Untitled-1-e1698410336192-810x500.png

EXKLUZÍVNE: Staršiemu uväznenému pro-liferovi odmietli urgentné lekárske ošetrenie pre "neznesiteľnú" bolesť bedrového kĺbu

12
Kultúra života
  • Staršej pro-liferke odopierané urgentné lekárske ošetrenie napriek bolestiam bedrového kĺbu.
  • Uväznená Jean Marshallová potrebovala operáciu, ale sudca odmietol posunúť súdne pojednávanie.
  • Marshallová trpela zápalom pľúc vo väzení kvôli nedostatočnému kúreniu a liečbe.
  • Odopieranie lekárskej starostlivosti v rozpore s medzinárodnými normami a etikou ľudských práv.

Staršej uväznenej pro-liferke a obžalovanej v procesoch v rámci zákona FACE Act vo Washingtone bolo osem mesiacov odopierané urgentné lekárske ošetrenie napriek “neznesiteľným” bolestiam bedrového kĺbu a dvom návštevám pohotovosti pred tým, ako sa minulú jeseň postavila pred federálny súd.

LifeSiteNews sa dozvedel, že 74-ročná Jean Marshallová potrebuje operáciu bedrového kĺbu už pred svojím nečakaným okamžitým uväznením po odsúdení na federálnom súde v septembri minulého roka. Marshallová bola uväznená spolu s ďalšími siedmimi zástancami života na základe obvinení z porušenia zákona FACE Act v rámci tradičnej záchrannej akcie za život, ktorá sa uskutočnila v roku 2022 na klinike pre neskoré potraty vo Washingtone, D.C.

PREHLIADNITE SI:Marshallova sestra, ktorá je registrovanou zdravotnou sestrou a ktorá si neželala byť menovaná, v exkluzívnom rozhovore pre LifeSiteNews uviedla, že pred súdnym procesom na jeseň minulého roka dvakrát Marshall “prežíval len absolútne neznesiteľné bolesti” a musel byť sanitkou prijatý do nemocnice “pre bolesti bedrového kĺbu.”Lekári rozhodli, že je potrebná operácia bedrového kĺbu a stanovili termín.

Pred súdnym pojednávaním na federálnom súde právnik Marshallovej”predložil lekársku diagnózu jej lekára a žiadal, aby bolo súdne pojednávanie odložené a aby jej bola poskytnutá náležitá úľava na lekársku starostlivosť, ktorú naliehavo potrebovala.

LifeSiteNews sa dozvedel, že operácia bola naplánovaná na víkend súdneho pojednávania a musela byť zrušená z dôvodu, že sudca odmietol presunúť termín súdneho pojednávania. Po ôsmich mesiacoch pro-potratový sudca stále odmieta akékoľvek prispôsobenie alebo povolenie na naliehavú operáciu v kroku, ktorý by sa pravdepodobne mohol kvalifikovať ako zneužívanie starších ľudí, čo je v rozpore s americkým a medzinárodným právom týkajúcim sa správneho zaobchádzania so staršími ľuďmi a väzňami so zdravotnými potrebami.

RELATED: EXKLUZÍVNE: Uväznená pro-liferka prišla do súdnej siene úplne spútaná pred súdnym procesom v rámci michiganského zákona FACE

V ďalšom prípade zlého zaobchádzania s lekármi počas väznenia Marshall minulú jeseň v dôsledku ťažkých väzenských podmienok utrpel zápal pľúc a spočiatku mu niekoľko týždňov odmietali poskytnúť lekársku starostlivosť, kým sa na túto záležitosť nenaliehavo obrátil na väzenský personál.

Marshallovej sestra pre LifeSiteNews vysvetlila, že staršia žena už trpela slabými pľúcami a keďže vo väzenskej cele nemala dostatočné kúrenie ani prikrývky, v mrazivom zimnom počasí vážne ochorela. Sestra povedala, že má “veľké obavy” o zdravie svojej sestry.

“Stále ich dávali do uzavretého priestoru,” povedala. “A keď ich dali do uzavretého priestoru, išli do svojej cely a v cele nie je žiadne teplo a medzi nimi a vonkajším počasím je len jeden škvárový blok. Takže je tam’veľmi chladno, bola tam veľká zima.”

“Bola veľmi chorá a veľmi premrznutá.”

“A to’je veľmi nebezpečné u staršieho človeka, pretože môže zomrieť na zápal pľúc. Je to’hlavná príčina úmrtia u starších ľudí: zápal pľúc,”upozornila.

Odopieranie potrebnej lekárskej starostlivosti staršej žene vo väzení je v rozpore nielen so základnou etikou ľudských práv, ale aj s medzinárodnými normami stanovenými v Pravidlách Nelsona Mandelu.

Dokument OSN o medzinárodných pravidlách humánneho zaobchádzania s väzňami s názvom Standardné minimálne pravidlá OSN pre zaobchádzanie s väzňami (Pravidlá Nelsona Mandelu), sa uvádza, že každý väzeň musí dostať potrebnú lekársku starostlivosť a že lekárske rozhodnutia prijaté lekárom “nesmú byť zrušené alebo ignorované nezdravotníckym personálom väznice.”

Jean Marshallová sa s LifeSiteNews podelila o list, v ktorom dosvedčila: “Išli sme na miesto, kde sa zabíjajú potraty, v pokojnej reakcii na Príslovie 24, 11, aby sme ‘zachránili tých, ktorí sú vlečení na smrť.’Išli sme, akoby išlo o život nenarodeného Kristovho dieťaťa, pretože náš Pán povedal: ‘Čokoľvek ste urobili pre jedného z týchto mojich najmenších bratov, pre mňa ste urobili’ (Mt 25, 40).

V liste svojim spolubratom františkánom tretieho rádu Marshallová vysvetlila svoju osobitnú lásku k nenarodeným deťom, keď vyhlásila: “Ako katolíci vieme, že druhá osoba Najsvätejšej Trojice je Boží Syn a Božie Slovo a že Slovo sa stalo telom, keď sa stalo prednarodeným Kristovým Dieťaťom v Máriinom’lone.”

ČÍTAJTE: Zástankyňa ochrany života sa zúčastnila na záchrane vo Washingtone ‘akoby išlo o život nenarodeného Kristovho Dieťaťa’

Nasleduje rozhovor so sestrou Jean Marshallovou’registrovanou zdravotnou sestrou:

LifeSiteNews: Vaša sestra Jean potrebovala operáciu bedrového kĺbu už dávno pred jej odsúdením na jeseň minulého roka. A povolenie podstúpiť túto operáciu jej bolo zamietnuté.

Sestra Marshallová’sastra: Ano, správne. Musela zrušiť operáciu.

LSN: Mohli by ste uviesť podrobnosti celej jej situácie?

MS: Dvakrát moja sestra prežívala len absolútne neznesiteľné bolesti, plakala, stonala, nariekala, kričala. A musela ísť sanitkou a bola prijatá do nemocnice pre bolesti bedrového kĺbu. A lekár jej povedal: “Nakoniec budete musieť podstúpiť operáciu.”Tak povedali, že radšej, ako by sa mala stať ďalšia takáto príhoda, by ste mali podstúpiť operáciu, pretože budete mať znova tie bolesti.

Takže ju naplánovali na operáciu. A medzitým posunuli termíny, pokiaľ ide o to, kedy’ideme na súd a kedy’budeme mať súd, a veci sa stále posúvali.

Takže, keď išla na súd, mala mať operáciu v ten víkend, a oni jednoducho povedali, škoda. Namiesto toho, aby ju dali do domáceho väzenia, aby sa mohla podrobiť operácii a zotaviť sa z nej, a potom ju dali do väzenia, poslali ju rovno do väzenia.

No, má astmu. A vyliečila sa z tuberkulózy, ale jej pľúca nie sú v najlepšom stave. Keď tam išla, bola tam taká zima, žiadne teplo, a oni tam tak mrzli. Myslela si, že je to len akože silné prechladnutie alebo zápal priedušiek, alebo čokoľvek iné, ale ukázalo sa, že má zápal pľúc. A tak jej nakoniec dali nejaké lieky, ale bolo to dlho, čo bola chorá.

A to’je veľmi nebezpečné u staršieho človeka, pretože môže zomrieť na zápal pľúc. Je to’hlavná príčina úmrtia starších ľudí: zápal pľúc.

LSN: Ako dlho trvala, kým jej poskytli nejaké ubytovanie alebo liečbu zápalu pľúc?

MS: Boli to týždne, áno.

LSN: A bolo to preto, že vo väzení bola príliš veľká zima?

MS: Mrzlo. Stále ich zatvárali. A keď ich zamkli, išli do cely a v cele nebolo žiadne teplo a medzi nimi a vonkajším počasím bol len jeden škvárový blok. Takže tam bola veľká zima, bola tam veľká zima. A v októbri, v novembri je vo Washingtone’zima.

LSN: Dostala nejaké lepšie zaobchádzanie v januári alebo vo februári, keď skutočne napadol nejaký sneh?"

MS: Musela si kúpiť dva páry dlhých nohavíc z komisariátu a dali jej deku, ďalšiu deku. Povedala, že teplo nakoniec prišlo, ale bolo jej veľmi zle a veľmi mrzla.

PREHLIADNITE SI: EXKLUZÍVNE: Uväznená pro-liferka hovorí, že ju 22 dní držali na samotke s nepretržite zapnutým svetlom

LSN: Pokiaľ ide o jej operáciu bedrového kĺbu, ako som pochopil, jej právnik poslal sudcovi list od jej lekára a sudca to úplne ignoroval a odmietol akékoľvek prispôsobenie. Je to tak? Neexistuje’žiadna dohoda o nejakej plánovanej operácii, akože je’momentálne jednoducho mŕtva?"

MS: Nie, hneď ako sa dostane von, tak sa dostane. Hneď’ju znova naplánujú. Potrebuje operáciu. Ale nemôže ju naplánovať, kým je vo väzení. Nedovolia jej to, nedovolia jej to. Ale majú list od jej lekára, v ktorom sa uvádza, že potrebuje operáciu. Mala dohodnuté stretnutie. Mali to celé, mali všetky jej informácie.

LSN: Zmienila sa Jean o tom, či má veľké bolesti teraz alebo za posledných niekoľko mesiacov?

MS: Má bolesti. Ale snaží sa nič nehovoriť, pretože nechce, aby som sa rozrušila, pretože mám veľa vecí na práci a nemám mať žiadny stres. Takže musím urobiť všetko, čo je v mojich silách, aby som stres zastavila. Už nemôžem pozerať správy. Nemôžem’robiť žiadne z týchto vecí. A tak jednoducho nechcela, aby som bola v strese. “Nechcem ti všetko povedať,” povedala. “Ale,” povedala, “nemôžeš sem prísť, neprežila by si to.”A ja na to: “No, to nezáleží na mne, ale na súde.”A uvidíme, čo sa stane. Nemôžem s tým nič robiť.

Osúdenie deviatich prolife zástancov z D.C. sa uskutoční 14., 15. a 17. mája.

Podpíšte modlitebný sľub za deväť prolife záchrancov, ktorým hrozí desať rokov väzenia.

LifeSiteNews’ rozsiahle spravodajstvo o súdnych procesoch v D.C. Face Act nájdete tu.

RELATED 

Pro-lifers worldwide urged to write to judge who will sent FACE Act prisoners  

Chcete poslať listy solidarity uväzneným pro-life hrdinom? Tu’je návod