shutterstock_441894061-810x500.jpg

Austrálčania hromadia hotovosť, pretože veľké banky začali zavádzať digitálny rámec

90
Neutral

Piata najhodnotnejšia banka v Austrálii, Macquarie Bank, oznámila, že od januára prestane umožňovať hotovostné transakcie vo všetkých svojich pobočkách a začne postupne rušiť všetky hotovostné, šekové a telefonické platobné služby. Existujú obavy, že ide o ďalší postupný krok smerom k vytvoreniu bezhotovostnej spoločnosti, pomalé dusenie, ktoré má nevzbudzovať prílišnú pozornosť.

K kroku Macquarie sa pridalo aj oznámenie, že v niektorých pobočkách Commonwealth Bank v Sydney, Melbourne a Brisbane už nebude k dispozícii hotovosť na pulte. Macquarie Bank je globálna banka; len približne 30 % jej spravovaných aktív sa nachádza v Austrálii. Má malú základňu domácich zákazníkov, ktorých je len 1,7 milióna. Commonwealth, najväčšia austrálska banka, ich má desaťkrát viac, čo znamená, že akákoľvek zmena v jej politike dostupnosti hotovosti bude mať väčší vplyv.

V Austrálii je pochopiteľná obava z prechodu na výlučne digitálny systém a na prvý pohľad sa zdá, že používanie hotovosti sa vytráca. Podľa údajov Reserve Bank of Australia (RBA) len sedem percent Austrálčanov patrí medzi “high cash users”: ľudí, ktorí používajú hotovosť pri 80 a viac percentách osobných transakcií. To predstavuje 50-percentný pokles od roku 2019. Podobne za tri roky do roku 2022 klesol podiel osobných transakcií uskutočnených s hotovosťou z 32 percent na 16 percent.

Čítajte:Národnosti G20 schválili ‘digitálnu verejnú infraštruktúru’, ktorá by mohla zahŕňať digitálne doklady totožnosti, menu

V hodnote bankoviek v cirkulácia je viac ako 102 miliárd AUD, čo zodpovedá približne 4,5 percentám nominálneho HDP. V Spojených štátoch sa obeživo rovná približne 10 percentám HDP, zatiaľ čo v Spojenom kráľovstve je to len ekvivalent dvoch percent HDP. To Austráliu radí do stredného pásma.

Však sa objavujú náznaky určitého odporu proti odstráneniu hotovosti. Podľa RBA sa spôsob, akým Austrálčania používajú hotovosť, mení. V posledných rokoch bol zaznamenaný slabý nárast používania bankoviek s nízkou nominálnou hodnotou (5, 10, a 20 USD), ktoré sa zvyčajne používajú na drobné nákupy v obchodoch alebo u obchodníkov na rozmenenie peňazí.

Proti tomu tempo rastu vydávaných bankoviek vysokých nominálnych hodnôt (bankovky v hodnote 50 a 100 USD) “zostalo v poslednom desaťročí silné, pričom obzvlášť veľký nárast nastal počas pandémie,” uvádza RBA. “Silný rast bankoviek vysokých nominálnych hodnôt odráža zvýšenú snahu spoločnosti držať bankovky ako bezpečnostnú ochranu alebo zásobu bohatstva.”

Podľa všetkého sa hotovosť hromadí, pretože mnohí Austrálčania nedôverujú svojmu systému. Radšej si časť ponechávajú sami, ako by ich mali všetky ponechať ako vklady v bankách.

Znižuje sa dostupnosť bankomatov, čo tiež odrádza od používania papierových peňazí. Od roku 2016 bola zrušená približne štvrtina bankomatov, teda 8 000. Väčšinu z nich vlastnili štyri veľké banky, ale nie sú jedinými dodávateľmi. Rastúcemu podielu na trhu bankomatov sa tešia bankomaty v nezávislom vlastníctve, ktoré si zvyčajne účtujú poplatky. Stále je možné vyberať hotovosť aj v austrálskych supermarketoch.

ČÍTAJTE: Kongresman z Minnesoty predkladá návrh zákona o zákaze digitálnych mien centrálnych bánk

Hlavnou obavou je, že táto dominancia digitálnych technológií sa využije na kontrolu finančného života ľudí – teda na hromadenie bankoviek veľkých nominálnych hodnôt. Ak takáto hrozba existuje, je pravdepodobnejšie, že ju spôsobia súkromné banky, ktoré odmietnu poskytovať služby alebo zatvoria účty, čo je problém, ktorý sa stal vážnym vo Veľkej Británii, kde sa zdá, že bankový sektor sa stal infikovaný politikou.

Vyzerá nepravdepodobne, že bude vytvorená digitálna mena centrálnej banky (CBDC), pretože by to postavilo Rezervnú banku – ktorej hlavnou úlohou je riadiť pohyb peňazí medzi bankami – do konkurenčného boja so súkromnými bankami aj so spoločnosťami vydávajúcimi kreditné karty. Bude mať navrhovaná CBDC napríklad úrokovú sadzbu? Ak nie, bude to mať tendenciu destabilizovať celý kapitalistický systém, ktorý je definovaný úrokovou mierou alebo nákladmi na kapitál. A predstavte si hrozbu pre odvetvie kreditných kariet, kde sú úrokové sadzby zvyčajne vyššie ako 20 %.

Existuje dobrý dôvod byť podozrievavý voči austrálskym’menovým orgánom a dominantným finančným hráčom, najmä bankám veľkej štvorky. Hráči finančného sektora však majú tendenciu starať sa jeden o druhého a vytvorenie CBDC sa nezdá byť spôsobom, ako to urobiť.

RELEVANTNÉ

Banky rušia obchodníkov s mincami bez vysvetlenia, čím zdôrazňujú obavy z digitálneho dolára

Interné e-maily odhalili, že spojenec Nigela Faragea bol deblokovaný aj pre svoje politické názory

Nigel Farage varuje, že ‘bezhotovostná spoločnosť’ by mohla zaviesť ‘sociálny kreditný systém’v čínskom štýle’

Nigel Farage varuje pred ‘tyraniou’ bezhotovostnej spoločnosti po odbankrotovaní