Shutterstock_2344890431-810x500.jpg

EXKLUZÍVNE: Uväznená pro-liferka prišla do súdnej siene úplne spútaná pred súdnym procesom s Michiganským zákonom FACE

0
Kultúra života
  • Heather Idoniová bola priviezdená na súd v putách, čo šokovalo prítomných.
  • Idoniová a jej manžel adoptovali 10 detí a sú veľmi milujúcou rodinou.
  • Idoniová je silne veriaca a snaží sa svedčiť o Kristovi aj vo väzení.
  • Idoniová bola vystavená neľudskému zaobchádzaniu vo väzení, čo je v rozpore s medzinárodnými normami.

Priateľ uväznenej pro-liferky Heather Idoniovej a spoluobžalovanej v procese podľa michiganského zákona FACE uviedol pre LifeSiteNews, že americkí maršali priviedli Idoniovú na federálny súd v celých putách, akoby matka piatich detí a adoptívna matka desiatich detí bola nebezpečným zločincom, čo šokovalo prítomných vrátane sudcu.

Calvin Zastro, ktorý bol spolu s Idoniovou obvinený z porušenia pro-potratového zákona FACE (Freedom to Access Clinic Entrances) v prípade v Michigane za účasť na tradičnej záchrannej akcii za život, v exkluzívnom rozhovore pre LifeSiteNews povedal, že bol svedkom toho, ako Idoniovú priviezli na federálny súd s putami na zápästiach, páse a nohách, čo bolo ponižujúce a zvyčajne vyhradené pre páchateľov násilných trestných činov.

PREHLIADNITE SI: Zastro povedal, že Idoni a jej manžel si zďaleka nezaslúžia také kruté zaobchádzanie, pretože si hrdinsky adoptovali 10 chlapcov z Ukrajiny, okrem piatich detí, ktoré už mali. Potvrdil, že Idoni, zbožná kresťanka, je silne veriaca žena a “veľmi milujúca matka, babička, priateľka.” Povedal, že je milovaná a chýba svojej rodine a priateľom, ktorí sa za ňu denne modlia počas jej uväznenia za obranu nenarodených detí.

Idoni pre LifeSiteNews povedala, že jej viera ju podržala počas jej pobytu za mrežami a že sa snaží svedčiť o Kristovi aj vo väzení. Povedala, že “nikdy necítila Jeho prítomnosť” a svojich osem mesiacov väzenia charakterizovala ako “ponornú väzenskú službu.”

Idoniová je tiež obžalovaná v súdnych procesoch FACE Act vo Washingtone a pre LifeSiteNews povedala, že bola vystavená aj 22 dní samoväzby, nad rámec 15-dňového limitu stanoveného v Pravidlách Nelsona Mandelu OSN’. V exkluzívnom rozhovore uviedla, že tento trest dostala za to, že sa delila o jedlo so spoluväzňami. Idoni tvrdila, že každý deň uprostred noci mala povolené vychádzať mimo cely len na dve hodiny a že v jej cele bolo neustále zapnuté svetlo. Idoni je vo väzení od jesene minulého roka, keď ju odsúdili.

Odvolanie: Pro-lifers worldwide urged to write to judge who will judgment FACE Act prisoners  

Dokument OSN o medzinárodných pravidlách humánneho zaobchádzania s väzňami s názvom Standardné minimálne pravidlá OSN pre zaobchádzanie s väzňami (Pravidlá Nelsona Mandelu), zakazuje samotku “dlhšiu ako 15 po sebe nasledujúcich dní” (pravidlo 44) a považuje ju za “kruté, neľudské alebo ponižujúce zaobchádzanie alebo trestanie.” Pravidlá Nelsona Mandelu (pravidlo 43) tiež zakazujú “(p)umiestnenie väzňa v tmavej alebo trvalo osvetlenej cele.”

Idoniho’právnik Robert Dunn pre LifeSiteNews uviedol, že hoci väznica môže mať právo na vlastné pravidlá, “mali by byť v súlade” s medzinárodnými normami stanovenými v Mandelových pravidlách.

Medzičasom podľa International Justice Resource Center, podľa medzinárodnej judikatúry sa ponižovanie väzňa vrátane zadržiavania v putách na nohách a v putách môže kvalifikovať ako mučenie alebo neľudské zaobchádzanie a porušenie dôstojnosti.

Celý rozhovor s Calvinom Zastrom nasleduje nižšie.

LSN: Cal, si priateľ Heather’s. Spolu s ňou ste robili záchranné akcie v prospech života a ste spoluobžalovaný v procese s Michiganským zákonom FACE, v ktorom ste boli obaja odsúdení za sprisahanie a porušenie zákona FACE. Videli ste teda Heather, keď sa dostavila na súd v tomto prípade. Môžete nám povedať, čoho ste boli svedkom, čo sa stalo a ako sa k nej správali?

Calvin Zastro: Dvadsiateho marca tohto roku sme mali predsúdne pojednávanie a pojednávanie o návrhoch, v prípade Spojené štáty vs. Zastro a alia, tam ide o prípad záchrany. Všetci okrem jedného z nás sú na slobode na kauciu. Jedna osoba je v súčasnosti vo väzení, a to je Heather Idoniová, a tá už sedem mesiacov nevidela svojho manžela tvárou v tvár.

A tak nám federálni maršali nedovolili odovzdať jej v súdnej sieni pouličné oblečenie; to by si nevzali. A tak ju prinútili, aby sa dostavila vo väzenskom oblečení. A tiež mala putá na rukách, mala reťaz na opasok a k tej reťazi na opasok mala pripútané aj zápästie, takže sa nemohla pohnúť. A potom mala aj putá na členkoch, takže mohla skákať len nohami. Kvôli reťaziam na členkoch a väzenskému oblečeniu nemohla chodiť ďaleko. Takže takto’vyzerala a (vo) väzenských papučiach. Takto sa objavila na súde pred sudcom 20. marca tohto roku.

A keď uvidela svojich kresťanských podporovateľov a spoluobžalovaných, vošla do súdnej siene [v Detroite], žiarila a usmievala sa radosťou z Pána. Bolo to veľké požehnanie. Všetci sme sa pre Heather široko usmievali. A potom uvidela svojho manžela a časť svojej rodiny a to jej tiež urobilo veľkú radosť.

A potom sudca [sudca Matthew Leitman] videl, že je takto spútaná, a nariadil americkým maršalom, “maršali, teraz rozviažte putá tejto obžalovanej.”A jeden z maršalov, bez toho, aby sa pozrel na sudcu, vyštekol ” nepovedal ”Vaša ctihodnosť,” alebo “Áno, pane,” ” povedal, “No, ja’urobím len jednu ruku,” veľmi neúctivo. A potom sudca vyštekol späť na maršala a povedal: “Nie, urobte hneď obe ruky.” Maršal tak urobil a išiel k nemu a rozopol mu putá, ktoré mal (pripútané) k pásu Heather’aby si Heather mohla písať do zápisníka pri stole.

LSN: Takže jej nechali putá na nohách a na páse?"

Zastro: Áno, nechali ju cez to na súd, aj keď to bolo zbytočné. To’chceli urobiť maršali. A sudca nariadil maršálom, aby jej umožnili dostaviť sa na súd v pouličnom oblečení. Takže teraz na to máme súdny príkaz, čo maršalov’ veľmi mrzí, pretože to znamená, že musia absolvovať pár minút práce navyše a umožniť jej, aby sa išla prezliecť z väzenskej kombinézy do pekných šiat a pouličného oblečenia na súd. To’je pre nich nepríjemnosť a oni nemajú radi nepríjemnosti, radi riadia predstavenie. To’som pozoroval a to’som počul 20. marca tohto roku.

LSN: Ako je zvykom, že väzňov privádzajú v putách?

Zastro: To je veľmi bežné, keď privádzajú ľudí, ktorých práve zatkli predchádzajúcu noc a idú za sudcom: to’je tam bežné. Nenásilné federálne trestné procesy: to nie je bežné. Takto’to nerobia.

LSN: Myslíte si, že to maršal robil vôbec preto, lebo vedel, aké obvinenia boli voči nej vznesené? Alebo si myslíte, že išlo o pohŕdanie väzňom? O čo podľa vás išlo, pokiaľ ide o jeho dôvod, prečo?"

Zast: Neviem, nikdy predtým som toho maršala nevidel, ale očividne mal nafúkaný postoj a snažil sa pôsobiť ako macho. Tak’vyzeral.

Koniec, keď sa pojednávanie skončilo, stál som na konci stola a Heather bola na druhej strane stola. A ten maršal prišiel a bol pripravený Heather opäť pripútať, zamknúť jej zápästie a vziať si svojho väzňa. Stál hneď vedľa mňa a ja som sa len otočila, pozrela som sa naňho a povedala som: “Pane, táto žena a jej manžel zachránili 10 chlapcov z Ukrajiny a adoptovali si ich. Sú to hrdinovia." A maršal sa na mňa pozrel, neusmial sa, nezamračil sa, nič nepovedal. Potom chytil svoju väzenkyňu, chytil jej zápästia do pút a vypochodoval von.

Počas pojednávania a pred jeho začiatkom mali niektorí z nás rodinné fotografie a aktualizované výtlačky fotografií, ktoré sme mali v malých desaťstranových fotoalbumoch. A tie sme posunuli tomu, kto sedel vedľa Heather. Títo ľudia si teda pred začiatkom (súdneho) pojednávania pozreli rodinné fotografie, aby sa Heather mohla pozrieť aj na ne a vidieť čerstvé fotografie ľudí: svojich priateľov a blízkych. A to bolo pre Heather veľkým požehnaním a povzbudením. A my’to urobíme znova.

LSN: To’je veľmi krásne. Ako často sa Heather môže z väzenia rozprávať s členmi svojej vlastnej rodiny?"

Zastro: Môže svojmu manželovi volať takmer každý deň, ak nie je na prevoze. Niekedy, keď je v tranzite, nemôže telefonovať. Ale takmer každý deň volá svojmu manželovi, keď môže, a pravidelne aj iným ľuďom.

LSN: Povedali ste, že zachránila 10 detí z Ukrajiny?

Zastro: S manželom si adoptovali, zachránili 10 ukrajinských chlapcov. Najmladší má teraz 18 rokov.

LSN:A koľko majú vlastných detí?

Zastro: Mali ich päť a aj tieto deti sú už dospelé. Pár chlapcov ešte stále žije doma. Pomáhajú aj s vnúčatami. Majú pár malých vnúčat, ktoré potrebujú trochu pomôcť. Takže Heather je veľmi milovaná a veľmi jej chýba.

LSN: Znie to tak, že jej dom je veľmi plný a aktívny s jej vlastnými deťmi, adoptovanými deťmi a vnúčatami.

Zastro: Áno, veľmi, veľmi plný s tým.

LSN: Teda v žiadnom prípade nie je nebezpečný, násilný zločinec, pred ktorým treba spoločnosť chrániť? Znie ako veľmi milujúca matka a babička, plná života.

Zastro:

Rozsiahle spravodajstvo LifeSiteNews’ o súdnych procesoch v D.C. Face Act nájdete tu.

RELATÍVNE:

Chcete poslať listy solidarity uväzneným pro-life hrdinom? Tu’je návod

Šesť zástancov života bolo pri záchrannej akcii v Tennessee uznaných vinnými z federálnych trestných činov, hrozí im viac ako 10 rokov väzenia

10 zástancov života zatknutých za blokovanie prístupu k potratovým podnikom