pence_notre_dame-810x500.jpg

"Libertariánsky" prístup Mikea Pencea k transgenderizmu je v rozpore s jeho postojom k potratom

34
Kultúra smrti

Bývalý viceprezident Mike Pence sa domnieva, že keď jedinec s pohlavnou zmenou dovŕši 18 rokov, spoločnosť by mu mala povoliť odstránenie zdravých orgánov alebo injekciu testosterónu.

Bývalý viceprezident a kandidát na prezidenta by však mal zvážiť, ako je jeho postoj k transgenderizmu v rozpore s jeho postojom k posvätnosti ľudského života.

“To, čo robia dospelí ľudia vo svojom živote, rozhodnutia, ktoré robia, vrátane ‘transrodových’ dospelých ľudí, je jedna vec,” povedal Pence jednému profesorovi počas nedávneho mestského zastupiteľstva. “Ale pre deti mladšie ako 18 rokov … existuje’dôvod, prečo vám nedovolíme šoférovať do’16 rokov. V štáte Indiana si nemôžete dať urobiť tetovanie, kým nebudete mať 18 rokov. Piť môžete až po 21. roku života. Je to preto, lebo chápeme, že deti si plne neuvedomujú dôsledky svojich činov.”

“Myslím si, že nakoniec, pozrite, myšlienka, že hovoríme mladým, vnímavým deťom, že malí chlapci, že sa môžu stať dievčatami alebo malé dievčatá, že sa môžu stať chlapcami, si jednoducho myslím, že je nesprávna,” Pence povedal počas podujatia. “Rád by som objal každého z týchto mladých ľudí a povedal im, že vás máme radi. Ale počkajte, počkajte, kým dosiahnete plnoletosť. Počkajte, kým budete mať lepšiu predstavu o tom, kto ste. A potom žite život, ktorý chcete žiť v tejto slobodnej krajine."”

V minulosti sa označil za “libertariána” v otázke trvalého odňatia reprodukčnej schopnosti dospelým osobám alebo straty schopnosti žien dojčiť.

Zmení sa pravda, keď niekto dovŕši 18 rokov, alebo existujú trvalé morálne pravdy?

Predpokladám, že Pence, ktorý má dlhú históriu obhajoby nenarodených detí a odporu voči potratom, by povedal, že existujú trvalé morálne pravdy. A tu je nesúlad medzi jeho postojom k potratom a jeho postojom k jednotlivcom, ktorí si trvalo menia svoje telo, aby vyzerali ako opačné pohlavie.

Pence pravdepodobne považuje za nelogické, keď aktivisti za potraty tvrdia, že pred narodením dieťa zrazu získa ľudské práva, keď vyjde z pôrodných ciest. Súhlasí s tým, že neexistuje žiadny “magický pôrodný kanál”, ktorý by udeľoval ľudské práva.

Naproti tomu verí, že keď niekto dovŕši 18 rokov, stane sa niečo magické — jeho voľba prezentovať sa ako opačné pohlavie sa nejakým spôsobom stane reálnou. Súhlasí s tým, že je “nesprávne” hovoriť chlapcom, že sa môžu stať dievčatami a naopak — ale len dovtedy, kým nedovŕšia 18 rokov. “Prechodníci”, ktorí začali brať drogové injekcie alebo mali chirurgické zákroky po dovŕšení 18 rokov by pravdepodobne nesúhlasili s Penceovým’argumentom, že dovŕšenie určitého veku dáva ľuďom správny rozum. Koniec koncov, hovoríme o tom, či by spoločnosť mala dovoliť ľuďom falošne tvrdiť, že sú opačného pohlavia, a či by lekári mali mať možnosť profitovať z toho, že si niekto’pomýlil pohlavie.

Taký postoj však nezastáva v otázke interrupcií. Nemyslí si, že 18-ročný mladík by mal mať možnosť slobodne sa rozhodnúť pre interrupciu, ale 17-ročný mladík takúto možnosť mať nemôže. Naopak, uznáva biologický fakt a morálnu pravdu – nenarodené deti si zaslúžia ochranu v okamihu počatia, pretože sú to ľudské bytosti. Predčasne narodené dieťa v lone 15-ročného dievčaťa má rovnakú dôstojnosť a hodnotu a malo by mať rovnaké zákonné práva ako predčasne narodené dieťa v lone 25-ročného dievčaťa.

Pence nezastáva rovnaký názor ani v prípade užívania drog. Správne vidí, že niektoré činnosti alebo látky sú morálne zlé a mali by byť zakázané úplne, nielen pre neplnoletých. Jedna z promarihuanových webových stránok informovala o Pence’ve história odporcu dekriminalizácie drog. “Sme’svedkami toho, že marihuana sa z ich strany stane vstupnou drogou k ešte horším závislostiam,” povedal počas guvernérskej debaty. “Musíme začať vážnejšie čeliť metle drog, najmä pervitínu, v Indiane a dekriminalizácia podľa môjho úprimného názoru nie je správna cesta.”

Bývalý viceprezident používa analógiu s limitmi na pitie alkoholu alebo tetovanie, aby obhájil svoje limity pre neplnoletých a argumentoval za žiadne limity pre dospelých. Je to však slabá analógia.

Dvadsaťročný mladík, ktorý si raz vypije pivo, možno poruší zákon, ale nebude mať žiadne dlhodobé zdravotné následky. To nie je rovnaký výsledok pre násťročné dievča, ktoré si nechá odstrániť prsia a stratí možnosť dojčiť budúce deti. Tetovanie sa dá tiež odstrániť.

Pence by možno urobil dobre, keby si preštudoval aj zákony o tetovaní v Indiane’a zistil, aké závery z nich môže vyvodiť.

Mladiství v Indiane môžu dostať tetovanie, pokiaľ im to rodičia povolia. Existuje však’výhrada k tetovaniu dospelých, ktorá je pre Pencea lepšou analógiou na zváženie.

Niektoré obce zakazujú tetovačom poskytovať služby niekomu, kto je zjavne pod vplyvom alkoholu alebo drog. Odôvodnenie je jednoduché — jednotlivcom, ktorí nie sú v správnom duševnom stave, by sa nemalo dovoliť robiť významné životné rozhodnutia.

To isté možno povedať o mužoch, ktorí si myslia, že sa môžu stať ženami, alebo o ženách, ktoré si myslia, že sa môžu stať mužmi. Podľa definície títo ľudia nie sú v správnom duševnom rozpoložení. Mike Pence vie, že potrat je nesprávny v každom veku — rovnakú logiku by mal uplatniť aj na chirurgické a chemické zmrzačenie.