MicrosoftTeams-image-4-1-810x500.jpg

Jim Hughes: Mladí ľudia nie sú budúcnosťou, ale prítomnosťou hnutia za život

10
Kultúra života

Záverečná časť rozhovoru Steva Jalsevaca s bývalým prezidentom Campaign Life Coalition (CLC) Jimom Hughesom sa začína otázkou, aké to bolo byť zapojený do pro-life hnutia tak dlho a v takom veľkom rozsahu.

Časti 1 a 2 rozhovoru Jalsevaca’s Hughesom nájdete tu a tu.

Hughes svoju odpoveď predznamenal tým, že jeho manželka v rozhovore pre Vicky Russellovú z Canadian Broadcasting Corporation’s (CBC) povedala, že Hughes je plachý, čomu Russellová’veľmi neverila. Hughes povedal Jalsevacovi, že sa snaží neprospievať “dopredu”, radšej počká, kým niečo urobia ostatní.

“Potom som si spomenul, že keď som bol ministrantom, keď som bol malý chlapec, v kostolnom bulletine bol malý oznam a tam stálo: ‘Trpezlivo som čakal, kým niekto niečo urobí, a potom som si uvedomil, že Ja som bol niekto,’” povedal Hughes. “Takže keď som počul, že ľudia hovoria o čomkoľvek, o čomkoľvek, alebo že nikto’nehovorí o niečom, čo je zlé, alebo o nespravodlivosti, alebo o čomkoľvek inom, cítil som povinnosť prehovoriť. A začal som to robiť.”

Hughes rozprával Jalsevacovi o incidente, ktorý ho znepokojil počas stretnutia jeho katolíckej strednej školy. Bol so svojím priateľom a rozprával sa s učiteľom, keď sa ich učiteľ spýtal, čo robia. Priateľ podnikal v oblasti “zbierania finančných prostriedkov,” do ktorej ho Hughes priviedol “aby nahradil predchádzajúceho človeka, ktorý sa pridal k hnutiu za život.” Hughes učiteľovi povedal, že je obchodník, na čo priateľ povedal, že nie je obchodník, ale jeden z vodcov hnutia za život.

“A ona povedala: ‘Ach, ja’s tebou v tomto nesúhlasím,’” rozprával Hughes. “A ja som povedal: ‘Myslel som, že si povedal, že učíš na tejto katolíckej strednej škole.’Áno, ale ja’nie som za to, kde ste.’Povedal som, ‘som v rozpakoch, že ste’vôbec tu,’a išiel ďalej.”

Pripomínajúc to, čo rozprával v predchádzajúcej časti rozhovoru o žene, ktorá povedala, že premárnil 40 rokov v hnutí za život, Hughes povedal, že “nemohol’pochopiť, ako nemohla’pochopiť, že každý deň je požehnaním,” hoci jediné, čo sa dalo viac-menej očakávať celý deň, bol “smútok.Napriek smútku však Hughesová povedala, že každodenná modlitba, ako aj pobyt s ostatnými zamestnancami v kancelárii a rozhovory s ľuďmi po telefóne alebo Zoom, “urobili obrovský rozdiel.”

“Toto je tu Božia”rodina,” povedal Hughes a tvrdil, že všetci sa snažia robiť to najlepšie, čo môžu, v rámci svojich možností, a že to, čo robia, je Božie”dielo, pričom pripomenul, čo mu v roku 1988 povedala Matka Tereza.

Hughes povedal, že nevie, čo ho motivovalo, a pripomenul, že jeho otec zomrel, keď mal tri roky, a že ho matka brávala každú nedeľu na omšu, kde slúžil pri oltári. Spomenul si tiež, že pred vstupom do pro-life hnutia videl predstavenie Ježiš Kristus Superstar a že v ňom zanechalo dojem Božej’lásky k nemu.

“Ako som k tomu prišiel, dnes by som už’na ľudovú omšu neprešiel, ale pre ľudí, ktorí to majú radi, ja’som rád za nich a za ľudí, ktorí z nich dostávajú duchovnú potravu, pretože tak ako ja, aj ja som z toho dostal duchovnú potravu a bola to opäť Božia láska, tak ako keď som išiel po tejto promenáde s mojím synom Jimmym v kočíku a uvedomil som si, ako veľmi ma Boh miluje a ako veľmi ja milujem Boha,” uvažoval Hughes.

Aj keď Jalsevac poznamenal, že hnutie za život je teraz iné ako v čase, keď sa k nemu Hughes prvýkrát pridal, Hughes poznamenal, že “teraz máme médiá,” s odkazom na CLC News, The Interim noviny, LifeSiteNews a ďalšie médiá.

Dal tiež radu mladým pro-life ľuďom, tým, ktorí sú zapojení do hnutia, aj tým, ktorí sa chcú zapojiť, a povedal: “Dôverujte Bohu, všetci ostatní platia peniazmi.” Mladým ľuďom tiež povedal, že nie oni sú budúcnosťou pro-life hnutia, ale jeho prítomnosťou. Starším zástancom života povedal, že môžu písať listy a šeky a že sa môžu modliť.

“Jedna pani, ktorú poznám, organizuje malú ružencovú prechádzku za nenarodené deti v miestnom parku a možno s ňou pôjde päť ľudí, ale niečo robí!”poznamenal Hughes. “A ako som už povedal, nechcem, aby ma Boh prišiel hľadať a našiel ma sedieť na chvoste, keď sa deje všetko toto zlo.”

“Každý”sa musí ozvať,” Hughes dôrazne tvrdil. “Toto je váš problém, každého”problém. Nie je to len moja záležitosť, je to záležitosť každého človeka.

Jalsevac uzavrel rozhovor otázkou, čo má Hughes urobiť tvárou v tvár kríze v Katolíckej cirkvi.

“To, čo som povedal pred rokmi, bolo ‘prijať politika,’ a potom som povedal, ‘prijať duchovného,’” povedal Hughes. Ďalej navrhol, aby ľudia ďakovali kňazom za dobré homílie, čo raz urobil s kardinálom v preplnenej miestnosti, pričom miestnosť’zatlieskala a kardinál ocenil ovácie.

“Rozprával som sa s mnohými, s mnohými duchovnými z rôznych náboženských spoločenstiev a snažil som sa ich povzbudiť a povedať im: ‘Môžete to urobiť a tu’je spôsob, ako to môžete urobiť, ’a oni by to išli urobiť, ” povedal Hughes.

Takisto uviedol, že ľudia si neuvedomujú, aké obmedzenia sú na duchovných kladené, a poznamenal, že kňazi sú odstraňovaní za to, že povedali niečo “normálne a pozitívne” v “láskyplnej forme.” “Raz som hovoril v kostole, kde ľudia vstali a odišli, a ja som hovoril o Matke Tereze, ktorá miluje deti, a kardinál [John] O’Connor povedal: ‘Priveďte deti ku mne,’” Hughes povedal Jalsevacovi.

Hughes ďalej poznamenal, že ľudia nevedia, s akým stresom sa stretávajú ľudia, ktorí by odišli, a povedal Jalsevacovi, že on bol prvýkrát vo farskej rade asi pred 50 rokmi. Zatiaľ čo do rady boli zvolení iní ľudia a on sám sa posunul ďalej, farár sa Hughesa asi pred desiatimi rokmi opýtal, či by mu nemohol pomôcť, čo ho podnietilo k tomu, aby sa do farskej rady vrátil.

“Podporou kňaza alebo duchovných akéhokoľvek náboženského spoločenstva pre nich znamená veľmi veľa, keď sa za nich postavíte, aby vedeli, že’nie sú sami,” povedal Hughes. “Takže keď dávajú duchovné posolstvo, vy ho potom aj prenesiete do ulíc a urobíte to, čo musíte urobiť ako laik a občan.”

Hovoriac o zlých duchovných, Hughes ľuďom odporučil, že by sa s nimi mali rozprávať tak, aby to nevyzeralo, že ich chcú “zmlátiť”, a že by nemali “odsudzovať” zlých duchovných. Hughes si spomenul na rozhovor s niekým, kto už nechodil do kostola, pretože v kázni počul podobenstvo o vinohradníkoch, v ktorom boli muži najatí na prácu vo vinici neskoro večer, ale dostali rovnakú sumu peňazí ako tí, ktorí pracovali od rána.

Pripomínajúc rozhovor, ktorý s danou osobou viedol, Hughes povedal, že táto osoba si myslela, že platby neboli “spravodlivé, ” ale on mu povedal, že pointa spočíva v tom, “ak nájdeš vieru v Boha v jedenástej hodine, si stále vítaný.”Hughes si spomenul na podobný rozhovor s niekým iným o podobenstve o nespravodlivom správcovi.

“Zachovajte si zmysel pre humor,” uzavrel Hughes. “Ak beriete vážne seba a všetkých okolo seba, je to zlé. Buďte radostní. Stále sa radujte. Napriek všetkému, čo sa deje, buďte radostní, usilovne sa modlite a choďte a robte to, čo môžete."”

V prípade, že ste ich zmeškali: 1. a 2. časť rozhovoru Steva Jalsevaca’s Jimom Hughesom nájdete tade a tade.