cdl-cristobal-romero-810x500.jpg

Konferencia biskupov severnej Afriky schválila požehnanie pre homosexuálne "páry

61
Kultúra smrti

V Afrike došlo k rozkolu, keď biskupské konferencie na severe kontinentu oznámili, že budú ponúkať požehnanie párom rovnakého pohlavia, pričom ignorovali predchádzajúce vyhlásenie hlavy všetkých biskupských konferencií Afriky a Madagaskaru, ktoré takéto požehnanie vylučovalo.

“Keď sa ľudia v neregulárnej situácii stretnú, aby požiadali o požehnanie, môžeme ho udeliť za predpokladu, že to nespôsobí zmätok u samotných zainteresovaných strán alebo u iných,” vyhlásila konferencia biskupov’ severného regiónu Afriky (CERNA).

Vyhlásenie z 15. januára vydal predseda CERNA’ kardinál Cristóbal López Romero spolu s biskupmi z regiónu. Biskupi v súvislosti s Fiducia Supplicans uviedli, že:

… keď človek individuálne požiada o požehnanie, s príslušnou dispozíciou srdca, dostane ho. Keď sa ľudia v neregulárnej situácii zídu, aby požiadali o požehnanie, môžeme ho udeliť za predpokladu, že to nespôsobí zmätok u samotných záujemcov alebo u iných.

Takéto vyhlásenie je v priamom rozpore s listom z 11. januára, ktorý poslal kardinál Fridolin Ambongo, predseda Sympózia biskupských konferencií Afriky a Madagaskaru (SECAM) a arcibiskup Kinshasy.

ČÍTAJTE: Pápež František ustúpil, africkým biskupom povolil zákaz požehnania homosexuálnych ‘párov’ 

Ambongo napísal, že hoci biskupi kontinentu “dôrazne potvrdili svoje spoločenstvo” s pápežom Františkom, nebudú praktizovať požehnanie homosexuálnych párov, ako to navrhuje text Fiducia Supplicans z 18. decembra. 

Takéto požehnania by sa nemohli uskutočniť bez toho, aby nespôsobili “škandál,” napísal Ambongo, a keďže učenie Cirkvi”o manželstve a sexualite zostáva nezmenené,”, vyhlásil vo svojom liste:

My, africkí biskupi, nepovažujeme za vhodné, aby Afrika požehnala homosexuálne zväzky alebo páry rovnakého pohlavia, pretože v našom kontexte by to spôsobilo zmätok a bolo by to v priamom rozpore s kultúrnym étosom afrických spoločenstiev.

Ponúknutie požehnania osobám v zväzkoch rovnakého pohlavia by spôsobilo, že “by bolo veľmi ťažké presvedčiť, že osoby rovnakého pohlavia, ktoré žijú v stabilnom zväzku, si nenárokujú na legitímnosť vlastného statusu,” pokračuje list.

Namiesto toho Ambongo’v liste uviedol, že biskupi “trvajú na výzve k obráteniu všetkých.” 

Vyjadrenie CERNA’prichádza ako výsledok ich týždňového zhromaždenia a poukazuje na pretrvávajúce rozdelenie, ktoré je zjavné v Cirkvi a ktoré Fiducia Suplikáni odhalila. 

Ambongo’reagoval na celom kontinente nápadne v tom, že sa postavil proti požehnávaniu párov rovnakého pohlavia, hoci tento krok nevyslovil teologickými argumentmi, ale z hľadiska africkej kultúry. 

Ambongo – jeden z kardinálov poradcov pápeža Františka C9  teraz zrejme svoju úlohu predsedu kontinentálnych biskupských konferencií fakticky ignoroval. 

Kardinál Romero’bol vymenovaný za kardinála v roku 2019, na tom istom konzistóriu ako Ambongo. 

Romero bol povýšený na biskupa pápežom Františkom v roku 2018 a naposledy sa zúčastnil na zasadnutí Synody o synodalite v roku 2023. 

Afrika sa stala centrom odporu voči vatikánskemu textu navrhujúcemu požehnanie homosexuálnych párov, pričom mnohé biskupské konferencie oznámili odmietnutie dokumentu len niekoľko dní po jeho zverejnení. 

ČÍTAJ: CELÝ ZOZNAM – Ako sa biskupi stavajú k požehnaniu homosexuálnych párov?"

Katolícki biskupi v Kamerune nielenže odmietli takéto požehnanie, ale dodali  “homosexualita falšuje a kazí ľudskú antropológiu a banalizuje sexualitu, manželstvo a rodinu, základy spoločnosti. V skutočnosti homosexualita stavia ľudstvo proti sebe samému a ničí ho. 

Ak Romero teraz otvorene zaujal iný postoj ako Ambongo, uvidíme, či ďalší africkí biskupi budú pokojne ignorovať Ambongov list a ponúkať požehnanie homosexuálnym párom. 

Napriek kontroverzii v posledných týždňoch zostáva katolícke učenie nezmenené. Katechizmus Katolíckej cirkvi č. 2357 učí, že: “‘Homosexuálne akty sú vnútorne neusporiadané.’ Sú v rozpore s prirodzeným zákonom. Uzatvárajú sexuálny akt pred darom života. Nevychádzajú zo skutočnej citovej a sexuálnej komplementarity. Za žiadnych okolností ich nemožno schvaľovať.”

Zaiste, pod vedením kardinála Josepha Ratzingera v roku 1986 CDF vydala dokument s inštrukciami pre biskupov o pastorácii homosexuálnych osôb. CDF napomínala biskupov, aby sa uistili, že oni a každý “pastoračný program” v diecéze, “jasne vyhlasujú, že homosexuálna aktivita je nemorálna.”