GettyImages-1683743333-e1707219902845-810x500.jpg

Bývalý zamestnanec odhalil, že Trump schválil vôbec prvú katolícku omšu na pôde Bieleho domu

37
Kultúra života
  • Trump dovolil katolícku omšu v Bielej dome, čo sa nikdy predtým nestalo.
  • Omša bola schválená pre obdobie krízy pre rozpočtárov a prilákala viac ako 100 ľudí.
  • Bidenov tím neobnovil omšu po Covid a odmietol pokračovať v náboženských obradoch.
  • Trump umožnil omšu, zatiaľ čo Biden, ktorý sa označuje za katolíka, tak neurobil.

Jeden z najbližších bývalých spolupracovníkov Donalda Trumpa prezradil, že exprezident dovolil, aby sa na pôde Bieleho domu vo Washingtone konala katolícka omša, kým bol vo funkcii, čo sa podľa jeho slov nikdy predtým nestalo a nepokračovalo ani za Bidenovej vlády.

V článku pre Wall Street Journal uverejnenom 3. apríla niekdajší riaditeľ Úradu pre riadenie a rozpočet Mick Mulvaney uviedol, že prezident Trump osobne schválil jeho žiadosť, aby sa liturgia konala v budove Old Executive Office Building, ktorá sa nachádza vedľa Bieleho domu a bola otvorená v roku 1888. 

“Tesne pred Veľkým pôstom [vo februári 2018] som požiadal personálneho šéfa Bieleho domu Johna Kellyho, aby prezidentovi tlmočil to, o čom som sa neskôr dozvedel, že je to bezprecedentná požiadavka: katolícka omša v starej budove exekutívy na Popolcovú stredu,” napísal Mulvaney v článku s príznačným názvom “Čo urobil Trump pre veriacich.” 

“Urobil som to z veľkej časti preto, že pôst zvyčajne pripadá na obdobie krízy pre rozpočtárov. Vedel som, že existuje aspoň malá skupina praktizujúcich katolíkov, ktorí by sa možno chceli v ten deň zúčastniť na omši a prijať popol, ale možno by nemohli kvôli práci. Pán Trump túto žiadosť schválil.” 

Mulvaney je bývalý kongresman GOP z Južnej Karolíny. V Trumpovej administratíve pôsobil ako riaditeľ pre rozpočet v rokoch 2017 až 2020. Od januára 2019 do marca 2020 bol aj úradujúcim šéfom administratívy. Od roku 2020 do 6. januára 2021 bol osobitným vyslancom Spojených štátov’ v Severnom Írsku.  

Mulvaney označil Trumpom schválenú liturgiu za ohromný úspech. “Na historicky prvú omšu v areáli Bieleho domu prišlo viac ako 100 ľudí. Nie všetci boli z Bieleho domu. Desiatky z nich boli kariérni zamestnanci z okolitých federálnych agentúr, ktorí pracovali za prezidenta Obamu a teraz slúžia v Bidenovej administratíve. Omša bola taká úspešná, že pokračovala zhruba každý druhý týždeň, až kým ju v marci 2020 nezrušili pre Covid.” 

Mulvaney smutne pripomenul, že napriek povzbudzovaniu členov Bidenovho prechodného tímu, aby v omši pokračovali, od nej upustili.  

Čítajte: PETÍCIA: Americkí biskupi musia exkomunikovať Bidena po jeho hanebnom propotratovom prejave o stave Únie

“Po začatí omše sa v areáli Bieleho domu konali aj protestantské, moslimské a židovské bohoslužby. Svojim nástupcom som pripomenul, že mnohí z týchto veriacich neboli’Trumpovci.’ Boli to jednoducho ľudia, ktorí zrejme chceli náboženstvo do svojho každodenného života. Odpoveď, ktorú som dostal od Bidenovho tímu, bola rozumná: Teraz je už dávno po Covide a, ako asi tušíte, ani omša, ani iné náboženské obrady sa neobnovili.” 

Mulvaney ďalej upozornil na kontrast medzi Bidenom, ktorý sa označuje za katolíka, a Trumpom, kresťanom bez vyznania.

“Minulý týždeň sme sa bičovali od Donalda Trumpa’hajlovania ‘Boh žehnaj USA’ po prezidenta Bidena’vyhlásením, že Veľkonočná nedeľa je ‘dňom viditeľnosti transrodových osôb,’” napísal. “Podobne ako politika však možno aj náboženstvo patrí do kategórie vecí, ktoré sa najlepšie merajú nie podľa toho, čo ľudia hovoria, ale podľa toho, čo robia.” 

Pokračoval: “Donald Trump, ktorý v roku 2015 odmietol vymenovať svoje obľúbené biblické verše, umožnil katolícku omšu v Bielom dome. Joe Biden, ktorý o sebe tvrdí, že je veriaci katolík, tak neurobil’” 

Trump a Biden sa stretnú vo všeobecných prezidentských voľbách v Spojených štátoch’ešte tento rok, ktoré sú naplánované na utorok 5. novembra 2024. Trump v utorok na zhromaždení v Green Bay v štáte Wisconsin povedal, že deň volieb bude známy ako “Deň viditeľnosti kresťanov” “keď kresťania prídu v počte, aký ešte nikto’nevidel”, aby Bidena odstránili z funkcie.