face-810x500.jpg

BREAKING: Pro-life veterán Jonathan Darnel odsúdený na ďalších 25 mesiacov väzenia v prípade DC FACE Act

12
Kultúra života
  • Jonathan Darnel odsúdený za blokovanie prístupu k zariadeniu na potrat.
  • Pro-life aktivisti odsúdení za porušenie zákona o slobodnom prístupe na kliniku.
  • Pro-life aktivisti bojujú proti potratom a čelia trestom od väzenia.
  • Bidenova administratíva využíva trestné súdnictvo na potlačenie politických nepriateľov.

Jonathan Darnel bol v stredu ráno odsúdený na 34 mesiacov väzenia a pokutu 125 dolárov v druhej skupine pro-life aktivistov, ktorí boli minulý rok odsúdení za blokovanie prístupu k zariadeniu na vykonávanie umelého prerušenia tehotenstva v hlavnom meste krajiny, čo vedúci predstavitelia pro-life organizácie označujú za hrozný prípad prekročenia právomocí Bidenovej administratívy.

Dňa 29. augusta 2023 porota vo Washingtone uznala Lauren Handyovú, Willa Goodmana, Heather Idoniovú, Rosemary “Herb” Geraghtyovú a Johna Hinshawa vinnými z porušenia zákona o slobodnom prístupe na kliniku (FACE) a z konšpirácie proti právam. Nasledujúci mesiac boli za to isté odsúdené Darnelová, Joan Andrews Bellová a Jean Marshallová; Paulette Harlowová’bola odsúdená v novembri.

Stredajšie pojednávania pred americkým súdom v New Yorku sa konali v stredu. District Judge for the District of Columbia Colleen Kollar-Kotelly, patrí Geraghty od 9:00, Darnel od 11:00, Marshallová o 13:30 a Bellová o 15:00.

Ako LifeSiteNews už obšírne informoval, pätica aktivistov stála pred súdom za blocking access k Washington Surgi-Clinic v centre Washingtonu, v rámci “tradičnej záchrany” v októbri 2020. Pro-life “záchranné akcie”, ktorých bolo v začiatkoch pro-life hnutia pred tým, ako sa zákon FACE stal federálnym zákonom, veľa, spočívajú v tom, že aktivisti fyzicky vstúpia do potratových centier a odmietajú ich opustiť v snahe presvedčiť ženy, aby sa rozhodli pre život svojich detí (Washington Surgi-Clinic je tiež miestom, kde bolo odhalené, ktoré mohli byť usmrtené buď nelegálnymi postupmi čiastočného potratu, alebo po pôrode zaživa).

Po odsúdení boli Handy a väčšina spoluobžalovaných odmietnutí prepustiť na slobodu, pričom čakali na rozsudok. Minulý mesiac americké ministerstvo spravodlivosti predložilo zápisnicu o vynesení rozsudku, podľa ktorej by si Handy mal odsedieť 5,25 až 6 rokov.5 rokov vo väzení, čo je blízko hornej hranice trestných smerníc, a aby si ostatní obžalovaní odsedeli minimálne dva roky. 

Darnel, vyznamenaný kapitán americkej armády, ktorý bol dvakrát nasadený v Iraku, už strávil vo väzení deväť mesiacov, takže mu zostáva odsedieť dva roky a jeden mesiac. V utorok bol Handy odsúdený na štyri roky, Hinshaw na jeden rok a Goodman na 18 mesiacov, pričom všetci dostali rovnakú pokutu 125 dolárov. Geraghty bol v utorok tiež odsúdenýna 27 mesiacov (zostáva mu 18 mesiacov) a 125 dolárov.

“Som hrdý na svojich spoluobžalovaných, hrdý na ich odvahu,” povedal Darnel sudcovi. “Zastávam názor, že potraty sú nielen vysoko nemorálne, ale aj nezákonné, kým nezmeníme 14. dodatok. Ako vojak som prisahal, že budem dodržiavať ústavu, a ako kresťan, že budem milovať blížneho. A dúfam, že [svojím] konaním som splnil oboje.” Povedal tiež, že dúfa, že tento súdny proces neprinúti Američanov žiť v strachu pred svojou vládou.

Po vynesení rozsudku Darnel vydal samostatné vyhlásenie, ktoré získala stránka LifeSiteNews:

Akkoľvek môj rozsudok nebol taký prísny, ako by mohol byť, dnes ma vlastne nič neprekvapilo. Naša prosmrtná vláda je odhodlaná urobiť z nás príklad. Bude zaujímavé sledovať, čo sa stane, ak sa tento prípad dostane na Najvyšší súd. Už dávno sme sa mali vzoprieť FACE, ale možno je to vhodná chvíľa.

Pochybujem, že väčšina Američanov, ktorí sú proti potratom, sa zamyslela nad tým, ako by sa toto barbarstvo dalo zrušiť. Jedno je však jasné: nikdy sa neskončí, ak budeme iba hlasovať. Všimli ste si, čo’sa deje mimo biblického pásu? Ľudia sú rovnako oklamaní ako pred 50 rokmi! Niektorí z nás musia ukázať, že zabíjanie detí je neprípustné. Záchrana je nevyhnutná. Všetci občania, ktorí sú proti potratom, by sa mali za ňou zjednotiť.

Prípady sú posledným z toho, čo zástancovia života nazývajú vzorcom, keď Bidenovo ministerstvo spravodlivosti (DOJ), ktoré je za potraty, využíva zbrane trestného súdnictva na potlačenie svojich politických nepriateľov.

Od mája 2022, keď bol po prvýkrát zverejnený zámer Najvyššieho súdu USA’zrušiť rozsudok vo veci Roe v. Wade, únik, “došlo k najmenej 236 útokom na katolícke kostoly a najmenej 90 útokom na pro-life tehotenské centrá,” Daily Signal informuje. Napriek tomu ministerstvo spravodlivosti “v roku 2022 obvinilo z porušenia zákona FACE iba pro-life aktivistov a odvtedy obvinilo iba päť osôb z porušenia zákona FACE tým, že sa zamerali na tehotenské centrá.” Zároveň horlivo stíhalo incidenty, do ktorých boli zapletení pro-liferi, od obvinených z D.C. až po filadelfského chodcového poradcu Mark Houck.

Niekoľko z deviatich obžalovaných z D.C. má vydržali zlé zaobchádzanie počas pobytu vo väzbe nad rámec samotných obvinení a rozsudku. Heather Idoniová, 59 rokov, bola 22 dní dlhodobo umiestnená na samotke a zbavená spánku, pričom v jej cele bolo neustále zapnuté svetlo. Jean Marshallová, 74 rokov, bola počas extrémne mrazivej zimy zbavená dostatočného oblečenia a tepla, čo jej spôsobilo zápal pľúc, ktorý sa neliečil tri týždne, a bola jej odmietnutá urgentná operácia bedrového kĺbu.  Paulette Harlowovej, 75 rokov, bolo počas domáceho väzenia odmietnuté povolenie zúčastniť sa na katolíckej omši.

LifeSiteNews’ rozsiahle spravodajstvo o procesoch v rámci D.C. Face Act nájdete tu

ČÍTAJTE: Pro-life-záchranári si veľmi účinne zachraňujú životy napriek riziku väzenia: tu’je prečo