pope-fernandez-810x500.jpg

Pápež František sa vyjadril o požehnaní homosexuálov: "Nie zväzok, ale ľudia" sú požehnaní

78
Neutral

Pápež František dnes obhajoval kontroverzný text Fiducia Supplicans a uviedol, že požehnanie párov rovnakého pohlavia neznamená “požehnanie zväzku, ale len požehnanie ľudí, ktorí oň spoločne požiadajú.

Pápež sa vyjadril počas stretnutia s plenárnym zhromaždením Kongregácie (teraz už Dikastéria) pre náuku viery (CDF) 26. januára. Fiducia Supplicans vyšla z toho istého orgánu Rímskej kúrie 18. decembra, pričom ju napísal nový prefekt CDF kardinál Victor Manuel Fernández a pápež ju schválil. 

Príhovor o “evanjelizácii” a sviatostiach František ukončil komentárom k horúcemu textu. “Zámerom ‘pastoračného a spontánneho požehnania” je konkrétne ukázať blízkosť Pána a Cirkvi všetkým, ktorí sa ocitli v rôznych situáciách a prosia o pomoc, aby mohli pokračovať - niekedy aj začať - v ceste viery,” povedal. 

Pápež zdvojnásobil argumenty, ktoré on aj Fernándezová v uvedenom poradí uviedli v dokumente a v následných krátkych komentároch k nemu, a uviedol, že požehnanie dvoch ľudí spolu nemá za cieľ schváliť skutočnosť, že títo dvaja ľudia sú spolu:

Chcel by som stručne zdôrazniť dve veci: prvou je, že tieto požehnania, mimo akéhokoľvek liturgického kontextu a formy, nevyžadujú morálnu dokonalosť, aby boli prijaté; druhou, že keď pár spontánne pristúpi k tomu, aby o ne požiadal, nepožehnáva sa zväzok, ale len ľudia, ktorí spoločne podali žiadosť. 

Nie zväzok, ale ľudí — samozrejme, s prihliadnutím na kontext, citlivosť, miesta, kde ľudia žijú, a najvhodnejšie spôsoby, ako to urobiť.

Pápež’obhajuje Fiducia Supplicans, a tým aj jej autora kardinála Fernándeza, po rozsiahlom odpore voči textu zo strany biskupov, kardinálov a biskupských’konferencií na celom svete. 

ČÍTAJTE: ÚPLNÝ ZOZNAM: Ako sa biskupi stavajú k požehnávaniu homosexuálnych párov?"

Indeed, jeden z blízkych pápežových poradcov C9 kardinálov – kardinál Fridolin Ambongo – priletel do Ríma špeciálne preto, aby s Františkom a Fernándezom prediskutoval skutočnosť, že biskupi v Afrike a na Madagaskare nebudú ponúkať požehnanie párom rovnakého pohlavia.

ČÍTAŤ: Pápež František sa priamo podieľal na odmietnutí požehnania pre homosexuálne ‘páry’v Afrike’

Ambongo’následne zverejnený list napísal spolu s Fernándezom a mal Františkov’priamy súhlas v každom kroku jeho písania. Takýto krok prišiel necelý týždeň po tom, čo Fernández upozornil biskupov, že nesmú zakázať implementáciu dokumentu vo svojich diecézach. 

Ale napriek spolupráci s Ambongom na vydaní celokontinentálneho odmietnutia dokumentu, ktorý schválil, pápež František potom pristúpil k útoku na kritikov Fiducia Supplicans len o niekoľko dní neskôr. V talianskom televíznom vystúpení František povedal, že tí, ktorí sú proti textu, urobili “škaredé závery”, pretože mu správne nerozumejú. 

“Niekedy sa rozhodnutia neprijímajú. Vo väčšine prípadov sa rozhodnutia neprijímajú, pretože človek veci nepozná,” povedal pápež.

Ak sa František a Fernández nevyhli obhajobe textu, bývalý prefekt CDF ho opakovane kritizoval. Písal v decembri 2023 kardinál Gerhard Müller, ktorý sa pýtal, či katolík môže prijať učenie dokumentu’

“Vzhľadom na jednotu skutkov a slov v kresťanskej viere možno prijať, že je dobré požehnávať tieto zväzky, a to aj pastoračným spôsobom, len vtedy, ak veríme, že takéto zväzky objektívne neodporujú Božiemu zákonu,” uviedol.

Po tlačovej správe Fernándeza’zo 4. januára, v ktorej obhajoval dokument, Müller opätovne reagoval a uviedol, že argumentácia Fernándeza’stále ponecháva v dokumente prvky, ktoré sú “problematické.”

Nemecký kardinál dodal, že “celosvetová negatívna reakcia veľkej časti svetového’episkopátu a popredných laikov”by mala dať zodpovedným v Ríme podnet na zamyslenie.”