Screen-Shot-2022-10-31-at-2.17.07-PM-810x500.png

Heterodoxný švajčiarsky biskup odmietol potrestať ženy, ktoré sa pokúsili koncelebrovať na omši

48
Kultúra smrti

Švajčiarsky biskup Joseph Maria Bonnemain sa rozhodol nepotrestať dve ženy, ktoré sa pokúsili koncelebrovať na katolíckej omši, a udeliť im len formálne pokarhanie.” 

V auguste 2022 sa objavilo video, na ktorom jedna z laikov, predstavená farnosti Monika Schmidová, hovorí upravenú modlitbu posvätenia a pokúša sa “koncelebrovať” omšu vo švajčiarskom Effretikone, čím priamo porušuje kánonické právo. 

Schmidovú pri oltári sprevádzali ďalšia laička, dvaja kňazi a diakon v dúhovej štóle. 

Čítajte: Dve ženy sa pokúsili koncelebrovať omšu v katolíckom kostole vo Švajčiarsku 

Po tom, čo video získalo medzinárodnú pozornosť a kritiku veriacich katolíkov, bol heterodoxný biskup Churu Joseph Maria Bonnemain nútený začať predbežné kanonické vyšetrovanie prípadu. 

Diecéza Chur zverejnila výsledok vyšetrovania v tlačová správa z 8. septembra, v ktorej sa uvádza, že “dôkladné prešetrenie faktov ukázalo, že pri tejto liturgickej službe nedošlo k vážnym liturgickým porušeniam, ktorých posúdenie by bolo vyhradené vatikánskemu Dikastériu pre náuku viery.” 

“Preto nie je potrebné žiadne trestné konanie v súlade s kanonickým právom.” 

V tejto bohoslužbe však neboli dodržané “dôležité liturgické predpisy, ktoré sú záväzné pre celú Cirkev,” pokračuje vyhlásenie. 

“Biskup sa preto nemôže vyhnúť udeleniu formálneho pokarhania pastierom, ktorí sú do tejto záležitosti zapojení. Dňa 15. augusta 2023 biskup Joseph Maria Bonnemain počas rozsiahlych osobných rozhovorov udelil piatim dotknutým osobám príslušné napomenutie v očakávaní, že tieto chyby sa v budúcnosti nebudú opakovať,” dodáva sa v ňom. 

Bonnemain “vyjadril dôveru všetkým dotknutým farárom a poďakoval im za ich angažovanú pastoračnú prácu pre dobro ľudu.” 

Kánon 907 cirkevného’kánonického práva výslovne zakazuje ktokoľvek okrem kňaza vyslovovať slová konsekrácie a podľa kánonu 1379, “osoba, ktorá nie je vysväteným kňazom, sa pokúša o liturgické slávenie eucharistickej obety” postihuje “interdikt latae sententiae alebo, ak ide o klerika, aj suspenziu latae sententiae.” 

Teda pokarhanie voči Schmidovi a ostatným, ktorí sa podieľali na liturgickom zneužívaní, možno len ťažko považovať za primeraný trest. 

Čítajte: Brazílsky biskup bagatelizuje podávanie svätého prijímania moslimskému šejkovi: Bolo to ‘také škandalózne?"

Bonnemain a ďalší biskupi nemecky hovoriacej časti Švajčiarska boli obvinení z pokrytectva a neúcty k liturgickým rubrikám. 

Ľavicová organizácia “Equally Catholic” kritizovala Bonnemaina a ďalších švajčiarskych biskupov za to, že pokarhali ženy, ktoré “koncelebrovali” na svätej omši, pričom tvrdili, že v minulosti to isté urobilo mnoho iných žien a že švajčiarski biskupi o týchto prípadoch vedeli a tolerovali ich. 

Zdroj blízky tejto záležitosti v januári povedalLifeSiteNews, že podľa neho švajčiarski biskupi kritizovali len liturgické zneužívanie Schmidovej a spol. pretože im to nariadil Vatikán. 

Počas svätej omše 24. septembra 2022, po tom, ako sa liturgické zneužívanie Moniky Schmidovej dostalo na verejnosť, biskup Bonnemain vykonal liturgický obrad veľmi podobný kňazskému sväteniu pre skupinu bohoslovcov, vrátane žien, vo svojej diecéze. 

Tento liturgický obrad cmohol byť ľahko zamenený za sviatosť kňazského svätenia udeľovanú laickým teológom, keďže zahŕňal sľuby zasvätenia, modlitbu zasvätenia a vkladanie rúk. 

Paradoxne, v už skôr zverejnenom liste, ktorý bol pravdepodobne rozoslaný na základe príkazu Vatikánu, švajčiarski biskupi výslovne varovali pred tým, aby sa liturgia “stala experimentálnym poľom pre osobné projekty.” 

Biskup Bonnemain: heterodoxný biskup, ktorý sa teší dôvere pápeža Františka 

Pápež František vymenoval Bonnemaina za biskupa Churu vo februári 2021 ako “most staviteľ.” 

Vatikán má nedávno vymenovalpro-LGBT Bonnemaina za vyšetrovateľa piatich bývalých a súčasných švajčiarskych biskupov obvinených z krytia prípadov sexuálneho zneužívania v ich diecézach, čo je ďalším dôkazom, že Bonnemain sa teší Františkovej’ dôvere. 

Biskup Opus Dei prejavil tendenciu byť veľmi zhovievavý k osobám, ktoré sa odchyľujú od učenia Cirkvi, čoho dôkazom je jeho mierne “potrestanie” Schmida a ďalšieho nedávny prípad, keď nenapravil laičku pracujúcu v jeho diecéze za verejnú propagáciu “legálnej pornografie.” 

Bonnemain je známy svojimi heterodoxnými postojmi. Švajčiarsky prelát podporuje zväzky osôb rovnakého pohlavia a vedome podával sväté prijímanie nekatolíkom počas obradu svojho vysvätenia.   

Bol obvinený kňazmi vo svojej diecéze, že pod zámienkou prevencie sexuálnych útokov “zavádzajú “LGBT ideológiu …; vydaním pro-LGBT kódexu správania, ktorý zakazuje kňazom vyjadrovať “závažné negatívne hodnotenie” homosexuálnych skutkov a iného “údajne [sic] nebiblického správania.” 

Bonnemain ďalej vlani zrušil úrad exorcistu vo svojej diecéze s tým, že existujú “normálne riešenia” pre väčšinu problémov a že sa “nikdy nestretol s osobou”, ktorá by potrebovala veľký exorcizmus.