cardinal-burke--e1701093921913-810x500.jpg

Kardinál Burke odsúdil "prenasledovanie" latinskej omše a "škandál" prijímania pre politikov podporujúcich potraty

23
Kultúra života
  • Kardinál Burke odsúdil prax podávania svätého prijímania politikom podporujúcim potraty.
  • Politici propagujúci potraty a transrodovú agendu by nemali prijímať sväté prijímanie.
  • Katolícka cirkev učí, že potrat je vždy zlý a politici podporujúci potraty nemajú prijímať Eucharistiu.
  • Kardinál Burke podporuje latinskú omšu a vyzýva k zachovaniu starobylej liturgie v Cirkvi.

Tento článok bol pôvodne uverejnený spoločnosťou PerMariam: Kardinál Raymond Burke sa otvorene vyjadril k viacerým aktuálnym otázkam v Katolíckej cirkvi a odsúdil prax podávania svätého prijímania politikom podporujúcim potraty, ako aj poznamenal, že tradičná omša je v stave “prenasledovania.”

“Toto je to, čo sa označuje ako škandál,” povedal 23. apríla, keď komentoval prax prijímania svätého prijímania pro-potratovými politikmi.

Komentár kardinála Burke’zaznel na konci erudovaného prejavu rozširujúceho učenie o Kristovi ako Kráľovi, ktorý predniesol v utorok na Newyorskom fóre vedúcich mužov’. Po načrtnutí bohatého katolíckeho učenia o Kristovom kráľovstve kardinál odpovedal na otázky týkajúce sa rôznych tém, ktoré sa vo veľkej miere orientovali na niektoré z najpálčivejších otázok v rámci vnútorných diskusií Cirkvi’.

“Skutočnosť, že politici, a nemusím spomínať žiadne mená, je to’príliš zjavné, ktorí tvrdia, že sú zbožní katolíci, a verejne propagujú ohavnosť, ako sú umelé potraty alebo táto transrodová agenda, alebo čokoľvek iné, a pristupujú k svätému prijímaniu a dostávajú sväté prijímanie – [to] ľudí pohoršuje, ” povedal v jemne zakrytej narážke na pro-potratovú U.prezidenta USA a samozvaného “katolíka,” Joea Bidena.

ČÍTAJTE: EXKLUZÍVNE: Kardinál Müller sa pripája k výzvam americkým biskupom, aby exkomunikovali Bidena

Americký kardinál uviedol, že takáto prax podávania svätého prijímania týmto osobám vedie k de facto pozícii, že sa zmenilo katolícke učenie: “Vytvára to dojem, že Cirkev zmenila svoje učenie, pokiaľ ide o tieto zločiny, tieto predchádzajúce hriechy, a vedie to ľudí k tomu, aby boli veľmi laxní vo svojom vlastnom svedomí.”

Dokážete si predstaviť, že ak niekto, kto je zástancom potratov, slobodne pristúpi k svätému prijímaniu, budú ľudia naklonení spytovať si svedomie tak, ako by mali, skôr než pristúpia k prijatiu sviatosti? Otupuje to svedomie.

Dnes nemôžeme nič považovať za samozrejmé, pretože máme do činenia so šiestimi alebo siedmimi desaťročiami slabej katechézy. Mnohí katolíci dnes nie vlastnou vinou nepoznajú svoju vieru.

“Niektorí vyjadrujú prekvapenie, že Cirkev má učenie, pokiaľ ide o prijímanie svätého prijímania,” poznamenal.

Katolícka cirkev učí, že potrat je vždy zlý, pretože zabíja nevinnú ľudskú bytosť, čím porušuje cirkevný’zákaz vraždy. (KKC 2270 - 2272.) CDF’v roku 2004 memo uvádza, že politik “dôsledne vedúci kampaň a hlasujúci za zákony povoľujúce potraty a eutanáziu” prejavuje “formálnu spoluprácu” s ťažkým hriechom a musí mu byť “odopretá” Eucharistia.

ČÍTAJTE: Kardinál Gregory hovorí, že pro-potratový, pro-LGBT Joe Biden je ‘veľmi úprimný vo svojej viere’

K tomu, kánon 915 Katolíckeho kódexu kánonického práva výslovne zakazuje prijímať prijímanie tým, ktorí sú v smrteľnom hriechu: “Tí, ktorí boli exkomunikovaní alebo interdikovaní po uložení alebo vyhlásení trestu, a iní, ktorí tvrdohlavo zotrvávajú v zjavnom ťažkom hriechu, nemajú byť pripustení k svätému prijímaniu.”

Synodálna cesta je ‘apostázia’

Kardinál tiež zhodnotil globálny stav Cirkvi na všetkých kontinentoch na základe svojich osobných skúseností a hodnotenia svojich bratov kardinálov. Zatiaľ čo Afriku a Filipíny označil za krajiny, ktoré sa vyznačujú rastom v praktizovaní viery, Cdl Burke upozornil, že v Európe to tak ľahko nenájdeme.

Ak sa odvolal na veľmi kontroverznú synodálnu cestu v Nemecku – ktorá navrhla viacero aspektov v rozpore s katolíckym učením, ako napríklad požehnanie osôb rovnakého pohlavia, diakonky  uviedol, že “ide o apostázu. Je to tak, je to “jednoducho objektívna skutočnosť”

Ale zároveň povzbudil, že napriek praxi takejto “apostázy” stále zostáva mnoho katolíkov verných cirkevnému učeniu – skutočnosť, ktorá by podľa neho mala slúžiť ako inšpirácia “byť väčšími svedkami [viery] v našom každodennom živote.”

“Táto genderová ideológia je útokom na ľudský rozum, pretože ide proti našej prirodzenosti,” poznamenal na okraj.

Latinská omša: ‘Veľmi ju potrebujeme’

Kardinál, známy svojou propagáciou latinskej omše a jej osobným slávením po celom svete, označil súčasné obmedzovanie starobylej liturgie za obdobie “prenasledovania.”

V posledných rokoch sa tradičná svätá omša dostala pod prudko rastúce obmedzenia na základe pápeža Františka a kardinála Arthura Roche’Traditionis Custodes a následných dokumentov obmedzujúcich dostupnosť starobylého obradu Cirkvi’.

Kardinál však vyzval členov fóra, aby sa neobávali, že latinská omša nejako zanikne: “Ale nebojte sa, táto forma rímskeho obradu, ktorá prakticky v nezmenenej podobe v malých drobnostiach existuje už 15 storočí a má neporovnateľnú krásu – dnes mladí ľudia, ktorí o nej nikdy nič nepočuli alebo ju nikdy predtým nevideli, vojdú do kostola a pozorujú krásu omše, dochádza k obráteniam.”

Naproti tomu ich vyzval, aby “naďalej podporovali apoštoláty Usus Antiquior, starobylejšie používanie rímskeho obradu, pretože ho potrebujeme. Veľmi ho potrebujeme.”

Niektoré zo zverejnených zdôvodnení Traditionis Custodes spočívalo v tom, že vraj existoval rozšírený duch odmietania Novus Ordo. Cdl. Burke túto premisu odmietol a povedal: “Ani na chvíľu nespochybňujem platnosť Novus Ordo omše, ale prežil som zneužívanie, ktoré sa dialo v súvislosti s liturgiou a zničilo vieru mnohých ľudí.”

Takéto zneužívania, povedal, slúžili na oslabenie viery mnohých: “Jedným z principiálnych dôvodov, prečo je dnes viera v Eucharistiu taká oslabená, sú všetky zneužívania okolo Eucharistie, ktoré spôsobili, že sa javí len ako nejaká každodenná vec – výmysel človeka namiesto najvyššieho daru od Boha.”

Kardinál opätovne apeloval na Fórum a o obmedzeniach uviedol, že “takéto veci sa už stali, ale my musíme len zostať pokojní, to’je najdôležitejšie.”

“Existuje veľké pokušenie, keď človek bojuje za spravodlivú vec, stratiť pokoj,” upozornil. “Ak sme”spolupracovníkmi Krista v pravde, mali by sme byť čo najpokojnejší, a teda aj najcharitatívnejší. Nikdy nie je užitočné zapájať sa do neláskavých rečí. Buďte pevní v Kristovom diele.”

Preložené so súhlasom PerMariam