Joan-Andrews-Bell-and-Chris-Bell-810x500.jpg

"Boha môžem milovať aj vo väzení": Úplné vyhlásenie pro-lifer Joan Andrews Bellovej uväznenej v procese s DC FACE Act

30
Kultúra života

Záchranárka Joan Andrews Bellová išla na súdny proces s dvoma výpoveďami, ktoré jej nebolo dovolené prečítať celé.

Doktorka Monica Millerová, riaditeľka organizácie Citizens for a Pro-Life Society (Občania za spoločnosť za život), uviedla pre LifeSiteNews prostredníctvom e-mailu, že sudkyňa Colleen Kollar-Kotellyová počas záverečných rečí, ktoré sa konali vo štvrtok 14. septembra, Bellovej nasadila náhubok. Stalo sa tak počas druhého súdneho procesu podľa zákona FACE Act s pro-life svedkami obvinenými z pokusu o záchranu života v podniku na vykonávanie neskorých potratov vo Washingtone v októbri 2020.

Bellová mala pripravenú “úvodnú reč” aj “záverečnú reč”, ktoré musela predložiť sudkyni pred ich hlasným prečítaním. V kópii, ktorú videl LifeSiteNews, boli veľké časti výpovedí označené veľkým X, čo zrejme znamenalo, že by nemali byť vyslovené. Malým krížikom bolo vyznačené, čo Bellová smie povedať.

“Krátky záver bol zakázaný úplne,” napísala Millerová.

V piatok, 74-ročná Bellová, a jej spoločníci 40-ročný Jonathan Darnel a 72-ročný Jean Marshall boli uznaní vinnými z porušenia zákona o slobodnom prístupe na kliniku (FACE). Okamžite boli uväznení.

LifeSite vyznačil tučným písmom tie výroky, ktoré podľa Millera mohol Bell povedať. Doplnenia, ktoré boli do textu  vložené kurzívou.

JMJ+

Joan Bellová

Otvorené vyhlásenie

[Doplnené:Dôkazy ukážu] Som pacifistka. Vždy som bola. [Keď som bol] dieťa, ktoré vyrastalo na farme, môj otec sa musel vysporiadať s tým, že som zablokoval uzávierku nakladania dobytka, aby som zabránil teľatám ísť na porážku. Keď som bol dosť starý, uvedomil som si, že zvieratá majú svoj účel. Nie sú to ľudia. Pokiaľ nie sú týrané a … zaobchádza sa s nimi humánne, je v poriadku, že tento účel plnia.

Ako katolík a s vedomím, že ľudský život je posvätný, som’od svojich predškolských rokov hlboko zapojený do boja proti nespravodlivosti voči ľuďom, od hnutia za občianske práva, cez Občanov proti trestu smrti, protivojnové hnutie v 60. a 70. rokoch, [až po] hnutie za život (odpor voči najhoršej masovej vražde zo všetkých).

Mojimi prostriedkami odporu boli vždy úplne nenásilné prostriedky spolu so súcitom a úctou prejavovanou tým, s ktorými som v opozícii.

[Doplnené: Ok iba v prípade svedectva.] Gándhí a reverend Martin Luther King, Jr. boli mojimi duchovnými mentormi. Ježiš Kristus je najvyšším štandardom: položiť svoj život za iných.

Rázne som sa postavil proti vedeniu protivojnového hnutia, keď ľudia okolo mňa slovne znevažovali políciu tým, že ju nazývali “prascami” a vojakov nazývali “zabijakmi detí”." Postavil som sa proti a nakoniec som odišiel zo všetkých skupín, ktoré neprestali alebo podporovali násilie, či už slovné alebo iné. To platí dodnes. A poviem vám, že najstarostlivejšou a nenásilnou skupinou, ktorej som kedy bol súčasťou, je hnutie za život. Po viac ako 50 rokoch práce s tisíckami ďalších ľudí na ochrane ľudského života v tejto veci sú to tí najsúcitnejší, najstarostlivejší a nenásilnejší ľudia, ktorých som kedy bol súčasťou verbálne aj fyzicky. [Doplnené: Ok iba v prípade svedectva] Ano, blokoval som zabíjanie detí, ale nikdy som slovne nenapadol potratára ani nikoho iného, najmä tehotnú matku. Máme ich radi.

Na jednej záchrannej akcii pred touto mi potratár povedal: “Viem, že ma máte radi.”

[Doplnené: Môže povedať len vtedy, ak vypovedá—nie len oslovuje porotu.] Prosím, pochopte, že máme absolútnu normu, ktorú nemožno porušiť, či už ste na poradenstve na chodníku alebo na prolife pochode či zhromaždení alebo robíte záchrannú akciu v budove alebo mimo nej. Nesmiete sa nikoho dotknúť! Ak vás niekto napadne, môžete si len ľahnúť, aby ste sa chránili. Ak chcete ochrániť niekoho iného, nemôžete sa útočníka dotknúť. Útok iných smiete zablokovať len tak, že medzi útočníka a obeť vložíte vlastné telo. Ak obeť leží na zemi, môžete svoje telo položiť nad druhého, aby ste za neho prijali údery. Toto je absolútna norma. Nič iné sa netoleruje.

ZÁVEREČNÉ VYHLÁSENIE [prečiarknuté a pridané slová “Odporúčanie porotcom”]

Nechcel som, aby ma zastupoval právnik, hoci súd trval na tom, aby som mal v súdnej sieni právnika ako právneho poradcu. …Pán Stephen Brennwald bol veľkým požehnaním a ja súdu ďakujem. Ale nechcel som, aby ma zastupoval, pretože malým deťom, ktoré boli usmrtené v deň, keď som sa ich ja a ostatní pokúšali zachrániť, nebol pred ich falošne zákonnou popravou nikdy poskytnutý riadny súdny proces: žiadny deň na súde, žiadne zastúpenie.

Prosím, pochopte. Boha môžem milovať vo väzení alebo mimo neho. Záleží mi na tom, aby ste vedeli, že Boh vás vrúcne miluje! Z celého srdca dúfam, že ak to ešte neviete…spoznáte túto Pravdu čo najosobnejšie a najhlbšie.

RELATÍVNE: Záchrancovia života uznaní za vinných, okamžite vzatí do väzby v druhom súdnom procese v DC FACE Act