Untitled-15-810x500.png

Svätý Timotej, verný spoločník svätého Pavla, bol umučený pre svoj rozhodný odpor voči modloslužbe

50
Kultúra života

Pred poďakovaním Bohu za zázračné obrátenie apoštola pohanov nás Cirkev zhromažďuje na sviatok jeho obľúbeného učeníka.

Timotej - neúnavný spoločník svätého Pavla - priateľ, ktorému veľký apoštol niekoľko dní pred preliatím svojej krvi za Krista napísal svoj posledný list - prichádza teraz, aby očakával príchod svojho učiteľa k jasličkám Emanuela. Stretáva tam Jána, milovaného učeníka, s ktorým spolu znášal starosti spojené s riadením Efezskej cirkvi; víta ho aj Štefan a ostatní mučeníci, lebo aj on nesie v ruke mučenícku palmu. Vzdáva ctihodnej Matke Božského Dieťaťa úctivú poctu Efezskej cirkvi, ktorú Mária posvätila svojou prítomnosťou a ktorá sa s Jeruzalemskou cirkvou delí o tú česť, že ju mala za jednu zo svojich členov, ktorá bola nielen ako apoštoli svedkom, ale navyše vo svojej vlastnosti Božej Matky aj nevýslovným nástrojom spásy ľudstva.

Prečítajme si teraz v Ofíciu Cirkvi skrátený opis pôsobenia tohto horlivého učeníka apoštolov.

Timoteus, Lystris v Timotejovi sa narodil v Lystre, v Likaónii. Jeho otec bol pohan a matka Židovka. Keď do týchto končín prišiel apoštol Pavol, Timotej bol vyznávačom kresťanského náboženstva. Apoštol veľa počul o jeho svätom ţivote, a tak ho podnietil, aby si ho vzal za spoločníka na svoje cesty, ale kvôli Ţidom, ktorí sa obrátili na Kristovu vieru a vedeli, ţe Timotejov otec je pohan, mu udelil obrad obriezky. Hneď ako prišli do Efezu, apoštol ho vysvätil za biskupa tejto cirkvi.

Apoštol mu adresoval dva svoje listy – jeden z Laodicey, druhý z Ríma – aby ho poučil, ako má vykonávať svoj pastiersky úrad. Nemohol zniesť, keď videl, že obety, ktoré prináležia jedine Bohu, sa prinášajú modlám diablov; a keď zistil, že obyvatelia Efezu prinášajú obete Diane na jej sviatok, usiloval sa ich prinútiť, aby od svojich bezbožných obradov upustili. Oni sa však naňho vrhli a ukameňovali ho. Kresťania ho nemohli vyslobodiť z ich rúk, kým nebol viac mŕtvy ako živý. Odniesli ho na horu neďaleko mesta a tam deviateho dňa Kalend februára (24. januára) zaspal v Pánovi.

Grécka cirkev oslavuje pamiatku svätého Timoteja vo svojom Menæa, z ktorého vyberáme nasledujúce strofy.

DIE XXII JANUÁRII

O Timoteus! plný zbožnej múdrosti!!! Vstúpil si do potoka rozkoší a napil sa z tajomného poznania, napodobňujúc horlivých milovníkov Krista, do ktorého slávy si teraz radostne vstúpil, kontemplujúc nekonečne vznešenú Trojicu a najpokojnejší pokoj.

O Timoteus, plný zbožnej múdrosti, tvoje časté slabosti a telesné neduhy ti dodávali silu ducha, ľahko si zničil moc bludu, lebo ťa chránila Kristova moc, a vznešene si nám hlásal najbožskejšie evanjelium pokoja.

Najvzdialenejšie končiny zeme teraz spievajú tvoje zázraky, nesmrteľný Thaumaturgus! lebo Kristus ťa odmenil, ozdobil darom zázrakov, lebo si pre neho trpel muky; a za smrť, ktorú si pretrpel, ti dal slávu a blaženosť večnú.

Najsvätejší svätý! milosť hojne prúdila z tvojich rtov a spôsobila, že prúdy dogmy zavlažili Kristovu Cirkev a priniesli stonásobné ovocie, Timoteus! ty Kristov zvestovateľ! ty Boží apoštol!"

Zmocnil si svoje telo, podriadil si ho Slovu, a to, čo je vyššie, spravoval si tým, čo je nižšie, blahoslavený Timoteus, ovládol si svoje vášne a uvoľnil si svoju dušu, a tak sa v tebe upevnila harmónia, ktorej učil blahoslavený Pavol.

On, Pavol, žiarivý ako slnko, poslal ťa ako žiarivý lúč, aby si čo najjasnejšie osvietil zem bohatou hojnosťou svetla, na naše usmernenie a povzbudenie, Timoteus, ty, zjaviteľ Boží! Ó, Timoteus, ako Boží voz si niesol jeho božské meno pred bezbožnými tyranmi a nebál si sa ich krutosti, miláčik Boží, lebo si sa obliekol do Ježišovej nepremožiteľnej sily.

Najblaženejší Timoteus! božsky obdarená myseľ! Apoštol! dostal si slávnu korunu; tvoje čelo bolo opásané diadémom kráľovstva; a ty si stál pred trónom svojho Majstra, krásny v sláve, spolu s Pavlom vo večných stánkoch, ó, najblahoslavenejší!

V tebe, svätý pontife! si uctievame jedného z učeníkov apoštolov – jeden z článkov, ktoré nás bezprostredne spájajú s Kristom. Ty nás všetkých osvietených oslovuješ svojím stykom s Pavlom, veľkým lekárom pohanov. Ďalší z jeho učeníkov, Dionýz Areopagita, ťa urobil dôverníkom svojich vznešených úvah o Božích menách; teraz však, zaliaty večným svetlom, ty sám kontempluješ Slnko spravodlivosti vo videní tvárou v tvár.

Pros za nás, ktorí sa tešíme len z pohľadu na jeho krásu cez závoj jeho poníženia, aby sme ho tak milovali, že si zaslúžime vidieť ho raz v jeho sláve. Aby si znížil tlak porušiteľného tela, ktorý zaťažuje dušu, (Múd 9,15) podrobil si svojho vonkajšieho človeka takému prísnemu pokániu, že ťa svätý Pavol nabádal, aby si ho miernil: pomáhaj nám v našom úsilí znížiť poslušnosť tela voči duchu. Cirkev bez prestania číta rady, ktoré dal apoštol tebe a skrze teba všetkým pastierom pre voľbu a správanie duchovenstva: modli sa, aby Cirkev bola požehnaná biskupmi, kňazmi a diakonmi, obdarenými všetkými tými kvalifikáciami, ktoré vyžaduje od rozdávateľov Božích tajomstiev.

Nakoniec prosíme teba, ktorý si vystúpil do neba ozdobený aureolou mučeníctva: povzbuď nás, ktorí sme tiež Kristovými vojakmi, aby sme odhodili svoju zbabelosť a získali to kráľovstvo, kde náš Emanuel prijíma a korunuje svojich vyvolených na celú večnosť.

Tento text je prevzatý z Liturgického roka, ktorého autorom je Dom Prosper Guéranger (1841-1875). LifeSiteNews ďakuje Stránke Ecu-Men za to, že toto klasické dielo je ľahko dostupné online.