Untitled-12-810x500.png

Stovky britských kňazov odmietajú požehnanie pre osoby rovnakého pohlavia ako "neprípustné

0
Kultúra života

Skupina katolíckych duchovných v Spojenom kráľovstve vydala stanovisko, v ktorom vyhlasuje, že akékoľvek požehnanie párov rovnakého pohlavia je “pastoračne a prakticky neprípustné.”

Vo vyhlásení vydanom 21. decembra, ktorého návrh unikol 20. decembra, skupina zastupujúca stovky duchovných v Spojenom kráľovstve dôrazne odmietla možnosť udeľovania požehnania párom rovnakého pohlavia po zverejnení vatikánskej’Fiducia Supplicans 18. decembra. 

Čítajte: Pápež František zverejnil normy pre duchovných, ktorí môžu ‘požehnávať’ homosexuálne páry

“S úprimnou paréziou a z vlastnej skúsenosti pastierov usudzujeme, že takéto požehnania [párov rovnakého pohlavia] sú pastoračne a prakticky neprípustné,” uvádza sa vo vyhlásení.

Britské bratstvo katolíckych duchovných (BCCC) uviedlo, že jeho text bol vydaný ako reakcia na “rozšírený zmätok v katolíckej doktríne o zväzkoch osôb rovnakého pohlavia a sexuálnom správaní mimo manželstva.”Následne ich text opätovne potvrdil “tradičné učenie Katolíckej cirkvi (z Katechizmu Katolíckej cirkvi), ktoré zostáva nezmenené a nemenné.”

Vychádzajúc z bodov 2357 a 2391 Katechizmu, text zdôraznil katolícke učenie, ktoré sa opiera o Sväté písmo, v ktorom sa uvádza, ako “sú homosexuálne činy vnútorne neusporiadané.” Katechizmus ďalej uvádza, ako sú takéto činy “v rozpore s prirodzeným zákonom. Uzatvárajú sexuálny akt pred darom života. Nevychádzajú z pravej afektívnej a sexuálnej komplementarity. Za žiadnych okolností ich nemožno schváliť.”

Následne BKKC napísala, že takýmto učením treba reagovať na nedávno vydaný dokument pápeža Františka a jeho doktrinálneho šéfa kardinála Victora Manuela Fernándeza, ktorý umožňuje “požehnanie párov v neregulárnych situáciách a párov rovnakého pohlavia.” 

“Práve v tomto kontexte treba hodnotiť nedávny dokument Fiducia Suplikáni –, ktorý navrhuje výzvu na rozlišovanie, ktoré môže viesť k udeľovaniu požehnania osobám rovnakého pohlavia alebo nezosobášeným zväzkom,” uvádza sa v texte bratstva. 

Kým sa konštatovalo to, čo bolo opísané ako “ušľachtilá pastoračná túžba pomáhať ľuďom napredovať prostredníctvom obnovy života a výzvy k obráteniu, stavajúc na všetkých aspektoch prirodzenej dobrej vôle a cnosti,” bratstvo pokračovalo a napísalo, ako “nevidíme žiadnu situáciu, v ktorej by sa takéto požehnanie páru mohlo riadne a primerane odlíšiť od určitej úrovne schválenia.”

ČÍTAJ: Joe Biden víta rozhodnutie pápeža Františka’ povoliť požehnanie homosexuálnym ‘párom’

Dokument skôr varoval, že každé takéto požehnanie “by nevyhnutne viedlo k pohoršeniu – dotknutých osôb – tých, ktorí sa priamo alebo nepriamo podieľajú na požehnaní – alebo samotného duchovného.”

Proti tomu text bratstva ”ktorý nepodpísali jeho členovia, ale bol vydaný ako pozičný dokument skupiny, povedal pre LifeSiteNews jeden z predstaviteľov – varoval, že požehnanie osôb rovnakého pohlavia by “zmiatlo veriacich ohľadom skutočnej teológie manželstva a ľudskej sexuality.”

“Sme presvedčení, že skutočná láska vždy nasleduje pravdivú náuku a že takéto požehnania by pôsobili proti legitímnej starostlivosti, ktorú kňaz dlhuje svojmu stádu. S úprimnou paréziou a na základe vlastných pastoračných skúseností sme dospeli k záveru, že takéto požehnania sú pastoračne a prakticky neprípustné.”

Kým reakcie prichádzajú z diecéz či biskupských’konferencií po celom svete, dokument bratstva’je prvým od skupiny kňazov. 

ČÍTAJ: Zambijskí biskupi najnovšie zakazujú ‘požehnanie’ homosexuálnych párov

Iste, ide o prvú reakciu duchovných v Anglicku na pápežov dokument, pričom jediná U.K. prelátom, ktorý už predtým reagoval na text byť Wales’ arcibiskup Mark O’Toole z Cardiffu, ktorý pápežský dokument privítal. 

Konfederácia už v minulosti vydala podobné vyhlásenia, ktorými reagovala na niektoré pápežské dokumenty, ako napríklad Amoris Laetitia, spolu s krokmi v politickej a cirkevnej sfére, ktoré oslabujú alebo sú v rozpore s učením Katolíckej cirkvi o živote a morálke.

Skupina vznikla ako reakcia na Rok kňazov 2010, ktorý vyhlásil pápež Benedikt XVI. a pracuje “na posväcovaní a podpore kňazov a na podpore autentického kňazského života, svätosti a poslania prostredníctvom vernosti, formácie, bratstva.”

Novinku o dokumente rozšíril na internete Spectator’Damian Thompson, ktorý vydal pracovnú verziu textu a komentoval ju slovami, že “nastala chvíľa krízy.”

Anglický teológ diakon Nick Donnelly pre LifeSiteNews uviedol, že “Bratstvo katolíckeho duchovenstva vždy koná z úprimného zmyslu pre pastoračný záujem o veriacich”o požehnanie osôb rovnakého pohlavia.” 

“Skutočnosť, že František povzbudil ‘požehnanie’ párov rovnakého pohlavia, si vyžadovala rýchlu reakciu nášho kléru, pretože to veľmi otriaslo vierou dobrých a verných katolíkov,” poznamenal.

Je nevyhnutné, aby sa škandál spôsobený dvojzmyselnosťou zbraní Fiducia Suplikánov riešil pred slávnosťou Narodenia nášho Pána’aby sme všetci mohli obrátiť pozornosť tam, kam právom patrí – nie na tragédiu neodpusteného smrteľného hriechu, ale na veľké a nádherné tajomstvá Vtelenia. 

Záverečná veta vyhlásenia by nás všetkých mala upokojiť – ‘S úprimnou paréziou a z vlastnej pastoračnej skúsenosti usudzujeme, že takéto blahoslavenstvá sú pastoračne a prakticky neprípustné.’

Celé vyhlásenie bratstva’nájdete nižšie: 

Britské bratstvo katolíckych duchovných, reagujúc na rozšírený zmätok okolo katolíckej náuky o zväzkoch osôb rovnakého pohlavia a sexuálnom správaní mimo manželstva, sa cíti byť nútené opätovne potvrdiť tradičné učenie Katolíckej cirkvi (z Katechizmu Katolíckej cirkvi), ktoré zostáva nezmenené a nemenné: 

Vychádzajúc zo Svätého písma, ktoré homosexuálne skutky predstavuje ako skutky ťažkej skazenosti, tradícia vždy vyhlasovala, že ‘homosexuálne skutky sú vnútorne neusporiadané.Sú v rozpore s prirodzeným zákonom. Uzatvárajú sexuálny akt pred darom života. Nevychádzajú zo skutočnej citovej a sexuálnej komplementarity. Za žiadnych okolností ich nemožno schváliť (Katechizmus Katolíckej cirkvi, 2357) 

Morálne legitímne je manželské spojenie len vtedy, keď sa vytvorilo definitívne spoločenstvo života medzi mužom a ženou (Katechizmus Katolíckej cirkvi, 2391) 

V tomto kontexte treba hodnotiť nedávny dokument Fiducia Supplicans –, ktorý navrhuje výzvu na rozlišovanie, ktoré môže viesť k udeľovaniu požehnania osobám v zväzkoch rovnakého pohlavia alebo v nezosobášených zväzkoch. Berieme na vedomie ušľachtilú pastoračnú túžbu pomôcť ľuďom napredovať prostredníctvom obnovy života a výzvy k obráteniu, pričom sa opiera o všetky aspekty prirodzenej dobrej vôle a cnosti. Napriek tomu nevidíme žiadnu situáciu, v ktorej by sa takéto požehnanie páru dalo riadne a primerane odlíšiť od určitej úrovne schválenia.

Tak by to nevyhnutne viedlo k pohoršeniu – dotknutých osôb - tých, ktorí sa na požehnaní priamo alebo nepriamo podieľajú – alebo samotného duchovného.

Okrem toho sa obávame, že prax týchto požehnaní by veriacich zmiatla ohľadom skutočnej teológie manželstva a ľudskej sexuality. Z komentárov v médiách v posledných dňoch a z obáv, ktoré nám odovzdali veriaci, už skutočne vidíme takéto nedorozumenia.

Myslíme si, že skutočná láska vždy nasleduje po pravdivej doktríne a že takéto požehnania by pôsobili proti oprávnenej starostlivosti, ktorú kňaz dlhuje svojmu stádu. S úprimnou paréziou a na základe vlastných pastoračných skúseností usudzujeme, že takéto požehnania sú z pastoračného a praktického hľadiska neprípustné.