Christian-810x500.jpg

Charitatívna organizácia pre sociálnu prácu čelí kritike za svoju politiku zamestnávať len kresťanov

11
Neutral

Kresťanskú charitatívnu organizáciu so sídlom v Michigane údajne preveruje štátne ministerstvo zdravotníctva a generálny prokurátor v súvislosti s novou politikou prijímania zamestnancov, ktorá vyžaduje, aby zamestnanci vyznávali spoločnú vieru v kresťanstvo. 

Bethany Christian Services (BCS) so sídlom v Grand Rapids je vyslovene kresťanská nezisková organizácia, ktorej činnosť zahŕňa adopciu, pestúnsku starostlivosť, pomoc v tehotenstve a pomoc utečencom a prisťahovalcom. Skupina vyvolala pred niekoľkými rokmi odpor, keď zrušila politiku zakazujúcu umiestňovanie detí do homosexuálnych párov.

V nedeľu pobočka televízie NBC Target 8 informovala, že BCS nedávno začala “presadzovať prísny mandát na prijímanie zamestnancov len pre kresťanov niekoľko mesiacov po príchode nového výkonného riaditeľa,” Keitha Curetona, ktorý prevzal vedenie v júli. 

Pod Curetonovým’vedením organizácia rýchlo zrušila svoje predchádzajúce výnimky z politiky prijímania zamestnancov len pre kresťanov a potlačila “prejavy podpory na pracovisku pre LGBTQ+ osoby a iné politicky rozdeľujúce hnutia,” podľa správy. Zákazy údajne zahŕňali zákaz pro-LGBT obrázkov a transparentov Black Lives Matter (BLM), ale obmedzovali aj konzervatívne zobrazenia, ako sú vlajky MAGA alebo transparenty zobrazujúce americký revolučný rok “1776.”

Takáto politika nie je zďaleka bezprecedentná. V roku 2022 LifeSiteNews informoval, že školský obvod v Pensylvánii prijal podobnú politiku, ktorá zakazuje “politickú činnosť, sociálno-politickú propagáciu, propagáciu sexuálnej orientácie, propagáciu rodovej identity a náboženskú propagáciu” s využitím “času, zdrojov, majetku alebo zariadenia obvodu.” 

Aj keď opatrenie zakazovalo artefakty reprezentujúce ľavicové aj pravicové myšlienky, rovnako ako politika BCS, čím nevyčleňovalo jednu ideológiu na cenzúru, ACLU podala sťažnosť proti okresu, v ktorej tvrdí, že politika vytvorila “nepriateľské” a “toxické” prostredie pre LGBT a “rodovo nekonformných” študentov.

ČÍTAJTE: Školskú radu zasiahla sťažnosť ACLU, ktorá tvrdí, že po prijatí prorodinnej politiky došlo k ‘diskriminácii’

BCS síce nezasiahla žaloba od ACLU, ale charitatívna organizácia so sídlom v Michigane čelí kritike a zrejme aj preskúmaniu zo strany štátnych úradníkov.

Jeden zo zamestnancov, ktorý hovoril s Target 8 pod podmienkou anonymity, uviedol, že sa cíti “šokovaný” týmito krokmi. Povedal, že aj ostatní zamestnanci sa cítia “frustrovaní” a “poškodení.”

Nemenovaný zamestnanec uviedol, že zmeny nastali po tom, ako BCS presťahovala svoju utečeneckú pobočku z pôvodného miesta do “hlavného areálu organizácie,” kde “vyššie postavené osoby” vyjadrili nespokojnosť s “prijímaním “rozmanitosti” zo strany utečencov” a “všeobecným nadšením pre inklúziu LGBTQ+.”

Zamestnanec ďalej tvrdil, že nová politika kresťanskej charity’zdôrazňujúca jej kresťanskú identitu je v rozpore s federálnymi a štátnymi zmluvami a etickým kódexom Národnej asociácie sociálnych pracovníkov.

Ciel 8 uviedol, že oslovil michiganskú generálnu prokuratúru’ako aj ministerstvá zdravotníctva a sociálnych služieb USA a Michiganu. Úrad AG’a MDHHS informovali výstup, že sú si “vedomé záležitosti” a pátrajú po nej, zatiaľ čo federálne HHS nereagovalo.

Nie je jasné, či BCS, ktorá prijíma finančné prostriedky od vlády, môže čeliť štátnym alebo federálnym zásahom kvôli svojej politike. 

U.S. zákony umožňujú náboženským organizáciám uplatňovať svoje náboženské normy pri prijímaní zamestnancov, čím ich oslobodzujú od antidiskriminačných zákonov, ktoré by inak zakazovali zohľadňovať náboženstvo pri personálnych rozhodnutiach, upozornil Target 8.

V reakcii na samostatný prípad týkajúci sa práva katolíckych stredných škôl prijímať do zamestnania len osoby, ktoré dodržiavajú katolícku morálku, nezisková právnická firma Becket Law a potvrdila, že “[r]eligiózne organizácie musia mať možnosť slobodne si vybrať osoby, ktoré vykonávajú ich náboženské poslanie,” zásadu “ktorú opakovane potvrdil Najvyšší súd.”

ČÍTAŤ: Democrat attorneys general seek to force Catholic schools to hire homosexual teachers

Ak však BCS narazí na právnu námietku, možno bude musieť preukázať, že spĺňa podmienky náboženského zamestnávateľa.

Zástupcovia dvoch právnych skupín zvážili s opačnými názormi na vec v rozhovoroch Zoom pre Target 8.

Jay Kaplan z michiganskej’pobočky ACLU pre portál povedal, že poslaním BCS’ je poskytovanie “služieb umiestňovania pestúnov v mene štátu,” nie vykonávanie náboženskej funkcie.

Steve McFarland z Kresťanskej právnej spoločnosti však prezentoval iný argument, keď tvrdil, že poslanie Bethany Christian Services’ ako náboženskej organizácie je mimoriadne jasné.

Poukázal na poslanie skupiny, ktoré výslovne potvrdzuje, že “sa ako organizácia zaviazala preukazovať lásku a súcit Ježiša Krista ochranou detí, posilňovaním postavenia mládeže a posilňovaním rodín prostredníctvom kvalitných sociálnych služieb.”

Medzičasom, hoci zamestnanec, ktorý hovoril s Target 8, uviedol, že organizácia “prepustila niekoľko manažérov, ktorí nepresadzovali zákaz používania vlajky hrdosti,” predajňa tiež informovala, že BCS informovala zamestnancov, že nemá v úmysle ukončiť pracovný pomer s nekresťanmi, ktorí sú už v organizácii zamestnaní.

Bethany Christian Services vo svojom vyhlásení uviedla pre pobočku NBC, že jej “zamestnanci sú naďalej zodpovední za uspokojivé plnenie pridelených povinností vyplývajúcich z ich pracovnej pozície, aby Bethany mohla úspešne plniť poslanie vidieť svet, v ktorom sú všetky deti, mládež a rodiny v bezpečí, milované a spojené.”