exhibit-810x500.jpg

Guvernérka Iowy Kim Reynoldsová odsúdila satanistickú výstavu v štátnom Kapitole, ale nenariadila jej odstránenie

105
Neutral

Iowská republikánska guvernérka Kim Reynoldsová sa v utorok vyjadrila proti satanistickej expozícii v Kapitole štátu Iowa, ale nenariadila jej odstránenie. Jej vyjadrenia prišli po tom, čo ju jeden republikánsky kongresman vyzval, aby ho odstránila, zatiaľ čo iný naznačil, že satanistická skupina, ktorá ho zriadila, má na to právo a že vláda by nemala diskriminovať na základe náboženstva alebo ideológie.

Satanistický chrám štátu Iowa zriadil 2. decembra v budove štátneho kapitolu v Des Moines “sviatočnú satanistickú výstavu”. KCCI Des Moines opísala expozíciu tak, že na figuríne zahalenej do červeného odevu sa nachádzala “hlava barana’pokrytá zrkadlami.Podľa miestnej pobočky NBC WHO 13 Des Moines má výstava zostať v Kapitole do 15. decembra.

“Ako mnohí Iowčania, aj ja považujem výstavu Satanského chrámu’v Kapitole za absolútne neprijateľnú,” guvernér Iowskej republiky J.E. Reynoldsová povedala vo vyhlásení z 12. decembra po ohlasoch na sociálnych sieťach a verejnej žiadosti republikána Brada Shermana o odstránenie “rúhavého displeja.”

Gubernátorka Reynoldsová však argumentovala, že “v slobodnej spoločnosti je najlepšou odpoveďou na nevhodné prejavy viac prejavov.” 

Vyzvala “všetkých veriacich, aby sa ku mne dnes pripojili v modlitbe nad Kapitolom a uznali, že betlehem, ktorý bude vystavený, – je pravým dôvodom tohto obdobia.” 

V X príspevku neskôr v utorok Reynoldsová zdieľala, že “veriaci Iowčania sa zhromaždili v rotunde Kapitolu, aby vystavili betlehem a modlili sa za mier.”

“Sloboda prejavu je právo, ktoré majú všetci. Záleží však na tom, ako ho používame,”povedala. “Dnešná’udalosť je dôkazom, že v boji medzi dobrom a zlom vždy zvíťazí dobro.”

SÚVISIACE: Železničné múzeum vo Wisconsine pod paľbou kritiky za satanistické, pro-transgenderové stromčeky vo vianočnej expozícii

Reynolds’ vyhlásenie a účasť na modlitebnom podujatí prišli po tom, ako poslanec Národnej rady SR prof. Sherman argumentoval vo verejnom liste z 8. decembra, že guvernér by mal nariadiť odstránenie satanistickej výstavy, pretože uráža Boha a je v rozpore s ústavou štátu Iowa.

“Je to mučivý a prekrútený výklad zákona, ktorý poskytuje satanovi, ktorý je všeobecne chápaný ako nepriateľ Boha, náboženský prejav rovný Bohu v inštitúcii vlády, ktorá je závislá od Boha, pokiaľ ide o trvalé požehnanie,” povedal Sherman. 

Odvolal sa na preambulu štátnej ústavy, ktorá uznáva jedného Boha (Najvyššiu bytosť), od ktorého požehnania pochádzajú a od ktorého ľudia závisia. 

“[D]opustiť satanské prejavy v štátnom Kapitole a inom verejnom majetku znamená poddať sa požiadavkám Satana’na rovnosť s Bohom, čo bol jeho prvotný hriech,” povedal kongresman. “Ak chceme Božie požehnanie pre náš štát, musíme svojimi zákonmi a činmi preukázať, že sme na Ňom skutočne závislí a že sme proti Satanovi.”

Reprezentant Sherman uviedol, že satanistický exponát by mal byť odstránený a že by sa malo pokročiť v legislatíve, ktorá by zakázala budúce satanistické exponáty a povolila zriadenie exponátov Desatora v štátnych inštitúciách vrátane Kapitolu a verejných škôl.

Vyjadrenie guvernéra Reynoldsa’sa však namiesto toho, aby Sherman prijal jeho výzvu na odstránenie pamätníka, obsahovo podobá vyjadreniam iného republikánskeho kongresmana, ktorý naznačil, že exponát, hoci “je odporný,” je chráneným prejavom a že vláda by nemala zasahovať.

V príspevku na X republikánsky poslanec M. Reynolds’sa vyjadril, že výstava je chránená. Jon Dunwell, kresťanský pastor, povedal, že exponát je “zlo” a “stojí v priamom rozpore s mojou vierou.”Avšak povedal, že každý môže zriadiť výstavu na Kapitole, ak prejde normálnym procesom podávania žiadostí, ktorý nediskriminuje na základe náboženstva alebo ideológie, a že satanistický monument nie je spojený so štátom Iowa.

“Zákonodarný zbor štátu Iowa môže stanoviť pravidlá a normy pre akúkoľvek výstavu,”vysvetlil. “Súčasným princípom fungovania bolo buď povoliť všetky výstavy, alebo žiadnu. Zákonodarný zbor má právomoc to zmeniť, ak to považuje za potrebné.”

“Moja viera sa nikdy nevnucuje iným, ani by sa nikdy nemala stať priamou súčasťou vlády,” povedal Dunwell. “Vždy je to odpoveď na osobu a dielo Ježiša Krista. Nechcem’miešať kráľovstvá! Vláda je zlým arbitrom náboženstva.”

Povedal, že “ako nasledovník Krista určite považujem výstavu zo Satanského chrámu za neprijateľnú.” Dodal však, že “ako Iowan a zástupca štátu nechcem, aby štát hodnotil a rozhodoval o náboženstvách. Riadim sa prvým dodatkom ústavy USA.”

Dunwell argumentoval, že “primárnou reakciou, ktorú si vyžadujú” kresťania, “je modlitba,” a povedal, že výstava je príležitosťou ukázať rozdiel medzi Kristom a Satanom. Povedal tiež, že existencia výstavy’robí zrejmým, že “Iowa potrebuje Ježiša,” a vyzval na viac náboženských výstav v Kapitole.

Dodal, že využije svoju pozíciu štátneho zástupcu na to, aby “preskúmal smernice a uistil sa, že predstavujú naše ústavné práva,” “[m]onitoroval … počet organizácií, ktoré žiadajú o vystavenie,” a “[c]pokračoval v dialógu s ostatnými volenými predstaviteľmi a Iowčanmi o tejto otázke.

“Ak si vláda vyberá náboženské prejavy, jedného dňa to použije proti kresťanským prejavom,” povedal v reakcii na komentár, ktorý kritizoval jeho reakciu.

Odpovedal: "Vláda si vyberá náboženské prejavy, a to aj v prípade, že si ich vyberie: Antireligiózne mimoškolské satanské kluby sa rozširujú na základnú školu v Connecticute

Spoločnosť Satanic Temple Iowa, miestna pobočka národného Satanského chrámu, v pondelkovom vyhlásení uvádza, že’s “hrdá na to, že sa môže v tomto sviatočnom období zúčastniť na slávnostiach v našom Kapitole” a uviedla, že jej výstava zobrazuje jej základné princípy viery. 

Satanistická skupina tiež poďakovala zamestnancom Kapitolu a pridruženým osobám za to, že “sa pevne držia zásady náboženskej slobody a zabezpečujú všetkým náboženstvám rovnakú možnosť spoločne oslavovať sviatky.”

Ako LifeSiteNews už predtým informoval, Satanský chrám sa často dostáva na titulky novín pre svoje verejné útoky na kresťanstvo, najmä katolicizmus, na verejnom priestranstve. Skupina a jej miestne pobočky sa často dostávali na titulné stránky celoštátnych novín pre účasť na kontroverzných a božských aktivity, vrátane propagácie transgender ideológie a obhajoby potratov ako “náboženského rituálu.”