cardinal-marc-ouellet-e1712334820565-810x500.jpg

Francúzsky súd udelil kardinálovi Ouelletovi pokutu za nespravodlivé prepustenie mníšky z tradičnej komunity

44
Neutral
  • Kardinál Ouellet neoprávnene vylúčil mníšku z komunity.
  • Súd odsúdil Ouelleta za neopodstatnené prepustenie sestry Ferréol.
  • Komunita dominikánok Ducha Svätého bola naplnená napätím a nezhodami.
  • Súd rozhodol, že Ferréol utrpela neoprávnené prepustenie a musí byť odškodnená.

Francúzsky občiansky súd odsúdil jedného z najvýznamnejších vatikánskych kardinálov za to, že bezdôvodne vylúčil mníšku z jej 35-ročnej komunity. 

Francúzsky súd v Loriente vyniesol 3. apríla rozsudok, ktorým odsúdil kardinála Marca Ouelleta, jeho dvoch sprevádzajúcich apoštolských vizitátorov a komunitu dominikánskych mníšok za prepustenie sestry Marie Ferr ol v roku 2021. 

Sestra Ferréol bola členkou Inštitútu dominikánok Ducha Svätého (Institut des Dominicaines du Saint Esprit) od roku 1987, ale v období od októbra 2020 do apríla 2021 bola z tradičnej komunity celebrujúcej sväté omše bezdôvodne vylúčená. Ako informovala Jeanne Smitsová z LifeSite’s, jej prepustenie prišlo uprostred dlhodobého napätia v komunite, ktoré v poslednom čase vyvrcholilo apoštolskou návštevou a snahou o väčšie zosúladenie komunity s ideálmi pápeža Františka’

Súd rozhodol, že Ferréol “utrpel hanebné a šikanózne prepustenie bez toho, aby sa dopustil akéhokoľvek trestného činu, na základe nezistených dôvodov a bol vrátený do svetského života bez starostlivosti.”

Dalej súd uviedol, že príkaz na vylúčenie vydaný Ferréolovi nebol odôvodnený faktami a že bol “bez rešpektovania kánonického práva a základných ľudských práv.”

Dominikáni Ducha Svätého: história nezhôd

Komunita bola viac ako desať rokov čoraz viac naplnená napätím. Čiastočne to bolo spôsobené snahou niektorých pokračovať v procese kanonizácie zakladateľa komunity, otca Victora-Alaina Berta’. Berto je všeobecne uznávaný ako uznávaný teológ a liturgista a počas Druhého vatikánskeho koncilu bol teológom arcibiskupa Marcela Lefebvra’ 

Dalšie obavy vyvolalo to, že novici s psychickými problémami boli údajne podrobení mnohým exorcizmom, ktoré sa vykonávali pod pochybnou autoritou. Ferréol bol medzi členmi komunity, ktorí vyjadrili Rímu obavy o “závažných odchýlkach a skutočnostiach.” 

V súčasnosti už nefunkčná komisia Ecclesia Dei vyšetrovala komunitu od roku 2013 a očistila zosnulého pátra Berta od všetkých obvinení zo zneužívania, ktoré mu boli vznesené, a dodala, že mníšky sa majú “zdržať spochybňovania tohto rozsudku.”Ecclesia Dei však rozoznala iné problémy a výsledkom trojročného vyšetrovania bola rozsiahla správa s rozsahom 1 500 strán. 

Komisia v roku 2016 vymenovala nového predstaveného, ktorý sa pokúsil zjednotiť trochu rozháraný rád, ktorý sa rozdelil na tých, ktorí podporovali Berta, a tých, ktorí boli proti nemu alebo vzniesli obvinenia.

Ale v roku 2020, keď pretrvávalo napätie medzi tradičnou a historicky problematickejšou časťou komunity, kardinál Ouellet, ešte ako prefekt vatikánskej’Kongregácie pre biskupov, uskutočnil druhú apoštolskú vizitáciu komunity. 

Prevádzkujúc návštevu na príkaz pápeža Františka, Ouelleta sprevádzali dvaja apoštolskí vizitátori: opát Saint Wandrille, istý Dom Jean-Charles Nault, a matka Emmanuelle Desjobertová, ktorá je abatišou v Boulaure.

Ferréol sa stal adresátom trestu z vizitácie. Najprv bola v októbri 2020 na základe príkazu podpísaného Ouelletom umiestnená do úplnej izolácie od svojej komunity. Dôsledne tvrdila, že na to nedostala žiadny dôvod. 

V apríli 2021 bola potom formálne prepustená z komunity, pričom jej Vatikán oznámil, že nie je vhodná pre rehoľný život, formálne “zbavená” sľubu panenstva a nariadil jej, aby si vyzliekla tradičný dominikánsky habit.

Po tom, čo Ferréol podala žalobu v auguste 2023, súd v Lorient rozhodol 29. novembra 2023, že záležitosť sa bude opätovne vyšetrovať od 6. marca 2024.

Jej právnik v auguste uviedol, že Ferréol “nikdy nepoznala skutočnosti, z ktorých bola údajne vinná, napriek opakovaným žiadostiam od nej a jej právnika. Komunikácia bola odmietnutá z dôvodu ‘dôvernosti informácií.’” Ferréol odsúdila “nezákonné, tvrdé a šikanózne podmienky” týkajúce sa jej vylúčenia z komunity.

Ouelletove’konanie v prospech pápeža teraz spochybnilo rozhodnutie súdu v Lorient’z 3. apríla, pričom agentúra AFP reportáž o rozhodnutí súdu, ktorý “nebolo preukázané, že dekrét o exklúzii, podpísaný kardinálom Ouelletom [....] by získal akýkoľvek pápežský súhlas.”

Predtým sa František pokúsil distancovať od akýchkoľvek trestných krokov voči komunite, keď v decembri 2021 napísal, že ostro kritizuje vyšetrovanie Ecclesia Dei’z roku 2013 a vyjadril pochybnosti o čestnosti a múdrosti oslobodenia o. Ouelletta. Berta.

František tiež obhajoval zmeny iniciované v ráde na príkaz kardinála Ouelleta. 

Jeanne Smitsová vo svojom rozsiahlom spravodajstve o podrobnostiach týkajúcich sa komunity zhrnula vývoj, ktorý nastal vo februári 2022: “Všetko to podporuje myšlienku, že ‘nový začiatok,’ ohlasovaný pápežom Františkom, je skutočne v plnom prúde. Má všetky znaky prevratu.”

Ferréol’kritici pokutovaní

Privítajúc rozhodnutie súdu v Lorient’z 3. apríla, právnik Ferréol’uviedol, že tím “môže len uvítať kvalitu odôvodnenia súdu, ktorý vykonal dôkladné preskúmanie žiadostí, prostriedkov a dokumentov predložených stranami: jeho odôvodnenie je do značnej miery rozvinuté a založené na objektívne zistených prvkoch.”

Na základe rozhodnutia súdu budú teraz musieť Ouellet, apoštolskí vizitátori a rehoľná komunita zaplatiť spoločnosti Ferréol náhradu škody. Jej právnik uviedol, že mníška utrpela “materiálnu a morálnu škodu”, ako aj “útok na jej česť a súkromie.”

Tri obchodné združenia dominikánskej komunity musia Ferréol zaplatiť celkovo 33 622 eur ako odškodné. Komunita sa tiež musí pripojiť ku kardinálovi Ouelletovi a apoštolským vizitátorom a zaplatiť 182 400 eur za materiálnu škodu, 10 000 eur za morálnu ujmu a ďalších €10 000.

Právnici Ferréol’napísali, že Ouellet musí zaplatiť väčšinový podiel týchto pokút. 

Dominikáni Ducha Svätého zo svojej strany odsúdili rozhodnutie súdu a oznámili, že sa proti nemu “okamžite” odvolajú.