muller-strick-810x500.jpg

BREAKING: Kardinál Müller obhajuje biskupa Stricklanda: "Rozhodne by nemal odstúpiť

41
Neutral

Bývalý prefekt dikastéria (predtým Kongregácie) pre náuku viery kardinál Gerhard Müller vydal dôrazné vyhlásenie na podporu biskupa Josepha Stricklanda z Tyleru v Texase, v ktorom mu odporučil, aby “nerezignoval.”

Vyjadrení uverejnenom na kath.net 21. septembra Müller ponúkol Stricklandovi svoju podporu. “Je hrozné, čo sa deje biskupovi Stricklandovi, je to zneužitie úradu proti božskému právu biskupského úradu,” uviedol Müller.

“Ak by som mohol biskupovi Stricklandovi poradiť, určite by nemal odstúpiť, pretože potom si [vatikánske orgány] môžu umyť ruky,” dodal nemecký kardinál.

Čítajte: Biskup Strickland hovorí, že neodstúpi, ale podriadi sa, ak ho pápež František odvolá

Strickland sa stal jedným z najpriamejších a najhlasnejších obhajcov katolíckeho učenia v Spojených štátoch, čo často stavia jeho učenie do zdanlivého protikladu k vyhláseniam pápeža Františka.

Biskup bol predmetom veľkého záujmu katolíckych médií odvtedy, čo vyšlo najavo, že bol podrobený apoštolskej vizitácii v júni 2023. Jeho vizitáciu viedli dvaja emeritní biskupi: V posledných týždňoch The Pillar vydal správu, v ktorej sa uvádza, že Vatikán sa chystá požiadať Stricklanda o rezignáciu. Strickland však odpovedal 20. septembra s tým, že nedostal žiadny dôvod na návštevu, ani nepočul žiadne výsledky návštevy. 

Strickland dodal, že nemá v úmysle odstúpiť:

Veřejne som povedal, že nemôžem odstúpiť z funkcie biskupa Tyleru, pretože by som tým opustil stádo, ktoré mi dal na starosti pápež Benedikt XVI. Povedal som tiež, že budem rešpektovať autoritu pápeža Františka, ak ma odvolá z funkcie biskupa Tyleru. Milujem Ježiša Krista a Katolícku cirkev, ktorú založil. Mojou jedinou túžbou je hovoriť jeho pravdu a žiť Božiu’vôľu podľa svojich najlepších schopností.

Povedal kath.net, Müller obhajoval amerického biskupa a načrtol, že pápež môže spravodlivo odvolať biskupa z jeho stolca “len vtedy, ak sa previnil niečím zlým (heréza, schizma, apostáza, zločin alebo úplne nekňazské správanie), napr, pseudoblažejstvo ľudí oboch pohlaví alebo jedného pohlavia v mimomanželských vzťahoch, ktoré uráža Boha a oberá ľudí o spásu.”

Naopak, ak by pápež urobil “svojvoľné odstránenie” biskupa, takýto krok “podkopáva autoritu pápeža,” povedal Müller.

Svojvoľné odstránenie z funkcie biskupa diecézy, v ktorej je biskup ustanovený samotným Kristom za jej vlastného pastiera, podkopáva autoritu pápeža, ako sa to historicky stalo pri nedôstojnom zneužití úradu za Avignonského pontifikátu. (Táto strata dôvery bola jedným z hlavných dôvodov reformného kresťanstva’odčlenenia sa od Katolíckej cirkvi a nenávisti voči pápežovi, ktorý sa svojvoľným konaním staval na miesto Boha).

V rozhovore pre LifeSiteNews v júli Müller opätovne zdôraznil povinnosť pápeža a cirkevných predstaviteľov byť verní Tradícii Cirkvi a nevyžadovať “poslušnosť za svoje súkromné názory a už vôbec nie za učenie a konanie, ktoré by bolo v rozpore so zjavením a prirodzeným morálnym zákonom.”

Čítajte: EXKLUZÍVNE: Kardinál Müller reaguje na nové vymenovanie pápeža Františka’ za šéfa vatikánskej’doktríny  

Túto náuku zopakoval kat.net, pričom poznamenal, že “pápež vôbec nie je Pánom Cirkvi, ale len ako Kristov vikár pre všeobecnú Cirkev, prvý služobník svojho Pána, ktorý musel povedať Šimonovi Petrovi, ktorý bol práve určený za skalu Cirkvi: ‘Choď za mnou (ital. Indietro, pravé Indietrismo), lebo nemáš na mysli to, čo chce Boh, ale čo chcú ľudia.’ (Mt 16, 23).”

Müller, ktorý sa prejavil ako ostrý kritik pápežovej’synody o synodalite, nazval ju “nepriateľským prevzatím” Cirkvi, ktoré hrozí “koncom” katolicizmu –, ďalej uviedol, že pápež František nemá “od Krista oprávnenie prenasledovať a zastrašovať dobrých biskupov.”

Kritikov veriacich biskupov obvinil, že sú “falošnými priateľmi”, ktorí “udávajú” takýchto prelátov pápežovi, zatiaľ čo “heretickí a nemorálni biskupi si môžu robiť, čo chcú”:

Pápež nemá od Krista oprávnenie prenasledovať a zastrašovať dobrých biskupov podľa vzoru Krista, Dobrého pastiera, ktorí v súlade s biskupským ideálom Druhého vatikánskeho koncilu posväcujú, učia a vedú Božie stádo v mene Krista, len preto, že falošní priatelia udávajú týchto dobrých biskupov Františkovi ako nepriateľov pápeža, zatiaľ čo heretickí a nemorálni biskupi si môžu robiť, čo chcú, alebo ktorí každý deň prenasledujú Kristovu Cirkev ďalšou hlúposťou.

ČÍTAJTE: Biskup Schneider: Budúci pápeži budú ďakovať biskupovi Stricklandovi za jeho vernosť katolíckej viere

Müller nie je sám, kto ponúka Stricklandovi svoju podporu. Kazašský’biskup Athanasius Schneider súkromne napísal texaskému biskupovi a poďakoval Stricklandovi za jeho “neohrozené odhodlanie nekompromisne zachovávať, odovzdávať a brániť katolícku vieru.”

Vatikán obvinil, že Stricklanda podrobil “kontrole” a použil hrozby “zastrašovania a zbavenia biskupskej starostlivosti o vaše stádo v Tyleri v podstate len z jediného dôvodu, že ste sa, podobne ako sv. Bazil, svätý Atanáz a mnohí iní biskupi-spovedníci v dejinách, zachovávate tradície Otcov.”

Schneider povzbudil Stricklanda a poznamenal, že budúci pápeži sa mu poďakujú vďaka jeho “neohrozenej vernosti katolíckej viere a jej svätým tradíciám, ktorou ste prispeli k cti Apoštolskej stolice, ktorú čiastočne zatemnila a poškvrnila naša nepriaznivá doba.

ČÍTAJTE: Biskup Strickland v novom pastierskom liste potvrdzuje pravý zmysel manželstva, kňazstva

Kým sa šíria fámy o možnej žiadosti o odstúpenie alebo dokonca o nútenom odvolaní, Strickland vydal sériu pastierskych listov, v ktorých načrtáva pravdy katolíckej viery o sviatostiach, povahe Cirkvi a základných otázkach týkajúcich sa viery. Vo svojich listoch sa zameral najmä na otázky, ktoré sa objavia na synode o synodalite.