamiatková rezervácia, ale návrh smeruje k tomu, aby sa [mestskí] zamestnanci pustili do práce a vykonali preskúmanie potrebné na jej vyhlásenie za pamiatkovú rezerváciu,” povedal Perruzza na zasadnutí. Potom prečítal jednu z dvoch kolujúcich peticií na ochranu kláštora, povedal: “Už takmer dve desaťročia sa dotýka životov tisícov Torontčanov.”

“Návštevníci sa obracajú na Mariánsku svätyňu vďaky v najťažších chvíľach svojho života. Mnohí sa delia o krásne príbehy o tom, ako im svätyňa pomohla prekonať tragédie a zlomené srdcia, dodala im nádej a silu a premenila ich smutné príbehy na krásne konce.”

“Táto svätyňa nie je významná len pre zasvätených, pán rečník, je dôležitá pre nás všetkých. V čase, keď sa svet zdá byť mimoriadne krutý a temný, potrebujú naše životy viac zmyslu, nie menej. Potrebujeme viac miest, ktoré nás spájajú, keď sa cítime osamelí. Zmysluplné miesta by sa mali chrániť, nie zatvárať."

Perruzza na záver povedal, že sa chystá “urobiť 1 356 [podpisov] a pridať k petícii aj svoje meno.”

Rada potom uskutočnila “zaznamenané hlasovanie o prijatí petície,” ktoré “prebehlo jednomyseľne” s 21 hlasmi za.

Podľa informácií, ktoré LifeSiteNews poskytol St. Bernadette’s Family Resource Center zakladateľka a riaditeľka Angela Carboni, prijatý návrh bol prvým krokom z niekoľkých na získanie úplnej ochrany pred zbúraním.

Budúce kroky zahŕňajú stanovenie mestských zamestnancov, či kláštor spĺňa podmienky na označenie, ako je uvedené v zákone o kultúrnom dedičstve Ontária, a predloženie odporúčacej správy mestskej rade Toronta, ak to zamestnanci na základe svojho preskúmania podporia. Tá istá správa bude následne zaslaná Rade pre ochranu pamiatok v Toronte, aby sa vyjadrila k tejto záležitosti, následne ju preskúma Výbor pre plánovanie a bývanie a nakoniec sa dostane do mestskej rady.

Akkoľvek má rada právomoc schváliť vyhlásenie svätyne za pamiatku, proti rozhodnutiu o tom sa možno odvolať prostredníctvom Ontárijského pozemkového súdu. V prípade odvolania je rozhodnutie tribunálu’konečné.

Mesto Toronto webovú stránku ďalej vysvetľuje, že “§ 27 zákona o kultúrnom dedičstve Ontária dáva obciam právomoc viesť a dopĺňať verejne prístupný register kultúrneho dedičstva. Register obsahuje zoznam všetkých určených nehnuteľností vrátane pamiatkových zón v rámci obce.”

“Okrem toho môže register obsahovať aj ‘Zapísané’ nehnuteľnosti — tie, ktoré nie sú určené, ale predpokladá sa, že majú hodnotu kultúrneho dedičstva alebo sú zaujímavé,” ako napríklad mariánska svätyňa.

Schválený návrh na začatie procesu určovania sa týkal skôr mesta Toronto než celého Ontária.

Poslanec Tom Rakocevic však podal aj samostatný peticiu vláde, v ktorej sa snaží o určenie nehnuteľnosti podľa zákona o kultúrnom dedičstve Ontária, aby bola okrem mesta Toronto uznaná aj ako nehnuteľnosť “provinčného významu”.

Podľa e-mailu, ktorý Rakocevic poslal svojim priaznivcom a ktorý bol poskytnutý LifeSiteNews, vláda na túto petíciu zatiaľ neodpovedala. Bola podaná zhruba pred dvoma týždňami.

LifeSiteNews kontaktoval Perruzzu a Rakocevica so žiadosťou o ďalšie vyjadrenie, ale bezprostredne nedostal odpoveď.

Pri petícii zverejnenej na Perruzovej’webovej stránke bola 11. augusta spustená ďalšia peticia. K dnešnému dňu sa pod ňu zozbieralo 17 588 podpisov, čím takmer 19 000 občanov vyjadrilo podporu zachovaniu mariánskej svätyne vďaky.

RELATED

UPDATE: Katolíci sa modlia, aby bola mariánska svätyňa v Toronte zachránená pred zničením