MicrosoftTeams-image-1-3-1-810x500.jpeg

Ste znepokojení nadchádzajúcou synodou? Zvážte modlitbu a pôst

86
Kultúra života

Strieborné kolieska na podporu života založené na viere sú tu! ZÍSKAJTE SI SVOJE ešte DNES!

Môj dnešný hosť v The John-Henry Westen Show však navrhuje riešenie pre nadchádzajúcu synodu - pôst. Opäť sa ku mne pripojí Drew Mason zo spoločnosti St. Joseph Partners, aby so mnou diskutoval o význame pôstu v kresťanskom živote a o tom, ako je pôst spolu s modlitbou nevyhnutný na získanie milostí od Boha. 

Mason na úvod relácie upozorní, že pôst má pomáhalo Božiemu’ľudu ešte pred založením Cirkvi naším Pánom Ježišom Kristom. “Kedykoľvek sa Boží’ľud postil a oni púšťali do boja, zakaždým zvíťazili,”vysvetľuje. “Tak ako Boh vo svojej Múdrosti a Prozreteľnosti určil, že budú fungovať zákony gravitácie, tak určil, že existuje zákon, že na víťazstvo nad zlom je potrebný pôst.”

Diskutujúc o postoji Cirkvi’k pôstu za posledných niekoľko desaťročí však Mason hovorí, že aj v Protestantských Bibliách boli zmienky o pôste odstránené a že v modernej Katolíckej Biblii sa revidované vydanie Novej americkej Biblie, boli odkazy na pôst odstránené, zatiaľ čo boli zachovanév staršie verzie Písma.

Popis pôstu prvotnej Cirkvi, o ktorom hovorí Didache, prvého katechizmu v dejinách kresťanstva’Mason vysvetľuje, že kresťania boli povinní postiť sa v stredu aj v piatok o chlebe a vode. Napriek zdanlivej tvrdosti, ktorou by pre nás takýto návrh na prvý pohľad bol, Mason ubezpečuje, že to nie je ťažké, ale v skutočnosti je to zdroj radosti a útechy. Uznáva tiež, že pôst treba vykonávať tak, aby bol priaznivý pre plnenie našich každodenných povinností.

POSTAVENIE: Záväzok modliť sa a postiť sa za triumf katolíckej viery na synode o synodalite

“Tým, že si dáte dobrý chlieb, 100-percentný celozrnný chlieb… bude nabitý… vitamínmi skupiny B, nabitý bielkovinami a môžete si naň pridať trochu masla, olivového oleja alebo avokádovú nátierku… môžete si naň niečo pridať,” hovorí. “Ak ste naozaj hladní, dajte si šesť alebo sedem kúskov, dva chleby, a ak ste smädní, dajte si galón [vody].”

“Nejde o to, že’nebudete schopní fungovať,” zdôrazňuje Mason. “Len hovoríte Bohu: ‘Pane, toto je maličká obeta. Tvoja obeť na kríži bola obrovská. Toto je nepatrné. Ale ja túto malú obetu prinášam s radosťou a som’šťastný, že ju môžem urobiť pre teba, Pane. Vylej na nás svojho Ducha Svätého, keď sa postíme."’” 

Mason tiež zdôrazňuje rozdiel medzi diétou a pôstom, pričom medzi nimi robí skutočný rozdiel na základe motivácie. Podľa neho je diéta, keď sa človek rozhodne zmeniť svoje stravovacie návyky kvôli fyzickému zdraviu, zatiaľ čo pôst sa robí preto, aby sa páčil Bohu.

Záverom epizódy Mason pripomína divákom a čitateľom LifeSite, aby mali nádej. “Nenechajte sa odradiť tým, čo sa’deje s biskupmi,” hovorí. “Sme na prahu mimoriadnej obrody v Katolíckej cirkvi. Naša budúcnosť je taká svetlá. Vôbec sa nenechajte odradiť. Len neprestávajte chváliť Pána, pretože si Cirkev vezmeme späť a bude to’krásny nový deň.”

LifeSite zriadil modlitbový a pôstny záväzok k nadchádzajúcej synode. Kliknite na odkaz a podpíšte záväzok a nezabudnite sa oň podeliť aj so svojimi priateľmi a rodinou.

Show Johna-Henryho Westena je dostupná vo forme videozáznamu v relácii’s YouTube kanál a priamo tu na mojom blogu LifeSite.

K dispozícii je aj v audio formáte na platformách ako SpotifySoundcloud, a Acast. Čakáme na schválenie aj pre iTunes a Google Play. Ak sa chcete prihlásiť na odber audio verzie na rôznych kanáloch, navštívte Stránku vysielania tu.

Vytvorili sme’pre túto reláciu špeciálny e-mailový zoznam, aby sme vás mohli každý týždeň upozorniť na zverejnenie novej epizódy. Prosím, prihláste sa teraz kliknutím sem. Môžete sa tiež prihlásiť na Kanál YouTube a YouTube vás’upozorní na nový obsah.

Môžete mi posielať spätnú väzbu alebo nápady na témy relácií prostredníctvom e-mailu [email protected].

Strieborné náboje na podporu života založené na viere sú tu! ZÍSKAJTE SI SVOJE DNES!