Divine-Worship-810x500.jpg

EXKLUZÍVNE: Vatikánsky liturgický úrad popiera, že Rupnik je stále členom poradného zboru

18
Kultúra smrti
  • Páter Rupnik nebol konzultorom Vatikánu, aj keď bol uvedený v ročenke.
  • Rupnik bol vylúčený z jezuitského rádu za neposlušnosť.
  • Katolíci sú pobúrení nad jeho údajným zneužívaním a exkomunikáciou.
  • Webová stránka CDW uvádzala Rupnika ako poradcu, neskôr ho odstránili.

Vatikánska Kongregácia pre Boží kult informovala LifeSite, že zneuctený bývalý jezuita, údajný sériový zneužívateľ páter Marko Ivan Rupnik, nie je konzultorom tohto úradu, hoci je tak uvedený v oficiálnej ročenke Vatikánu.

Na otázku tohto reportéra z 18. apríla úradník Kongregácie (teraz Dikastéria) pre Boží kult (CDW) odmietol, že by Rupnik bol stále konzultorom CDW. 

V posledných dňoch vypukol rozruch, keď Vatikán’v nedávno vydanej pápežskej ročenke 2024 stále uvádzal údajného sériového zneužívateľa ako konzultora liturgického úradu. Na strane 1346 bol Rupnik uvedený aj ako jezuita - napriek tomu, že bol v júli 2023 potupne vylúčený&nbspz&nbspTovarišstva Ježišovho, pričom&nbspako oficiálny dôvod&nbspbol uvedený jeho“odmietnutie dodržiavať sľub poslušnosti.”

Obrázok o. Rupnika (5. riadok zhora), ktorý je uvedený ako konzultor Kongregácie pre Boží kult

Mnohí katolíci vyjadrili pobúrenie nad tým, že Rupnik by mal ešte stále radiť Vatikánu v oblasti liturgie vzhľadom na nasledovné skutočnosti: jeho exkomunikácia za rozhrešenie sexuálneho komplica pri spovedi; dostatočne zdokumentované obvinenia zo sériového zneužívania, ktorých dôveryhodnosť jeho bývalí nadriadení považujú za “veľmi vysokú” a to, že je predmetom vyšetrovania Kongregácie pre náuku viery pre uvedené zneužívanie.

Úradník CDW informoval tohto reportéra, že Rupnik’zaradenie do ročenky bolo neaktuálne a zostalo z predchádzajúcich vydaní. 

Rupnik bol menovaný za konzultora CDW 14. januára 2017 a zároveň bol menovaný za konzultora Kongregácie pre klérus 1. apríla 2017. Takéto vymenovania do funkcií v Rímskej kúrii sa zvyčajne vykonávajú na päť rokov, čo znamená, že obnovenie alebo nové vymenovanie by sa malo uskutočniť v roku 2022.

Keď boli 1. júna 2022 vymenovaní noví členovia CDW, Rupnik medzi nimi nebol, ani by sa to však nedalo očakávať, keďže bol v roku 2017 vymenovaný za konzultora, nie za člena. Ale o niekoľko dní neskôr v tom istom mesiaci, keď boli potom vymenovaní noví poradcovia, Rupnik výrazne chýbal. Medzinárodný škandál okolo Rupnika sa dostal na verejnosť koncom roka 2021.

Dalšie zmätok vnáša webová stránka CDW’. Ako LifeSite predbežne informoval, 28. marca sa na stránke jasne uvádza Rupnik ako poradca.

ČÍTAJ: Disgraded Fr. Rupnik continues to live at his Rome art center where alleged abuses-took-place

Po tom, ako sa spustil rozruch na sociálnych sieťach, bola stránka aktualizovaná 13. apríla, pričom meno kňaza’bolo zo stránky odstránené.

Obe archivované verzie stránky CDW’z 28. marca a 13. apríla uvádzajú, že zoznam poradcov sa tvorí na základe potvrdenia existujúcich poradcov dňa “(29. marca 2022) a následných nových vymenovaní (17. mája 2022).”

Rozsiahle vyhľadávanie v archívoch Tlačovej kancelárie Svätej stolice’neuvádza žiadne nominácie do CDW v týchto termínoch, ani v termínoch okolo tohto dátumu. 

Aktuálne webová verzia zoznamu konzultorov CDW’teraz neuvádza žiadne dátumy ich vymenovania do liturgického úradu. 

Začiatkom tohto roka prešla webová stránka CDW dôkladnou rekonštrukciou a aktualizáciou. Vatikánska byrokracia a administratíva – najmä správa rôznych kuriálnych úradov webových stránok  je známa pomalou činnosťou a aktualizáciou informácií.

S ohľadom na to je možné vnímať, že informácie zo starej webovej stránky CDW boli jednoducho prenesené na novú stránku bez toho, aby sa venovala náležitá pozornosť zabezpečeniu presnosti zoznamov. 

Možným dôkazom tohto nedostatku pozornosti k detailom je skutočnosť, že koncom decembra 2022 bol Rupnik stále uvedený ako konzultant Pápežskej rady na podporu novej evanjelizácie, hoci jeho päťročné funkčné obdobie by sa skončilo v apríli toho roku. Odvtedy bol z tejto stránky odstránený a zoznam jej členov bol aktualizovaný o novšie nominácie.

Rupnik bol v roku 2020 – počas procesu o exkomunikáciu – uvedený aj ako konzultant Kongregácie pre klérus a niekoľko rokov publikoval na webovej stránke kongregácie týždenné homílie. Kongregácia pre klérus začiatkom tohto roka vydala aj novú webovú stránku, ktorá zmazala všetky archivované Rupnikove materiály.

Zmätku a konsternácie sa našlo dostatok po tom, ako vatikánska ročenka’zaradila Rupnika medzi konzultorov CDW. Samotná CDW sa však nesnažila veci objasniť. E-mailové otázky novinárov na túto tému zostali bez odpovede, pričom plodnou sa ukázala len osobná návšteva. 

Aby sme mohli v plnej miere načrtnúť udalosti týkajúce sa Rupnika od decembra 2022 spolu s charakterom jeho neustáleho povyšovania, ktorého sa mu za ten čas dostalo na pozadí narastajúceho škandálu, LifeSiteNews zostavil časovú os, ktorú si môžete načítať tu. PDF verziu časovej osi pred rokom 2022 Rupnika si môžete načítať tu.