Untitled-11-810x500.png

Ugandský najvyšší súd potvrdil takmer celý zákon proti sodomii, čím rozzúril Bidenovu administratívu

16
Kultúra života
  • Ugandský súd potvrdil zákon proti homosexualite.
  • Súd kritizoval časti zákona porušujúce práva jednotlivca.
  • Bidenova hovorkyňa odsúdila rozhodnutie súdu ako nedostatočné k ochrane ľudských práv.
  • Homosexualita je neusporiadaná sexuálna praktika podľa katolíckej cirkvi.

Ugandský ústavný súd potvrdil prakticky všetky ustanovenia zákona proti homosexualite.

“Odmietame zrušiť zákon proti homosexualite z roku 2023 v celom rozsahu, ani neudelíme trvalý zákaz jeho uplatňovania,” povedal hlavný sudca Richard Buteera pri vyhlasovaní rozsudku súdu.

Súd však kritizoval niektoré časti zákona, ktoré boli podľa súdu “v rozpore s právom na zdravie, súkromie a slobodu náboženského vyznania.”

Podľa agentúry Reuters súd zrušil ustanovenie, ktoré kriminalizovalo poskytovanie priestorov na homosexuálne akty a neoznámenie homosexuálnych aktov. Súd argumentoval, že tieto časti zákona porušujú práva jednotlivca, a preto budú musieť byť zo zákona odstránené, zatiaľ čo ostatné ustanovenia môžu zostať v platnosti.

Ugandský právnik Gawaya Tegulle, ktorý podporil zákon proti sodomii, povedal, “Keby to bola skúška, tak by sme ju zložili asi na 95 percent.”

Čítajte: ‘Nikto s nami nepohne’: Ugandský’prezident odmieta kritiku Západu na zákon proti homosexualite 

Bidenova hovorkyňa Bieleho domu Karine Jean-Pierre, krajne ľavicová lesbička, odsúdila rozhodnutie súdu’a označila ho za “malý a nedostatočný krok k ochrane ľudských práv.”

“Spojené štáty sú hlboko znepokojené zostávajúcimi ustanoveniami,” Jean-Pierre, ktorý je prvým otvorene homosexuálne orientovaným tlačovým tajomníkom Bieleho domu, uviedol na tlačovom brífingu a tvrdil, že zákon ohrozuje “verejné zdravie” a “medzinárodnú reputáciu Ugandy’.”

Homosexualita má však za následok vážne zdravotné poškodenia, vrátane takmer 30-krát vyššieho rizika nákazy HIV a zvýšeného rizika iných pohlavných chorôb a rakoviny, napríklad rakoviny konečníka. Okrem toho homosexualitu ako neusporiadanú sexuálnu praktiku nemožno považovať za “ľudské právo,” ako to učí katolícka cirkev . 

Ako už LifeSiteNews informoval, ugandskí zákonodarcovia vyjadrili rastúce obavy z náboru detí do LGBT životného štýlu. Skupiny ako Sexual Minorities Uganda, založené v roku 2004, ale zakázané v roku 2022, sa podľa správ zameriavajú na neplnoleté osoby s peňažnými platbami za účasť v homosexuálnych, X-hodnotených filmoch. Propaganda určená na vychovávanie mládeže k podpore (a aj k angažovaniu sa) homosexuality bola objavená aj na školách a inde.  

PREČÍTAJTE SI: Uganda nútená obrátiť sa na komunistickú Čínu so žiadosťou o pôžičku po treste Západu za zákony proti sodomii