Lisa-March-28-24-1-810x500.jpg

Lekárka, ktorá bola priekopníčkou potratových tabletiek, odkazuje zástancom života, aby "boli prorockým hlasom

13
Kultúra života
  • Pionier život zachraňujúceho protokolu APR povzbudil zhromaždenie za život.
  • Delgado založil sieť APR a spolupracuje s Heartbeat International na šírení protokolu.
  • Chemický potrat je bežný, ale APR poskytuje ženám druhú šancu na voľbu.
  • Progesterónový protokol APR je bezpečný a účinný, zachránil už viac ako 5 000 životov.

Pionier život zachraňujúceho protokolu Abortion Pill Reversal (APR) povzbudil zhromaždenie za život, aby hlásalo pravdu o posvätnosti ľudského života, najmä pre ženy v kríze. Je’dôležité hovoriť pravdu o živote a APR v našich oblastiach vplyvu, povedal Dr. George Delgado, aby ženy mohli mať druhú šancu na voľbu.

Delgado vystúpil na výročnom bankete LIFE Runners 22. marca v Múzeu strategického letectva v Ashlande v štáte Nebraska. Delgado, lekár rodinnej praxe v Kalifornii, založil prvú sieť Abortion Pill Reversal a tiež Steno Institute, ktorý vykonáva pro-life výskum.

Výročný banket LIFE Runners/Lisa Bourne

Vzhľadom na úspech a rast pôvodnej siete APR’Delgadová v roku 2018 nadviazala spoluprácu s Heartbeat International, najväčšou sieťou organizácií na pomoc tehotným ženám v USA aj v USA.USA aj na medzinárodnej úrovni, aby Heartbeat prevzala prevádzku toho, čo sa stalo sieťou Abortion Pill Rescue® Network (APRN), sieťou viac ako 1 400 zdravotníckych pracovníkov, tehotenských centier a nemocníc, pre ktorú Delgado zostáva poskytovateľom aj poradcom.

Delgadovo’vystúpenie pre LIFE Runners sa uskutočnilo len niekoľko dní pred tým, ako si Najvyšší súd USA vypočul ústne argumenty v prípade FDA v. Alliance for Hippocratic Medicine prípad s dôsledkami pre prístup k liekom na chemické potraty v USA, a pre ktoré Delgado je respondentom.

Chemical abortion and Abortion Pill Reversal

Chemical abortion pozostáva z dvoch liekov, mifepristonu a misoprostolu. Mifepristón blokuje progesterón v systéme tehotnej matky’a nenarodenému dieťaťu odoberá potrebné živiny. Misoprostol, ktorý sa užije približne deň po mifepristóne, spôsobí, že žena začne rodiť, a ak je chemický potrat úspešný, porodí svoje mŕtve dieťa. Chemické potraty v súčasnosti predstavujú viac ako polovicu všetkých potratov v USA, pričom zástancovia ochrany života sa zasadzujú za zachovanie bezpečnostných opatrení pre lieky a primeranú reguláciu ich distribúcie’.

Zástancovia potratov v potratovom priemysle, médiách aj mimo nich sa snažia potlačiť informovanosť o protokole APR a prístup k nemu, pretože predstavuje protilátku proti chemickým potratom a poukazuje na skutočnosť, že mnohé ženy ľutujú voľbu potratu.

Heartbeat International a jedna z jej miestnych sietí pomoci v tehotenstve sú v súčasnosti predmetom žaloby z Kalifornie o reklamy APR ako bezpečného a účinného.

Ak žena užila prvý liek na chemické prerušenie tehotenstva mifepristón a prežíva ľútosť a koná dostatočne rýchlo, môže mať možnosť zachrániť svoje dieťa prostredníctvom Abortion Pill Reversal.

Progesterónový protokol používaný v procese Abortion Pill Reversal nie je nový, v skutočnosti sa rutinne a bezpečne používa na boj proti potratom od 50. rokov 20. storočia. Odborná štúdia z roku 2018 ukázala pozitívne výsledky s APR; so 64 % - 68 % zachránených tehotenstiev, bez zvýšenia vrodených chýb a s nižšou mierou predčasných pôrodov ako v bežnej populácii.

‘Buďte prorockým hlasom’

Odvolávajúc sa na poslanie LIFE Runners svedčiť prostredníctvom svojho posolstva potvrdzujúceho život, Delgado povedal davu, že tí, ktorí sú pokrstení, majú poslanie šíriť evanjelium.

“Sme tu preto, aby sme boli prorockým hlasom,”povedal.

“A ja vás chcem vzdelávať a urobiť z vás nadšených prorokov o zvrátení potratovej pilulky,”povedal Delgado. “Pretože v dnešnej dobe o tom vie príliš málo ľudí – príliš málo žien, ktoré to potrebujú, príliš málo ľudí, ktorí by ich mohli ovplyvniť v čase krízy.”

Predtým, ako sa ponoril do vedy o APR, zrekapituloval históriu pôvodnej siete Abortion Pill Reversal vo svojej praxi a zdôraznil, že úspech APRN je kľúčovým bodom, ktorý by si účastníci banketu LIFE Runners mali odniesť domov.

Seminári na výročnom bankete LIFE Runners/Lisa Bourne

Vrátenie potratovej tabletky je bezpečné a účinné

“Chcem, aby ste vedeli, že používanie vratnej potratovej tabletky je bezpečné. Je účinná,” Delgadová povedala: “A ženy, ktoré dostanú túto druhú šancu na život, sú za ňu nesmierne vďačné. Podelili sa o túto vďačnosť a boli’nesmierne vďačné.”

“Dokonca aj v prípadoch, keď sme’neboli úspešní a dieťa zomrelo, stále sú nesmierne vďačné,” povedal ”pretože mali tú šancu pokúsiť sa zachrániť svoje deti a to má celkom spásonosný účinok.

Podľa Delgadových slov sú preto dôležité aj modlitby za tieto ženy, aby sa im zmenilo srdce a prijali túto milosť od Pána.

Povedal zhromaždeniu za život, že podľa odhadov v roku 2024 bude v Spojených štátoch najmenej 65 % všetkých potratov vykonaných chemickou cestou. Rovnako mu’povedali, že v Nebraske je 75 % všetkých potratov vykonaných chemickými prostriedkami.

To je veľmi smutné, povedal Delgado, pretože ide o približne 650 000 potratov za rok v USA.

Príležitosť zachrániť životy

“Ale je to’aj veľká príležitosť,” povedal Delgado, “pretože pamätajte, že kedykoľvek sa diabol vrhne, Boh to vždy môže obrátiť na dobro. Robil to’už od samého začiatku, od rajskej záhrady.”

Kým pri chirurgickom potrate už nie je cesty späť, keď sa chirurgický nástroj dostane do maternice, povedal, medzi dvoma chemickými potratovými liekmi, ktoré ženy užívajú, je okno príležitostí na potrat.

“Ak si to žena rozmyslí,”povedal, “máme teraz príležitosť zvrátiť tento chemický potrat, ak sa tak žena rozhodne.”

“Takže nezabudnite, že to’je prorocké posolstvo, že táto zlá správa je príležitosť,”dodal Delgado. “Je to’príležitosť zachrániť viac životov. Je to’príležitosť zachrániť fyzický život nenarodeného dieťaťa, ktoré’je ohrozené, ktoré’čaká na smrť, a príležitosť zachrániť duchovný život tej matky, ktorá sa zo zabijaka stane spasiteľom.”

Lisa Bourne

Delgadová vysvetlila, ako progesterón zhrubne výstelku maternice, aby’bola vnímavá a pripravená prijať pred narodením ľudské embryo prichádzajúce do vajíčkovodu na implantáciu približne na 5. až 7. deň. Pôsobí tiež ako superlepidlo, vďaka čomu maternica a placenta zostávajú veľmi dobre spojené. Keď je placenta dobre pripevnená k stene maternice, výživa a hydratácia prichádzajú k dieťaťu a odpadové látky sa od neho odvádzajú. Progesterón udržiava maternicové svalstvo uvoľnené, takže maternicové svalstvo sa môže rozťahovať a rozširovať, keď dieťa rastie, udržuje krčok maternice uzavretý, čím chráni dieťa vo vnútri sveta maternice.

Ilustrujúc dobro, ktoré progesterón robí v tele tehotnej ženy’vysvetlil, ako hormóny fungujú v tele ako kľúče, ktoré zapadajú do zámku, a otočením zámku sa otvoria dvere. Ak je kľúčom hormón a zámkom receptor, potom je otvorenie dverí účinkom hormónu.

Pri vkladaní kľúča do zámku, ak kľúč zapadne do zámku, ale neotočí sa, ide o falošný kľúč – blokuje zámok pred zamýšľaným účinkom.

“Presne to robí mifepristón,” povedal Delgado. “Je to falošný kľúč. Pasuje na receptor, ale blokuje ho a neumožňuje otvoriť dvere hormónu. Našťastie pre nás je to však dynamický proces.”

Keď sa tento kľúč dostane dovnútra a potom von z receptora, je to’príležitosť pre progesterón, aby vkĺzol dovnútra, otočil zámok a otvoril dvere, povedal.

“Takže naša stratégia je jednoduchá,”povedal Delgado. “Podávame doplnkový progesterón, aby bolo pred týmito receptormi zoradených viac kľúčov dobrých chlapcov pripravených vrhnúť sa na tento receptor. Akonáhle sa mifepristón z receptora stiahne, jednoducho na molekulárnej báze prekonáme mifepristón, kým sa zo systému nevyplavuje. Takto zvrátime účinky mifepristónu.

Povedal, že medzi užitím mifepristónu a pred užitím druhého lieku, misoprostolu, je príležitosť pokúsiť sa zachrániť nenarodené dieťa.

Viac ako 5 000 zachránených životov a počítame

“Heartbeat International vypočítala, že prebehlo viac ako 5 000 zdokumentovaných pôrodov  bábätká, ktoré boli zachránené pred potratmi mifepristónom prostredníctvom Abortion Pill Reversal,” Delgado povedal publiku LIFE Runners, ktorému zatlieskal.

“Pomohli sme ženám vo všetkých 50 štátoch a približne v 70 krajinách,”povedal. “Pomohli sme vytvoriť regionálne siete v Austrálii a Rusku, Švajčiarsku a Kanade. Takže ide o skutočne medzinárodný projekt, ktorý’práve teraz prináša ovocie.”

Prežitie pred narodením dieťaťa vystaveného mifepristónu, ak sa už ničím iným nezasiahne, je podľa neho až 25 % a v súčasnosti pri najlepších protokoloch APR je to 68 %.

Delgado pred banketom navštívil miestnu kliniku APR, ktorá dosahovala väčšie štatistické úspechy.

“Takže toto je veľká inovácia, ktorej sme svedkami, keď všetci títo lekári, ktorí sú za život, využívajú svoje talenty, ktoré im dal Boh, aby sa pokúsili zachrániť tieto deti,” povedal a spomenul potenciálne plány na spoluprácu s cieľom rozšíriť výskum APR.

Potrestanie prichádza s vykonávaním Pánovej práce

Delgado spomenul ďalšie takéto projekty, na ktorých sa pracuje, a že FDA blokuje randomizovanú kontrolovanú štúdiu, a dodal: “Takže si myslím, že je’isté, že existuje’v rámci tejto štúdie;je veľa predsudkov, že sme prenasledovaní, ale myslím, že vieme, že keď sme prenasledovaní, sme na správnej ceste, pretože náš Pán nám sľúbil, že budeme prenasledovaní, ak budeme robiť jeho prácu, však?”

Poslucháčom banketu povedal, aby sledovali budúci výskum.

V lekárskych kruhoch a v potratovom priemysle existuje odpor zástancov potratov, vysvetlil, s rôznymi ťažkými snahami potlačiť APR.

Čí je to predstava voľby?

Delgado bol podľa svojich slov najprv zmätený, prečo by niekto, kto sa označuje za “pro-choice”, bol proti tomu, aby sa ženám ponúkla druhá šanca na voľbu, ak ľutujú, že podstúpili chemický potrat. Postupom času si však všimol, že sa investuje do udržiavania príbehu, že potrat je pre ženy dobrý.

“To je dôvod, prečo sú“takí proti nám, ” povedal Delgado, “pretože ak niekto uzná, že žena môže mať druhý pocit, že by mohla ľutovať svoj potrat a chce ho zvrátiť, no potom je to”trhlina v brnení ich naratívu, ktorý hovorí, že potrat je skvelé dobro pre všetky ženy, že?”

“Ak je to’také veľké dobro, prečo by ho ženy mali ľutovať? ” opýtal sa.

Delgado diskutoval o rizikách chemického potratu pre ženy a o tom, ako sa čoraz viac zneužíva s neregulovaným prístupom. Hovoril tiež o dôležitosti zvyšovania povedomia o zvrátení potratovej tabletky, aby sa mnohým tisícom žien, ktoré by chceli podstúpiť zvrátenie potratovej tabletky, keby vedeli, že je dostupná, dala druhá šanca na voľbu.

Delgado na záver vyzval bežcov LIFE Runners, aby naďalej boli hlasom pre život všade, kde môžu.

“A nezabudnite,” povedal, “vo svojej vlastnej sfére vplyvu buďte tým prorockým hlasom. Boh vám žehnaj.”

LIFE Runners

Viac ako 260 ľudí vo veku od jedného do 86 rokov prišlo z Nebrasky, Južnej Dakoty, Iowy, Kansasu, Missouri a Colorada na podujatie LIFE Runners, aby si vypočuli Delgada’vrátane skupín mladých ľudí zo seminára Panny Márie Guadalupskej v Dentone v Nebraske, Newmanského centra Nebraskej univerzity v Omahe, Newmanského centra Nebraskej univerzity v Lincolne a Creightonskej univerzity.

LIFE Runners je medzinárodná pro-life pomoc založená na vydávanie svedectva, beh, modlitbu a propagáciu prevencie potratov pri posolstve záchrany života. Beh nie je povinný a členovia tímu, bežci aj nebežci, sú povzbudzovaní, aby si obliekli dresy a regálie s nápisom: “PAMÄTAJ NA NENARODENÉ – Jer 1,5.” Jeremiáš 1,5 je úryvok z Písma: “Skôr ako som ťa utvoril v lone matky, poznal som ťa.”

Zakladateľka a prezidentka skupiny LIFE Runners Pat Castleová poskytla aktuálne informácie o vplyve skupiny’v roku 2023, vrátane viac ako 23 tisíc členov tímu rozmiestnených v 3 541 mestách v 47 krajinách s 301 kapitolami zdieľaním posolstva REMEMBER the Unborn s miliónmi ľudí na celom svete. V roku 2023 získali LIFE Runners 2 141 nových členov tímu, čo predstavuje 10 % nárast. Vzniklo 18 nových školských a mestských oddielov a boli zastúpené tri nové národy: Taiwan, Brazília a Kórejská republika. Skupina sa v minulom roku zúčastnila na 104 rečníckych a mediálnych podujatiach, pričom spoluhráči prekonali 5 359 míľ v službe s A-Cross America Relay a 75 spoluhráčov sa zúčastnilo na národnom ústupovom behu Crazy Horse Marathon (2024 registrácia otvorené na obe podujatia)  a to všetko pri nosení posolstva REMEMBER the Unborn.

Poznámka redaktora’ Heartbeat International spravuje siete Abortion Pill Rescue® Network (APRN) a Pregnancy Help News. Autorka je členkou tímu LIFE Runners.