Mar-Galceran-810x500.jpg

Španielka sa stala prvou poslankyňou s Downovým syndrómom v Európe

34
Kultúra života

 V povzbudzujúcich správach zo Španielska bol 45-ročný Mar Galcerán zvolený do Corts Valencianes, parlamentu tohto regiónu krajiny na regionálnej kandidátke konzervatívnej Ľudovej strany. Galcerováán sa angažuje v politike od svojich 18 rokov, keď prvýkrát vstúpila do strany, a v septembri minulého roka zložila prísahu. Pre Guardian povedala, že jej víťazstvo je “bezprecedentné,” a má’pravdu - Galcerováán je prvou poslankyňou s Downovým syndrómom v Európe. 

“Vitajte Mar. Skvelá správa pre politiku, prekonávanie bariér,”napísal na sociálnej sieti predseda Ľudovej’strany Carlos Mazón. Agustín Matía Amor zo skupiny na podporu Downovho syndrómu Down España súhlasil a poznamenal, že toto víťazstvo je prelomové: “O nikom inom sme nepočuli. Je to’obrovský krok vpred a príklad skutočnej inklúzie.”

Galcerán nie je’jediným politikom s Downovým syndrómom zvoleným v Španielsku - v roku 2013 sa ángela Bachillerová stala členkou mestskej rady vo Valladolide. Ide však o ďalší prelomený sklenený strop pre neuveriteľne marginalizovanú skupinu.

“Spoločnosť začína chápať, že ľudia s Downovým syndrómom majú čím prispieť. Ale je to’veľmi dlhá cesta,”povedal Galcerán. “Na sociálnych sieťach nájdete všeličo. Sú ľudia, ktorí ma podporujú. Ale sú aj takí, ktorí si myslia, že toho nie som schopný. Ale to sú ľudia, ktorí ma nepoznajú ani moje zázemie. Chcem, aby ma ľudia vnímali ako človeka, nielen pre môj hendikep. 

Viac ako dvadsať rokov v politike Galcerán pracovala na “začleňovaní osôb s mentálnym postihnutím,” vrátane “štyroch rokov v organizácii Asindown, ktorá podporuje deti s Downovým syndrómom.Táto podpora je veľmi potrebná—na svete snáď neexistuje skupina ľudských bytostí, ktorá by bola viac ohrozená ako ľudia s Downovým syndrómom, a preto Galcerán’zvolením zabezpečuje veľmi potrebné zviditeľnenie zraniteľnej skupiny, ktorá je ohrozená spoločnosťou, ktorá je čoraz viac v zajatí eugeniky podporujúcej potraty. 

ČÍTAJTE: Rodina’s embrace of adopted Serbian boy with Down syndrome attests to value of all human life

V roku 2020, The Atlantic uverejnil esej od Sarah Zhang s názvom “Posledné deti s Downovým syndrómom.”Univerzálny prenatálny skríning v Dánsku viedol k takmer úplnej eliminácii ľudí s Downovým syndrómom—Národný ústav zdravia poznamenal v roku 2007, že “Dánsko znižuje počet narodených detí s Downovým syndrómom na polovicu”a tento trend, ako poznamenal Zhang, sa stupňuje. “Prenatálne testovanie mení to, kto sa narodí a kto nie,”napísala. “Toto je len začiatok.” 

Nie je to’len Dánsko. V závislosti od toho, ktorú štúdiu ste čítali, najmenej 75 % detí s diagnostikovaným Downovým syndrómom pred narodením v Spojených štátoch je zabitých potratom. V Spojenom kráľovstve je to 90 %. V Kanade sú čísla podobné, pričom Kanadská spoločnosť Downovho syndrómu žiada o zaradenie na “zoznam ohrozených”, aby upozornila na ich ťažký osud. Na Islande boli ľudia s Downovým syndrómom potratení takmer do vyhynutia. A v Írsku, kde bolo donedávna možné vidieť vonku viac tvárí s Downovým syndrómom ako kdekoľvek inde na Západe, sa ich počet blíži k 95 % len niekoľko rokov po legalizácii potratov. 

Veľká časť západného sveta si napriek klamlivým vyhláseniam o odpore voči ableizmu osvojila postoj ateistu a eugenika Richarda Dawkinsa, ktorý v roku 2014 vyhlásil, že by bolo “nemorálne” nezabiť dieťa s Downovým syndrómom v maternici a že jeho rada znie: “potratiť ho a skúsiť to znova.” 

Týmto sa zvolenie Mara Galceraán’stáva skutočne významným spôsobom, akým je len málo politických víťazstiev. Naša spoločnosť každý deň praktizuje smrteľnú diskrimináciu ľudí, ako je ona, často pod patetickou zámienkou, že je “súcitné” zabíjať postihnutých v maternici. Galcerováán’verejný profil a parlamentná prítomnosť sú prísnou výčitkou tejto zákernej lži.