Screenshot-2022-06-07-at-17.29.00-1-810x500.png

Púť v Chartres zaznamenala nový rekord s 18 000 registrovanými účastníkmi

47
Kultúra života
  • Púť Notre Dame de Chrétienté na Zelený štvrtok 2024 prekonala rekord.
  • Prihlášky sa vyplňujú skôr, uzavretie registrácií bolo viac ako mesiac pred púťou.
  • Púť priláka stále viac účastníkov a dobrovoľníkov, ktorí sa starajú o všetko.
  • Tradičná liturgia získava na popularite, aj napriek obmedzeniam Traditionis Custodes.

Púť Notre Dame de Chrétienté (Panny Márie Kresťanskej) na Zelený štvrtok 2024 už prekonala nový rekord.  

Prihlasovanie sa začalo na Kvetnú nedeľu 24. marca, takmer dva mesiace pred trojdňovým, 62-kilometrovým pochodom z Paríža do Chartres počas Zeleného štvrtka (18. - 20. mája). Zvyčajne prihlášky prichádzajú trochu pomaly, napriek tomu, že “cena pre skorých vtákov” motivuje k skorému prihláseniu. A v predchádzajúcich rokoch sa pútnici na poslednú chvíľu mohli zaregistrovať ráno v deň odchodu. Minulý rok sa však registrácia po prvýkrát uzavrela niekoľko dní pred púťou. A tento rok boli organizátori nútení uzavrieť registrácie 15. apríla, teda viac ako mesiac vopred. 

Púť s celkovým počtom 18 000 účastníkov priťahuje stále väčší počet pochodujúcich a dobrovoľníkov, ktorí sa starajú o materiálnu stránku veci - od postavenia oltárov a stanov až po prípravu teplej polievky a raňajok, nehovoriac o bezpečnosti, lekárskej starostlivosti, čistení mobilných kúpeľní a obsluhe novinárov - a je ekvivalentom presunu stredne veľkého mesta z bodu A do bodu B s dvoma bivakmi na ceste. Čo najmenej sa ponecháva na náhodu a francúzske civilné úrady každoročne stanovujú limity, aby nedošlo k žiadnemu riziku. 

Dobrou správou je, že púti sa umožňuje rásť, a tak sa aj deje, čo znamená, že tradičná liturgia nestráca svoju príťažlivú silu. Dokonca aj katolícke mainstreamové publikácie ako Famille chrétienne komentoval novinky a urobil rozhovor s budúcimi pútnikmi, ktorých zastihlo predčasné ukončenie registrácií a ktorí vysvetlili, aká dôležitá je táto každoročná výzva pre ich vieru. Pochádzali z rôznych liturgických prostredí a zhodli sa, že sa cítia vítaní a dobre sprevádzaní pri objavovaní tradičného obradu. Jeden z nich poznamenal: “Budúcnosť Cirkvi sa odohráva práve tu.” 

Jean de Tauriers, prezident Notre Dame de Chrétienté, sa stretol s LifeSite, aby sa zamyslel nad rastúcim úspechom púte a svojimi nádejami do budúcnosti. “Sme v súlade s duchovnými potrebami dnešných mladých ľudí,” poznamenal a zdôraznil svoje úplné “nepochopenie” v súvislosti s Traditionis Custodes. 

Vyzval tiež katolíkov na celom svete, aby sa pripojili k “nechodiacim” kapitulám “Anjelov strážnych”, ktoré sa zaväzujú modliť za púť a jej úmysly “v spoločenstve svätých.” 

Dole uvádzame celý rozhovor (preklad z francúzskeho originálu LifeSiteNews). 

*  

LSN: Tohtoročná púť do Chartres’uzavrela prihlasovanie mesiac pred Päťdesiatnicami, hoci Veľká noc pripadla tento rok na skorší termín. Čo sa teda’deje, Jean de Tauriers? 

Jean de Tauriers: Vlani sme uzavreli všetky kategórie niekoľko dní pred začiatkom púte – máme rôzne kategórie pre pútnikov, dospelých, rodiny, “pastoureaux” (“malí pastieri”) a deti – takže to bolo už vlani prvýkrát. Tento rok sme uzavreli registrácie podstatne skôr, mesiac pred podujatím, takže si myslím, že je tu naozaj impulz, skutočný faktor slávy. Sme v súlade s duchovnými potrebami dnešných mladých ľudí—lebo je pravda, že naša púť je púťou pre mladých ľudí. 

LSN: Už len kvôli tej fyzickej námahe, ktorá je s tým spojená!

De T.: Áno, je to’ťažké. Keď som prešiel celú trasu, je’pravda, že som mal 20… Je to’fyzicky náročné, je to’duchovne náročné, je to’intelektuálne náročné. Ale je to’aj čas radosti, pretože je tam’veľa priateľstva. Je to, dúfam, dobre zorganizované a vládne tu veľmi zvláštna atmosféra. To je to, kvôli čomu ľudia prichádzajú, a polovica z nich – veľmi sa mi páči tento údaj, pretože veľa hovorí – polovica pútnikov je mladšia ako 20 rokov. Vďaka ľuďom, ako som ja, sa nám darí zvýšiť priemer na 23 alebo 24 – nie som si úplne istý svojou aritmetikou, ale to’mi všeobecne hovoria. Ale veľmi’mi záleží na tom, aby starší ľudia ako ja v tom pokračovali, a som’rád, keď sú kapitoly s ‘seniormi’, teda ľuďmi vo veku 50 alebo 60 rokov. V štyridsiatke ste na púti v Chartres už starí! V 60 rokoch sa ľudia vydávajú na púť, ktorá zodpovedá ich fyzickým možnostiam, a to je podľa mňa’skvelé. Je’dôležité, aby sa tejto púte naďalej zúčastňovali aj starí rodičia.

LSN: Tento rok teda očakávate’rekordnú účasť. Predpokladám, že veľa ľudí príde z priateľstva, pretože im niekto známy povedal o púti. Alebo si myslíte, že v náraste zohrala úlohu medializácia, ktorá minulý rok všetkých zaskočila?" 

De T.: Nie som si istý, pretože púť je v podstate pútnikom dobre známa. Je však pravda, že teraz vidíme kategórie ľudí, ktoré sme predtým nemali: ľudí, ktorí boli pokrstení a “začínajú znova“a dokonca aj ľudí z iných náboženstiev, ktorí prichádzajú v malom počte. Minulý rok som v kapitulách počul, že pribúda nepraktizujúcich katolíkov.

Podľa niektorých štúdií sme predtým mali takmer 100 percent praktizujúcich katolíkov, čo je výnimočné pre ľudí do 20 rokov. Celonárodný podiel praktizujúcich katolíkov do 20 rokov je okolo 1 %, zatiaľ čo v celkovej populácii je to’okolo 1,6 alebo 1,8 %, čo je už katastrofálne číslo. Takže sme’prešli od púte praktizujúcich katolíkov k púti, na ktorú prichádza čoraz viac ľudí mimo Cirkvi. To predstavuje veľkú výzvu pre Notre-Dame de Chrétienté, ktorá musí prispôsobiť svoje vzdelávanie a svojich vedúcich. Je to výzva, pretože si veľmi’želáme zachovať našu históriu a odovzdať naše špecifické vlastnosti: našu oddanosť tradičnej omši a kresťanstvu. To všetko si vyžaduje veľké intelektuálne úsilie a prispôsobenie, čo môže byť pre Notre Dame de Chrétienté dosť náročné. 

LSN: Ale zároveň je to v súlade s cieľmi púte, medzi ktoré patrí “misia.” 

De T.: Ano, presne tak. Toto je vlastne niečo, čo sa mi veľmi ťažko vysvetľuje klerikom, ktorí sa veľmi zaujímajú o našu púť, ale majú tendenciu vidieť svet mimo tradície: veľmi ich zaujala a niekedy trochu šokovala skutočnosť, že sme misionármi prostredníctvom tradičnej omše, prostredníctvom tradície, prostredníctvom tradičného vyučovania – hovoríme o tradičnej pedagogike – a tiež prostredníctvom našej náklonnosti ku kresťanstvu. Pre niektorých ľudí je to šok a určite obrovské prekvapenie a mnohí to považujú za úžasné.

LSN: A predsa to bola identita púte od začiatku. 

De T.: Ano, od začiatku. Rémi Fontaine, jeden z našich zakladateľov, práve vydal veľmi peknú knihu, Chartres t’appelle, a veľmi dobre to opisuje. Často rozprávam príbeh o začiatkoch púte a úloha, ktorú zohrali Centrum Henri a AndréCharlier, je pre nás veľmi dôležitá. Jeho “Pèlerinage de Chrétienté” (Púť kresťanstva) sa síce teraz volá Notre Dame de Chrétienté, ale v skutočnosti ho v roku 1982 vytvorilo Centre Henri et AndréCharlier; to všetko vedúci pútnických” kapitol bežne vedia a je to pre nás veľmi dôležité.

LSN: Viete, čo sa stane s týmito mladými ľuďmi, ktorí nepraktizujú alebo ktorí pochádzajú z iných náboženstiev: nájdu ukotvenie, ktoré im umožní ísť ďalej?" 

De T.: Ano, v živote našich kapitúl. Máme 360 kapitúl alebo modlitebných skupín, ktoré putujú z Paríža do Chartres, ktoré teoreticky tvorí asi 30 pútnikov – ale pri dnešnom úspechu našej púte ich počet niekedy presahuje 50 alebo 60, čo nie je dobré pre duchovný život kapituly – a tieto kapituly majú žiť mimo samotnej púte. Pre mnohých to platí: nie pre väčšinu, ale pre značný počet, a to nám umožňuje sprevádzať týchto katolíkov alebo nekatolíkov, ktorí sú v procese obrátenia. Notre Dame de Chrétienté ponúka duchovný život mimo púte: organizuje rekolekcie a rekolekcie. Organizuje’deň kresťanského priateľstva a množstvo školení, najmä prostredníctvom internetu. Snažíme sa urobiť všetko pre to, aby pútnici zostali pútnikmi počas celého roka.

PREHLIADNITE SI: Kardinál Müller ponúkne záverečnú latinskú omšu na púti do Chartres v roku 2024

LSN: Sme’v dobe Traditionis Custodes, ktorá výrazne obmedzuje slávenie tradičnej omše, a Panna Mária Kristova sa stala akýmsi svrbivým prachom v katolíckom svete. Zdá sa však, že tradičná omša sa stáva čoraz populárnejšou. Je to presný dojem?" 

De T.: Ano. Myslím si, že s Traditionis Custodes je naozaj veľký problém. Pokiaľ ide o nás,’vytvára úplnú nechápavosť a dokonca vedie k odmietaniu úzkostlivého, byrokratického autoritárstva, ktoré možno vidieť pri jej uplatňovaní. Dosť ma to znepokojuje, pretože mám viac ako 60 rokov, a tak som prešiel všetkými konfliktami 70. rokov a vidím, že generácia dvadsiatnikov teraz opäť začína strácať kontakt s biskupstvom. A oni sú vo všeobecnosti veľmi dobre informovaní. Veľmi rád navštevujem jednotlivé kapitoly počas celej púte, takže sa stretávam s ľuďmi, ktorých nepoznám, s ľuďmi z celého Francúzska a dokonca z celého sveta, keďže máme veľa zahraničných pútnikov. A vidím, aspoň u Francúzov, keďže drobné uplatňovanie Traditionis Custodes je vlastné Francúzsku, že sú predovšetkým dobre informovaní. Vedia, čo’sa deje, a nerozumejú týmto obmedzeniam. Takže ma’veľmi znepokojuje, pretože vidím takýto nesúlad s episkopátom–nie s celým episkopátom—zovšeobecňujem a všetky zovšeobecnenia sú nepresné—ale v každom prípade s určitým počtom, a to’je naozaj veľmi znepokojujúce. To, čo som zažil, keď som mal 20 rokov, sa dnes deje znova.

LSN: A aké je s tým spojené riziko?" 

De T.: Riziko spočíva v tom, že sa objaví nedôvera, nepochopenie a odstup od hierarchie. To nie je dobré. V niektorých diecézach vo Francúzsku sú zakázané tradičné krsty, sobáše, dokonca sú zakázané aj hodiny katechézy. A všetci o tom vedia. Hovorí sa nám, že je to vôľa pápeža, ale ja si tým vôbec nie som istý. V Les Courlis bude na poludňajšej svätej omši na Bielu sobotu nie menej ako 18 000 ľudí. No pred všetkými týmito ľuďmi sa na konci svojho malého príhovoru obrátim na pápeža, práve preto, aby som o tom všetkom hovoril, pretože situácia je skutočne znepokojujúca a bude mať následky.

LSN: Mladých ľudí priťahuje “vertikalita” tejto liturgie: to’je slovo, ktoré sa stále skloňuje… 

De T.: Ano, presne to’je! Mal som priateľa kňaza, ktorý, keď ukazoval ľuďom svoju svätyňu, hovorieval: “V tejto svätyni je“veľmi ťažké neveriť v Boha.”Na našej púti mám vždy chuť použiť ten istý výraz: človek sa cíti povznesený. Predovšetkým máte túto kapitulu života, duchovné prostredie, je tu spev, ticho, meditácia, stretnutia s kňazmi, nie nevyhnutne na prijatie sviatosti spovede, ale jednoducho stretnutia. Teraz máme pútnikov, ktorí prichádzajú jednoducho preto, aby sa stretli s kňazom, pretože inde už nemajú takú možnosť. Na tejto púti nie je dostatok kňazov, dokonca ani v Notre-Dame de Chrétienté. Je to’naozaj škoda, robíme, čo môžeme.

LSN: Koľko sa ich približne k púti pripojí?" 

De T.: Tento rok bude 350 klerikov, ale mnohí z nich sú seminaristi. 

V posledný deň bude možno 150 kňazov, alebo aj 200. To’na naše počty nestačí. Opäť nás trápi Traditionis Custodes, pretože vyžaduje, aby diecézni kňazi žiadali biskupa’o povolenie, ak chcú sláviť tradičnú omšu, ktorá je jedinou omšou na našej púti v Chartres. Vzhľadom na to, čo som’vám povedal o vzťahoch s niektorými biskupmi—samozrejme, nie so všetkými—niekedy majú títo kňazi zakázané sláviť tridentskú omšu, a teda aj púť. Vidia, ako k nám prichádzajú ich veriaci, a oni sa k nim nemôžu’pripojiť, a to ich naozaj mrzí. 

LSN: Povedali by ste, že Traditionis Custodes spôsobila viac škody diecéznym kňazom ako tradičným inštitútom? 

De T.: Takisto boli do istej miery postihnuté aj inštitúty, ale v prvom rade sú to’diecézni kňazi, z ktorých mnohí by radi slávili tradičnú omšu. Tým, ktorí získajú potrebné oprávnenie, ponúkame možnosť naučiť sa sláviť tridentskú omšu, ak ju nevedia, v opátstvach a komunitách, takže existuje celý rad riešení. Všetko by bolo v poriadku v kontexte liturgického pokoja, ktorý si všetci želáme, bez takýchto textov, ktoré podľa mňa nemajú zmysel.

LSN: Keď sa vrátime k samotnej púti, vždy sa na nej nachádza určitý počet zahraničných kapitol. Je to tak aj tento rok? Zaskočilo uzavretie prihlášok nejakých cudzincov, alebo si to naplánovali dopredu?" 

De T.: Mnohých ľudí to zaskočilo! Bez problémov sme mohli zaregistrovať o niekoľko tisíc ľudí viac. Nedávno som sa rozprával s jedným americkým priateľom, ktorý mi povedal, že mal veľa nových pútnikov a že mohol zdvojnásobiť počet zaregistrovaných ľudí. Máme veľa amerických pútnikov a novinárov: Myslím, že ich je okolo 200. Je to jeden zo silných kontingentov, ktorý máme spolu s Nemcami, s nemecky hovoriacim Švajčiarskom a potom s celou Veľkou Britániou. A máme veľa, veľa žiadostí. V skutočnosti ich obmedzujeme, takže ľudia sa musia prihlásiť včas. Pre nás organizátorov je vždy ťažké takto obmedzovať, stanovovať kvóty, ale musíme to urobiť. Nútia nás k tomu civilné a vojenské orgány vo Francúzsku, polícia. Prebieha tu akési vyjednávanie, pri ktorom nakoniec dostaneme povolenie na pestovanie.

PREHLIADNITE SI: Vyčerpávajúca púť na Zelený štvrtok do Chartres umŕtvuje telo, obnovuje dušu

LSN: Počul som, že svoju úlohu zohráva aj čas, v ktorom zapadá slnko, pretože pútnici nesmú prísť do bivaku za tmy, a preto kolóna nesmie byť príliš dlhá. A Veľká noc tento rok padla skôr… Myslíte naozaj na všetko! 

De T.: Ano, aspoň sa snažíme… Samozrejme, už teraz myslíme na budúci rok. Nechceme’príliš obmedzovať počet pútnikov, takže sa’snažíme nájsť riešenia. Už sme našli riešenia pre bivaky, kde budeme spať, a pre odpočívadlá. Tento rok budeme mať niekoľko kolón. Tento rok vyrazíme zo Saint-Sulpice, kostola v centre Paríža, prvá kolóna vyrazí pred omšou o 6.50—v Notre Dame de Chrétienté—a druhá, veľká kolóna, vyrazí po omši.

Takto’robíme úpravy. Budúci rok sa možno pokúsime vychádzať z dvoch parížskych kostolov. Možno Notre Dame de Paris, ak to Mgr. Ulrich, parížsky arcibiskup, dovolí;’uvidíme. Ale ako vidíte, vždy’premýšľame o modeli budúcnosti a absolútne chceme privítať čo najviac ľudí v Paríži-Chartres. Budeme schopní držať krok s rastom? To neviem. V každom prípade sa nám každý rok podarí zvýšiť počet o niekoľko tisíc, myslím, že ešte nejaký čas. Je pravda, že v Chartres doslova obsadzujeme mesto, a myslím si, že príde čas, keď možno do Chartres nevstúpime, alebo budeme mať omšu vonku a potom pôjdeme do Chartres. Musíme’počkať a uvidíme; to všetko sa stane v nasledujúcich rokoch. 

LSN: Vyzvali ste na rozvoj podobných pútí v iných krajinách. V akom štádiu je situácia na tomto fronte?" 

De T.: Ano, je to&nbspveľmi, veľmi dôležité.

LSN: Vždy s tradičnou omšou?  

De T.: Ano, áno, áno! Myslím si, že musíme prísť s jednoduchou chartou, ktorá by zjednotila tieto púte, pričom každá z nich by samozrejme zostala nezávislá, ale všetky by ich zjednocovala náklonnosť k tradičnej omši, náklonnosť ku kresťanstvu. Je to otázka definovania niekoľkých takýchto zásad. Myslím si, že by to bol krásny počin. Viete, že máme pútnikov, ktorí nemôžu’prísť a kráčať s nami, sú to’nechodiaci, hovoríme im “anjeli strážni”, prichádzajú z celého sveta, ľudia, ktorí niekedy idú na krátke púte, starší ľudia, emigranti, minulý rok sme mali tucet väzňov, chorých ľudí v nemocniciach atď. V spoločenstve svätých by sme mohli vytvoriť akési bratstvo “anjelov strážnych” pre všetky tieto púte, pričom anjeli strážni by sa v skutočnosti modlili za púť, ktorá sa v danom čase koná. Bolo by to nádherné duchovné dielo a určite by ukázalo silu tejto tradičnej “rodiny.

LSN: Viem si predstaviť, že títo ľudia, tieto kapitoly anjelov strážnych, dostávajú určité množstvo inštrukcií, dokumentácie atď. Existujú aj v iných jazykoch ako vo francúzštine?" 

De T.: Ano, existujú vo viacerých jazykoch. Everything is available on our website, nd-chretiente.com. Rozosielame aj našu brožúrku a robia sa preklady. Byť anjelom strážnym sme si veľmi zjednodušili: je to’ruženec, je to’modlitba a to’je všetko, ste’anjel strážny a modlíte sa na úmysly púte. V skutočnosti dostávame modlitebné úmysly, ktoré odnášame do katedrály v Chartres, a naše kapituly sa modlia na úmysly anjelov strážnych. Chceli sme to robiť podobne ako vo svätyni v Montligeon vo Francúzsku, ktorá sa modlí za duše v očistci, a práve v tomto duchu modlitebnej reťaze – v ktorú ja’veľmi verím – to môžeme rozvíjať aj pri medzinárodných púťach.

LSN: Je v tomto roku nejaký konkrétny úmysel? 

De T.: Zvolili sme ťažkú tému, ktorá bola v posledných rokoch až príliš zanedbávaná, “štyri posledné veci a ktorá je napriek tomu taká dôležitá, so slovami svätej Terézie z Avily: “Chcem vidieť Boha.” Chceme, “vo všetkej vážnosti, ” prinútiť našich dvadsaťročných pútnikov, aby sa zamysleli nad vlastným konečným cieľom, čo je dosť odvážna vec. 

LSN: Nazývate to odvážnym, keď by sa dalo očakávať, že to bude jadrom mnohých nedeľných kázní. 

De T.: Malo by to byť… Vo Francúzsku vyšla kniha Guillauma Cucheta, Quand notre monde a cessé d’être chrétien (“Keď náš svet prestal byť kresťanský”), v ktorej vysvetľuje, že úpadok viery alebo aspoň náboženskej praxe vo Francúzsku v roku 1965 bol spôsobený opustením kázania o štyroch posledných veciach. A to bolo podľa môjho názoru katastrofálne. Dnes sa táto téma vďaka Bohu trochu vracia. V každom prípade sa k nej staviame čelom a riešime ju, aj keď je to niekedy trochu vážne, ale v každom prípade je to’pre nás všetkých životne dôležité.

LSN: Máte pre našich anglicky hovoriacich čitateľov nejaký záverečný odkaz? 

De T.: Rád by som im povedal, čo poviem v katedrále v Chartres na konci púte. Chcel by som ich poprosiť, aby mi pomohli rozvíjať medzinárodné púte a anjelov strážnych. Myslím si, že v spoločenstve svätých by sme mohli mať akúsi duchovnú rodinu, ktorá by sa mohla rozvinúť v celosvetovom meradle. Počítam najmä so Spojenými štátmi, kde je horlivá viera medzi mnohými; mnohé veci už existujú a ja’s nimi počítam. Myslím si, že spoločne môžeme urobiť oveľa, oveľa viac. A my’sa im budeme snažiť pomôcť, svojím vlastným malým spôsobom; samozrejme, že budeme!"

PODĽA: Polovica tradičných katolíkov na púti do Chartres bola mladšia ako 20 rokov