strickland-rlf-810x500.jpg

OZNÁMENIE: Biskup Strickland vystúpi 31. októbra na konferencii LifeSite's Rome Life Forum

29
Kultúra života

Tylerský biskup Joseph Strickland by mal vystúpiť na Rímskom fóre o živote, ktoré sa uskutoční krátko po skončení októbrového zasadania synody o synodalite v roku 2023.

Pred nedávnym zverejnením dvoch pastierskych posolstiev, v ktorých jasne zopakoval katolícke učenie o viacerých otázkach, ktoré sú v súčasnosti v centre pozornosti synody, sa Strickland chystá v Ríme venovať podobným otázkam.

Rímske fórum o živote, ktoré sa uskutoční 31. októbra a 1. novembra, je podujatie, na ktorom môžu katolíci - klerici i laici - navzájom strategicky diskutovať o tom, ako čo najlepšie chrániť vieru. Jeho načasovanie je zámerné: koná sa niekoľko dní po skončení zasadnutia synody ’2023;, aby veriaci katolíci mohli analyzovať a obozretne reagovať na udalosti synody.

Pápež František nedávno vyhlásil, že synoda – napriek tomu, že je v celom procese otvorená vypočutiu príspevkov nekatolíkov – nebude počas októbrového mesačného zasadnutia prístupná pozorovateľom ani novinárom. Následne budú všetky správy smerovať cez vatikánske Dikastérium pre komunikáciu a Tlačovú kanceláriu Svätej stolice.

Vatikán však aj napriek takémuto moratóriu na transparentnosť kľúčového podujatia synody, ktorá dôsledne hovorí o transparentnosti a “dialógu”, naznačil, o čom by sa mohlo diskutovať.

V pracovnom dokumente pre októbrové zasadnutia synody sa propagujú a spochybňujú mnohé aspekty, ktoré sú v rozpore s katolíckou vierou. Otvára sa téma diakonského “svätenia žien”, ako aj téma ženatých kňazov a potreba “prijať” rozvedených “znovuzosobášených, ľudí v polygamných manželstvách, LGBTQ+ ľudí.”

Dokument tiež zrejme prezentuje kontroverzný, pápežom Františkom schválený výklad Amoris Laetitia ako pripustenie rozvedených a “znovu zosobášených” k svätému prijímaniu ako už uzavretú záležitosť.

Vzhľadom na to biskup Strickland pred niekoľkými týždňami vydal pastiersky list, v ktorom katolíkov upozornil, že dodržiavanie právd viery nie je “schizmatické,” bez ohľadu na to, čo by mohli naznačovať tí, ktorí “inovujú” katolícke pravdy 

ČÍTAJTE: Biskup Strickland: Katolíci nie sú ‘schizmatici’, pretože odmietajú zmeny, ktoré sú v rozpore s učením Cirkvi 

Uviedol, že “akékoľvek pokusy o prekrútenie pravého evanjeliového posolstva treba kategoricky odmietnuť ako škodlivé pre Kristovu nevestu a jej jednotlivé údy.”

Aj keď biskup Tyler priamo nenaznačil, že by synoda mohla zmeniť alebo sa pokúsiť zmeniť takéto učenie, varoval katolíkov, aby “sa pevne držali týchto právd a boli obozretní voči akýmkoľvek pokusom predložiť alternatívu k evanjeliu Ježiša Krista alebo presadzovať vieru, ktorá hovorí o dialógu a bratstve, pričom sa pokúša odstrániť Božie otcovstvo.”

Biskup nedávno vydal druhý pastiersky list, v ktorom opätovne potvrdil katolícku náuku o diakonáte a zákaze ženských “diakoniek.”Jasne sa vyjadril k autentickej povahe Katolíckej cirkvi ako pravej Kristovej cirkvi, Strickland dodal:

Ďalšou témou, o ktorej chcem hovoriť, pretože údajne bude predmetom diskusie na nadchádzajúcej synode o synodalite, je Bohom ustanovená štruktúra Cirkvi, ako sa vzťahuje na vysvätenie žien. Ako nám hovorí Sväté písmo, Kristus vysvätil za apoštolov iba mužov. Posvätná tradícia a riadny magistérium Cirkvi v priebehu vekov potvrdili, že Cirkev nemá žiadnu právomoc vysväcovať ženy za kňazov.

Toto sa nedá zmeniť, pretože Kristus ustanovil mužské kňazstvo, aby zobrazil seba ako ženícha s Cirkvou ako svojou nevestou. Ako slávnostne vyhlásil svätý Ján Pavol II. vo svojom apoštolskom liste Ordinatio Sacerdotalis: ‘Vyhlasujem, že Cirkev nemá nijakú právomoc udeľovať ženám kňazské svätenie a že tento úsudok majú s konečnou platnosťou zastávať všetci veriaci Cirkvi’.’

Svojou históriou vystupovania vo verejnej sfére na obranu katolíckeho učenia bude Strickland’s postrehmi o odolávaní zmätkom v Katolíckej cirkvi kľúčovým propagátorom Rímskeho fóra života.

Účastníci Rímskeho fóra života tak budú mať možnosť aktívne sa zúčastniť na všetkých strategických zasadnutiach fóra s našimi hosťami. Medzi hosťujúcimi rečníkmi sú okrem iných kardinál Müller, aktivista za slobodu Reggie Littlejohn, prezident pro-life organizácie Women’s Rights Without Frontiers a vlastný LifeSite’s John-Henry Westen.

Konferencia sa uskutoční 31. októbra a 1. novembra v štvorhviezdičkovom hoteli A.Roma LifeStyle. Hotel je mimo vychodených ciest, napriek tomu sa nachádza len 30 minút jazdy autobusom od Námestia svätého Petra’. Okrem toho je známe, že október a november sú súčasťou “mimosezóny Ríma’a poskytujú návštevníkom viac priestoru – a chladnejšie teploty –, v ktorých sa môžu vybrať na púť za duchovnými a kultúrnymi pokladmi mesta’

Kúpte si vstupenky na Rome Life Forum ZDE.