vatican-e1695315578640-810x500.jpeg

Čo sa bude diať na synode o synodalite v októbri tohto roku

0
Neutral

Vatikán zverejnil podrobnosti o praktickej štruktúre nadchádzajúcej synody o synodalite spolu s aktualizovaným zoznamom účastníkov, medzi ktorými sú aj dvaja čínski biskupi. 

Na tlačovej konferencii 21. septembra Svätá stolica zverejnila aktualizované podrobnosti o synode o synodalite, ktorá sa bude konať od 4. do 29. októbra. Teraz boli zverejnené denné rozvrhy spolu s definitívnejším zoznamom účastníkov, ktorý sa mierne líši od zoznamu zverejneného začiatkom júla. 

V skratke, udalosti, ktoré budú viesť k synode a vrátane nej, sú nasledovné:

Budú zverejnené ďalšie podrobnosti o presných pravidlách týkajúcich sa synody, vrátane úrovne prístupu novinárov k udalostiam a účastníkom.

Logo synody o synodalite

Ekumenické zhromaždenie: 30. septembra

Nie je to technicky súčasť oficiálneho kalendára synody, ale 30. septembra sa v okolí Ríma uskutoční ekumenické modlitebné zhromaždenie. Ústrednou časťou podujatí tohto dňa’bude ekumenické modlitebné stretnutie na Námestí svätého Petra’na ktorom sa zúčastní pápež František spolu s predstaviteľmi rôznych kresťanských denominácií.  

Zamerané najmä na mladých ľudí, po celom meste sa uskutočnia početné workshopy, vrátane tých, ktoré budú zamerané na učenie sa z islamu a budhizmu.

ČÍTAŤ: Cdl. Burke spochybňuje platnosť nadchádzajúcej synody: ‘Nie je jasná predstava o tom, čo je synodalita’

Podľa sr. Nathalie Becquartovej z Generálneho sekretariátu Biskupskej synody, ekumenická modlitbová vigília zdôrazní “ústredné postavenie modlitby a dôležitosť dialógu s ostatnými, aby sme spoločne napredovali na cestách bratstva v Kristovi a jednoty.”

Udalosť, na ktorej sa zúčastnia ekumenickí lídri z rôznych kresťanských organizácií, ukončí spoločné požehnanie pápeža spolu s dvanástimi kresťanskými lídrami, mužmi aj ženami. 

Po nej bude pre účastníkov synody pripravená uvítacia večera, ktorú s láskavým dovolením pripravila Konferencia biskupov Talianska v Aule Pavla VI. vo Vatikáne.

Predbežný výjazd: Od 1. do 3. októbra sa účastníci synody zúčastnia účasť na rekolekciách v Sacrofane, oblasti vzdialenej asi 16 kilometrov severne od Ríma. Dni budú rozdelené na skupinovú modlitbu a svätú omšu v druhej časti dňa. 

Rekolekcie bude viesť predovšetkým páter Timothy Radcliffe, O.P., 77-ročný anglický dominikán, ktorý je notoricky známy svojou propagáciou LGBT ideológie a popieraním učenia Cirkvi v tejto oblasti. 

ČÍTAŤ: Pápež pozýva notoricky známeho pro-LGBT kňaza, aby viedol kľúčové synodálne výjazdové zasadnutie pre biskupov  

Radcliffe bol pravidelným celebrantom LGBT omší, zasadzuje sa za to, aby rozvedení a ‘znovu zosobášení’ mohli prijímať sväté prijímanie, a tvrdil, že homosexuáli “patria medzi najoddanejších a najpôsobivejších kňazov, akých som stretol.”

Spolu s otcom Radcliffom bude rekolekcie viesť talianska benediktínska opátka matka Maria Ignazia Angelini. 

Synoda o synodalite: 4.–29. októbra

Po presune späť do Ríma sa účastníci synody pridajú k pápežovi a novým kardinálom (z konzistória 30. septembra) na otváracej svätej omši pri príležitosti slávnostného otvorenia synody’. 

Odtiaľ sa pre niekoľko stoviek účastníkov začne denný program. 

Noví účastníci

Od 21. septembra je v programe zoznam, ktorý bol zverejnený už 7. júla. 

V súčasnosti je 464 účastníkov s 365 hlasujúcimi členmi, z toho viac ako 50 žien s hlasovacím právom.

Pozoruhodné je, že sa na nej nezúčastní bývalý prefekt Dikastéria (predtým Kongregácie) pre náuku viery kardinál Luis Ladaria. Organizátori synody oznámili, že sa zrejme rozhodol odmietnuť účasť po tom, ako bol súčasťou osobného výberu pápeža’

Na synode sa teraz zúčastnia aj dvaja čínski biskupi:  

Biskup Joseph Yang Yongqiang z provincie Shandon spolu s biskupom Antoniom Yao Shunom z Jiningu, ktorý je z autonómnej oblasti Vnútorné Mongolsko. 

Yongqiang má históriu práce pre Čínske katolícke vlastenecké združenie, komunistickú štátom podporovanú cirkev, a je viceprezidentom Čínskej katolíckej biskupskej’skupiny, ktorá je tiež súčasťou štátom schváleného cirkevného aparátu. 

Na zozname je teraz aj kontroverzný predseda Pápežskej akadémie pre život Arcibiskup Vicenzo Paglia.

Čítajte: Pápež František vyberá notoricky známych pro-LGBT klerikov na účasť na októbrovej synode o synodalite  

Na synode sa zúčastnia aj “nekatolícki delegáti” vrátane zástupcov anglikánov, metodistov, baptistov a pentekostálov. Títo jednotlivci nebudú mať hlasovacie právo, ale budú sa môcť zúčastňovať na diskusiách. 

Zástupcovia zostávajú zväčša nezmenení, na zozname sú stále významní preláti a klerici rôzneho stupňa heterodoxie, o ktorých LifeSite už informoval. Ďalšie informácie o druhu účastníkov a hlasovacích právach každého z nich nájdete v predchádzajúcej reportáži LifeSite’

Kardináli a biskupi sa zúčastňujú na svätej omši na záver mimoriadnej synody, ktorú pápež František slúži na Námestí svätého Petra’19. októbra 2014.

Denné stretnutia

Viac ako 400 účastníkov – zložených z členov s hlasovacím právom a nehlasujúcich expertov či poradcov – sa má stretávať takmer každý deň, aby diskutovali o témach vychádzajúcich z Instrumentum Laboris, ktoré bolo zverejnené v júni. Tento text zdôrazňuje témy, ako sú napríklad diakonické “svätenie žien”, ženatí kňazi” a potreba “prijať” rozvedených “znovuzosobášených, ľudí v polygamných manželstvách, LGBTQ+ ľudí.” Taktiež presadzuje Amoris Laetitia’argument, že rozvedení a ‘znovu zosobášení’ môžu byť pripustení k svätému prijímaniu ako ustálený bod “magistériálneho a teologického učenia.”

Každý člen synody dostane kópie všetkých doterajších synodálnych dokumentov, a to prípravný dokument, pracovný dokument pre kontinentálne zhromaždenie, správy z kontinentálneho zhromaždenia a Instrumentum laboris.

Čítajte: Biskup Schneider: Katolíci ‘nemôžu poslúchať’, ak synoda o synodalite vydáva falošné učenie

Zasadnutia sa budú konať vo väčšine dní, pričom nedele zostanú voľné a ich súčasťou bude aj čas na modlitbu.

Zasadnutia budú rozdelené do piatich modulov, ktoré budú pracovať s obsahom Instrumentum laboris. 

Každý z piatich modulov bude postupne pozostávať z “plenárnych zasadnutí zhromaždenia” alebo “generálnych kongregácií” a približne 35 pracovných skupín po 11 ľudí a facilitátora, nazývaných “menšie kruhy” Účastníci menších kruhov sa budú počas synody meniť. Z 35 skupín bude 14 v angličtine, 8 v taliančine, 7 v španielčine, 5 vo francúzštine a 1 v portugalčine. 

Každý z prvých štyroch modulov bude mať toto všeobecné poradie a bude trvať niekoľko dní:

Ako ide o posledný, piaty modul, bude mať trochu inú štruktúru.

Nakoniec, 28. októbra, budú hlasujúci členovia synody vyzvaní, aby hlasovali o správe synody’a vyjadrili svoj súhlas s jednotlivými bodmi dokumentu. Tá bude následne odovzdaná Generálnemu sekretariátu Biskupskej synody. 

ČÍTAJTE: Pápež František: Kardinál Burke, veriaci znepokojení synodou nebránia ‘pravú katolícku náuku’

Ohľadne zverejnenia synodálnej správy zatiaľ neboli poskytnuté žiadne informácie.

Učastníci budú 28. októbra spievať Te Deum a v nedeľu 29. októbra ju uzavrú pápežskou svätou omšou v Bazilike svätého Petra’.

Pápež František so synodálnym tímom. Zľava doprava: Cdl. Jean-Claude Hollerich, o. Giacomo Costa, Cdl. Mario Grech, Bp. Luis Marín de San Martín, Sr. Nathalie Becquart. 14. októbra 2022.

Praktické body

Organizátori synody zdôraznili, že podujatie bude prebiehať s cieľom kompenzovať “zvyškové emisie CO2.”To sa uskutoční vďaka “finančnej podpore Nadácie SOS Planet a technickému príspevku LifeGate.”Nadácia SOS Planet Foundation sa usiluje o to, aby bol svet “do roku 2030 čistý uhlíkovo neutrálny.”

V súvislosti s tým budú účastníci vyzvaní, aby “neplytvali papierom,” a aby tak používali tablety a digitálne prostriedky na čítanie a posudzovanie dokumentov.

Podľa dr. Paola Ruffiniho, vedúceho vatikánskeho dikastéria pre komunikáciu, bude synoda “cestou modlitby, vzájomného počúvania, rozlišovania a spoločenstva.”

Však napriek procesu “počúvania” a zdôrazňovaniu “dialógu” je pravdepodobné, že podujatia budú sprevádzať značné tajnosti. Oficiálnym šíriteľom informácií pre novinárov vatikánskeho tlačového zboru bude Dikastérium pre komunikáciu, pričom sa zatiaľ nepotvrdili správy, že rokovania synody by mohli byť dokonca viazané pápežským tajomstvom – čo znamená mlčanie pod hrozbou exkomunikácie.

Čítajte: Kardinál Burke varuje, že synoda je súčasťou ‘revolúcie’ s cieľom ‘radikálne’ zmeniť Katolícku cirkev

Však 21. septembra dr. Ruffini vyhol potvrdeniu, že pápežské tajomstvo bude použité, a namiesto toho uviedol, že synoda:

nespadá ani tak pod definíciu tajomstva, ale pod definíciu dôvernosti a dôvernosti, pocitu účasti každého člena kolégia, ktoré má vypracovať stanovisko synody.

[Novinári musia] pochopiť, že synoda je modlitbou, momentom spoločného rozlišovania, ktoré sa líši od sumarizácie jednotlivých vystúpení.

Predpisy o tom, ako a či vôbec sa majú novinári priblížiť k účastníkom synody, ešte len budú zverejnené. Ako však poznamenal vatikánsky korešpondent denníka La Croix’holandskí biskupi odhalili, že organizátori synody inštruovali účastníkov “aby nehovorili s novinármi o svojich očakávaniach pred synodou a počas synody, o svojich príspevkoch a príspevkoch iných.”

LifeSite bude o prebiehajúcej synode podrobne informovať priamo na mieste.