Screen-Shot-2024-04-03-at-12.21.23-PM-810x500.png

Pápež František hovorí, že vymenovanie kardinála Sarah do Rímskej kúrie mohlo byť "chybou

0
Neutral
  • Pápež František považuje vymenovanie kardinála Saraha za chybu.
  • Kardinál Sarah kritizoval heterodoxné názory a herézie v Cirkvi.
  • Kniha obhajujúca kňazský celibát vyvolala napätie medzi Františkom a Benediktom XVI.
  • František kritizoval arcibiskupa Gänsweina za údajné nedorozumenia v knihe.

Pápež František povedal, že vymenovanie kardinála Roberta Saraha do Kongregácie pre Boží kult mohlo byť “chybou.”

V knižnom rozhovore s názvom Nástupca, ktorý vyjde v španielčine 3. apríla, sa František venoval svojmu vzťahu so svojím predchodcom Benediktom XVI. Počas rozhovoru so španielskym novinárom Javierom Martínez-Brocalom František povedal: “Možno som urobil chybu, keď som (kardinála Saraha) vymenoval za prefekta teraz už Dikastéria pre Boží kult.”

“Odtiaľ ho zmanipulovali separatistické skupiny, ale je to dobrý človek,” pokračoval pontifik.

“Niekedy mám dojem, že práca v Rímskej kúrii ho trochu zatrpkla,” povedal František o kardinálovi Sarahovi.

Africký kardinál je známy svojou vernosťou cirkevnému učeniu a Tradícii. Počas svojho pôsobenia vo funkcii prefekta Kongregácie pre Boží kult a disciplínu sviatostí (CDWDS) v rokoch 2014 až 2021 však Františka kritizoval len zriedka. Nedávno však kardinál Sarah ostro odsúdil myšlienku homosexuálneho “požehnania” predloženú v heterodoxnej vatikánskej deklarácii Fiducia Supplicans, pričom uviedol, že dokument navrhuje “herézu, ktorá vážne podkopáva Cirkev, Kristovo telo, pretože je v rozpore s katolíckou vierou a tradíciou.” povedal, že je “veľmi hrdý” na afrických biskupov, že odmietli Fiducia Supplicans.

Čítajme: Kardinál Sarah dôrazne odmieta Fiducia Supplicans, ‘herézu’ rovnakého pohlavia ‘požehnania’

František sa ku kardinálovi Sarahovi vyjadril v kontexte rozhovoru o knihe z roku 2020 Z hlbín našich sŕdc: Kňazstvo, celibát a kríza Katolíckej cirkvi. kniha obhajujúca kňazský celibát, ktorej spoluautormi sú kardinál Sarah a pápež Benedikt XVI. bola všeobecne prijímaná ako kritika Františka a vzácny zásah emeritného pontifika. Kniha vyšla pred očakávanou posviackou apoštolskej exhortácie na Synode biskupov o Amazónii, kde sa diskutovalo o možnom svätení ženatých mužov (tzv. “viri probati”).

V súvislosti so spoluautorstvom emeritného pápeža Benedikta XVI. došlo k nejasnostiam a jeho meno bolo z neskorších verzií knihy odstránené, pretože Benedikt si zrejme neželal byť verejne uvedený ako autor, hoci v pôvodnom rukopise talianskej verzie knihy bolo uvedené, že kardinál Sarah aj emeritný pápež podpísali úvod a záver.

V čase vydania knihy’v januári 2020 vatikánsky insider Antonio Socci vyhlásil, že pápež František bol “rozzúrený” kvôli Benediktovmu’príspevku do knihy o celibáte a žiadal, aby stiahol svoje meno z diela. Arcibiskup Georg Gänswein, Benediktov osobný sekretár, však tieto tvrdenia poprel.

Široko sa špekulovalo, že František si myslel, že Gänswein je zodpovedný za údajné nedorozumenie, ktoré viedlo k tomu, že emeritný pápež bol uvedený ako spoluautor knihy, čo údajne mohlo vládnuceho pontifika podnietiť k tomu, aby odvolal Gänsweina z funkcie prefekta pápežského domu.

V knihe rozhovorov NasledovateľFrantišek v súvislosti s vydaním knihy NNič iné ako pravda krátko po smrti pápeža Benedikta’zatĺkal Gänsweina a povedal, že Gänsweinovi chýba “ušľachtilosť a ľudskosť.”

František vyhlásil že bývalý osobný sekretár Benedikta XVI’mi “urobil niekoľko veľmi ťažkých vecí.”

Čítajte: Pápež František vyčíta arcibiskupovi Gänsweinovi ‘nedostatok ušľachtilosti a ľudskosti’ kvôli knihe Benedikta XVI