Screen-Shot-2023-09-08-at-5.03.37-PM-810x500.jpg

Katolícke kníhkupectvo vyhralo spor s mestom na Floride, ktoré prijalo zákon o zámenách pre LGBT

47
Kultúra života

Mesto Jacksonville sa blíži k dohode s katolíckym kníhkupectvom, ktoré ho žalovalo kvôli zákonu, ktorý by pravdepodobne vyžadoval od jeho zamestnancov, aby používali zámená preferované zákazníkmi.

Ako už LifeSite informoval, katolícke kníhkupectvo Queen of Angels v diecéze St. Augustine podalo vo februári 52-stranovú žalobu za náboženskú slobodu po prijatí mestského’pro-LGBT “nariadenia o ľudských právach.” 

Nariadenie bolo prvýkrát schválené v roku 2017, ale revidované v júni 2020. Právnici z Aliancie na obranu slobody (ADF) požiadali o rozhodnutie okresný súd USA pre stredný okres Floridy.

Aj keď spoločnosť Queen of Angels priznala, že žiadny zákazník nikdy nepožadoval, aby ho personál oslovoval zámenom opačného pohlavia, majiteľka Christie DeTrude sa obávala, že ak by takáto situácia nastala, chcela, aby sa jej sedem zamestnancov na čiastočný úväzok spoliehalo na ešte nedokončenú politiku obchodu’proti rodovej ideológii.

V vyhlásení, ktoré dnes spoločnosť Queen of Angels zverejnila na svojej webovej stránke, oznámila, že mesto súhlasilo s uznaním obchodu ako náboženského subjektu, takže nemusí dodržiavať nariadenie.

“Pani DeTrude, majiteľka, a ostatní zamestnanci sú veľmi spokojní s výsledkom konania Katolícke kníhkupectvo Queen of Angels v. Jacksonville. Rozhodnutie nie je žiadnym prekvapením, pretože pravda a morálka vždy zvíťazia,” uviedla spoločnosť. 

Senior právnik ADF Hal Frampton rozprával pre National Review o vyrovnaní, ktoré zatiaľ nebolo oficiálne uznané súdom, ale je v podstate ukončené.

“Je“pre nás obzvlášť povzbudzujúce, že vládny subjekt súhlasí s tým, že ziskový podnik, akým je katolícke kníhkupectvo Kráľovná anjelov, môže byť … vyňatý z niektorých druhov zákonov, ktoré pošliapavajú náboženskú slobodu,” povedal.

Dalej poznamenal, že tento prípad je “víťazstvom pre náboženskú slobodu” a že dúfa, že bude inšpirovať kresťanských podnikateľov v celej krajine, “aby si uvedomili, že nemusíte byť cirkvou, aby ste boli náboženskou organizáciou.”