spadaro-francis-810x500.jpg

Pápež František vymenoval do významnej vatikánskej funkcie jezuitu, ktorý napadol Ježiša ako "bezcitného

263
Kultúra smrti

Významný jezuita páter Antonio Spadaro, známy ako “pápežov hovorca’”, sa vzdal svojej dlhoročnej funkcie redaktora pravidelne heterodoxného časopisu La Civilta Cattolica a bol vymenovaný do funkcie v Rímskej kúrii. 

Páter Spadaro sa vzdal svojej dlhoročnej funkcie redaktora časopisu La Civilta Cattolica a bol vymenovaný do funkcie v Rímskej kúrii. Spadaro 14. septembra na X (predtým známom ako Twitter) oznámil, že jeho 12-ročné pôsobenie vo funkcii redaktora La Civilta Cattolica sa koncom mesiaca skončí. 

PREČÍTAJTE SI: Starší jezuitský kňaz a blízky priateľ pápeža Františka obviňuje Ježiša, že je ‘zakríknutý a bezcitný’

V liste pri príležitosti svojho odchodu z medzinárodnej jezuitskej publikácie Spadaro napísal:

Civiltà Cattolica  prešiel týmto obdobím tak, ako vždy: s vernosťou Svätej stolici, pápežovi a dnešnému’svetu v intenzívnych a významných časoch a situáciách. Cirkev? Dnes “potrebuje protestovať, volať a kričať,” povedal František.“ 

Žurnál protestoval, volal, kričal. Urobil tak diplomaticky, ale aj s parfémou. Ako bolo možné pokračovať s obidvoma myšlienkami, je záhadou, ktorej sudcami sú naši čitatelia…Bojoval proti dusivému a malichernému mysleniu. Nevyhýbalo sa zaujať stanovisko, najmä keď hrozilo, že bude obvinené z pokrytectva alebo “plotu".”

Spadaro vyzdvihol svoje vlastné úzke spojenie s pápežom Františkom a úlohu, ktorú zohral pri rozširovaní jezuitského časopisu, a povedal, že La Civilta’s blízky vzťah s pápežom “nadobudol aj nové podoby, napríklad v účasti riaditeľa’ [Spadara’na apoštolskej ceste Svätého Otca’ako člena oficiálnej delegácie.”

Jeho nástupcom bude portugalský jezuita páter Nuno da Silva Gonçalves, bývalý rektor jezuitmi riadenej Pápežskej Gregorovej univerzity v Ríme. 

Niekoľko hodín po tom, ako Spadaro oznámil vlastnú rezignáciu, Tlačová kancelária Svätej stolice vydala správu o jeho povýšení na kuriálnu pozíciu vo Vatikáne. Pápež František povýšil Spadara na podsekretára Kongregácie (teraz dikastéria) pre kultúru a vzdelávanie, ktorú vedie pro-LGBT kardinál JoséTolentino de Mendonça.

Spadaro sa svojej novej kuriálnej funkcie ujme 1. januára 2024.

Pod Spadarovým’vedením sa La Civilta Cattolica stala domovom pravidelných stretnutí pápeža’s jezuitmi v krajinách, ktoré navštevuje v rámci svojich medzinárodných ciest. Tieto rozhovory boli pravidelne poznačené heterodoxnosťou a útokmi na katolícku tradíciu. Spadaro však tieto stretnutia pochválil a označil ich za “správu o otvorenom a spontánnom dialógu o otázkach dôležitých pre Cirkev, ako aj o svojej skúsenosti jezuitu.”

Čítajte: Vatikánom schválený časopis naznačuje, že pápež František by mohol čoskoro popierať cirkevný’zákaz antikoncepcie

Páter Spadaro je už dlho známy ako “jeden z&nbspdôveryhodných poradcov pápeža ktorý má pápežovo ucho.”Práve pod Spadarovým’redakčným vedením Civilta Cattolica uverejnila v roku 2022 článok, ktorý naznačuje, že pápež František sa čoskoro pokúsi zvrátiť cirkevné’učenie o antikoncepcii. 

Civilta Cattolica je pozoruhodná tým, že jej obsah pred publikovaním preveruje Štátny sekretariát Vatikánu’. Bez ohľadu na to, článok, ktorého autorom je páter Jorge JoséFerrer, SJ, naznačil, že František by mohol napísať “novú encykliku alebo apoštolskú exhortáciu o bioetike” v súlade s knihou Pápežskej akadémie pre život (PAV) ktorá navrhuje antikoncepciu aj umelé oplodnenie ako morálne prijateľné.

Pápež neskôr zrejme dal za pravdu tomuto argumentu, keď odmietol vylúčiť určitú otvorenosť voči povoleniu antikoncepcie v budúcnosti.

Čítajte: Pápež František o cirkevnom&nbspzákaze antikoncepcie: Morálka je ‘vždy na ceste vývoja’

Nedávno sa Spadaro postaral o vlny zverejnením evanjeliovej úvahy, v ktorej obvinil Ježiša Krista z “ustrnutia a bezcitnosti.” Komentujúc Matúšovo evanjelium 15, 21-28 a stretnutie Krista s kanaánskou ženou, ktorej dcéra bola postihnutá démonom, Spadaro obvinil Krista, že bol najprv “ľahostajný” a potom “zakríknutý a bezcitný.”

Tvrdil, že pokračujúci rozhovor Krista’s kanaánskou ženou bol poznačený kultúrnou “strnulosťou” tej doby a že žena potrebovala “rozrušiť Ježišovu’ strnulosť”, aby ho “obrátila” k sebe.”

Spadaro je však už dlho obklopený kontroverziou prameniacou z jeho výrokov podporujúcich pozoruhodnejšie či heterodoxnejšie činy pápeža Františka’. Či už to bolo v jeho zásluhe priame pokarhanie kardinála Raymonda Burka za tvrdenie, že synoda o rodine v roku 2015 otvorila dvere k svätému prijímaniu pre “znovuzosobášených”, jeho obhajoba a chvála veľmi kontroverznej čínsko-vatikánskej dohody, či argumentácia v zdanlivom odkaze na Amoris Laetitia , že “2 + 2 v teológii môže tvoriť 5,”Spadaro’s pôsobenie na poste redaktora jezuitského časopisu nebolo bez povšimnutia.

Prisľúbte svoje modlitby a pôst za ochranu Cirkvi počas synody o synodalite TAM