harrison-butker-810x500.jpg

Odpor voči Harrisonovi Butkerovi svedčí o "nenávisti voči katolíckej morálke": Predseda Newmanovej spoločnosti

28
Kultúra života
  • Veriace vysoké školy vyberajú kresťanské vzory pre promočné prejavy.
  • Rečníci ako Harrison Butker a kardinál Raymond Burke boli vybraní.
  • Butker kritizoval výluky COVID, potraty a podporu LGBT komunity.
  • Liberálne katolícke vysoké školy pozývajú rečníkov s protikatolíckymi názormi.

Veriace vysoké školy si podľa prezidenta Spoločnosti kardinála Newmana vybrali “vzory kresťanského života”, aby slúžili ako rečníci na promóciách, na rozdiel od sekulárnych a liberálnych katolíckych vysokých škôl.

“Vysoké školy Newmanovho sprievodcu si vybrali rečníkov na promócie ako (Harrison) Butker, otec (Mike) Schmitz, kardinál (Raymond) Burke a iné vzory kresťanského života,” povedal prezident Patrick Reilly 23. mája pre LifeSiteNews prostredníctvom e-mailu. “Sú v ostrom kontraste s radikalizmom a zmätkom na väčšine iných vysokých škôl - vrátane mnohých katolíckych vysokých škôl.”

Newmanova spoločnosť v apríli zverejnila náhľad plánovaných promočných prejavov. Veriace katolícke vysoké školy mali tendenciu vyberať katolíkov, ktorí boli vzorom viery na verejnosti.

Patril k nim sudca Samuel Alito, ktorý vystúpil na Františkánskej univerzite v Steubenville, a kardinál Raymond Leo Burke, ktorý predniesol promočný prejav na Thomas Aquinas College v Massachusetts. Populárny katolícky podcaster páter Mike Schmitz prednášal na Ave Maria University na Floride.

Najväčšiu pozornosť však vzbudil Harrison Butker, víťaz Super Bowlu v kopaní za Kansas City Chiefs.

Počas svojho 20-minútového prejav Butker, katolík, ktorý chodí na latinskú omšu, kritizoval výluky COVID, podporu potratov zo strany prezidenta Joea Bidena’a “mesiac hrdosti”.

Takisto vyzval mužov, aby viedli vo svojich domovoch a komunitách, a mladým absolventkám povedal, že im boli povedané “diabolské lži” o tom, že kariérizmus je dôležitejší ako “povolanie” manželky a matky.

Reilly pochválil Butkerov”prejav.

“Sme veľmi hrdí na Benedictine College, že výberom Harrisona Butkera za rečníka na začiatku štúdia dala skvelý príklad a poskytuje študentom autentické katolícke vzdelanie,” povedal vedúci katolíckeho školstva pre LifeSiteNews. “Keď niekto útočí na vašu povesť, je”pokoj vo vedomí, že ste urobili všetko správne. Vedúci predstavitelia benediktínskeho’gymnázia a fakulty urobili všetko správne.”

Butkerov’prejav vyvolal kritiku liberálnych kruhov v Katolíckej cirkvi vrátane jezuitskej publikácie Amerika.

Mnoho žien, vrátane tých s vysokoškolským vzdelaním, však vystúpilo na podporu Butkerovho’promanželského a prodetistického posolstva.

Reilly povedal, že reakcia proti Butkerovi ukázala “nenávisť voči katolíckej morálke, katolíckemu vzdelávaniu a rodinnému životu.”

“Ako je šokujúce, že si katolícka vysoká škola vyberie katolícku futbalovú hviezdu, aby hovorila o prioritách viery a rodiny?” povedal a dodal, že “verejné pobúrenie proti Butkerovi a Benediktínskej vysokej škole odhaľuje nenávisť voči katolíckej morálke, katolíckemu vzdelávaniu a rodinnému životu.”

“Spor tiež odhalil krehkú vieru tých katolíkov, ktorí sa prekrúcajú a ohýbajú, aby vyhoveli ideológom a kultúrnym elitám,” pokračoval Reilly.

“Naopak, benediktínski’študenti sa učia dôverovať Bohu a spočívať v pravde.”

Butker si za svojimi výrokmi stál aj po niekoľkých týždňoch chvály aj odporu.

“Ak nebolo’jasné, že nadčasové katolícke hodnoty mnohí nenávidia, teraz je to jasné,”povedal na nedávnej finančnej zbierke pre Regina Caeli Academy, klasickú základnú školu a gymnázium. Butker je členom správnej rady tejto akadémie.

“Ak máme pravdu a lásku, mali by sme dôverovať Pánovej’prozreteľnosti a zvyšok práce nechať na Duchu Svätom,” povedal ako informoval portál LifeSiteNews. “Naša láska k Ježišovi, a teda aj túžba hovoriť nahlas, by nikdy nemala byť prevážená túžbou našej padlej prirodzenosti byť milovaný svetom. Oslava Boha, a nie nás samých, by mala vždy zostať našou motiváciou napriek akémukoľvek odporu či dokonca podpore.”

“Nie ľudia, ale Ježiš Kristus je ten, komu sa snažím zapáčiť.”

Liberálne katolícke vysoké školy si vyberajú pro-potratových, pro-LGBT rečníkov

Na druhej strane niektoré katolícke univerzity pozvali rečníkov, ktorí zastávajú názory v priamom rozpore s Cirkvou.

Rosemont College v Pensylvánii “pozvala štátnu poslankyňu Joannu McClintonovú, aby predniesla nástupnú reč a získala čestný titul”- napísala Newmanova spoločnosť vo svojom aprílovom prejave. “McClintonová sa v roku 2022 preslávila svojím pro-potratovým prejavom.”

Jezuitská Spring Hill College v Alabame pozvala na prednášku prezidenta Fordham University”-. Tania Tetlowová však podporuje falošnú myšlienku, že dvaja muži alebo dve ženy môžu byť spolu v “manželstve”. V roku 2023 povedala, že ľudia by mali “oslavovať” to, čo nazvala “úctou a obdivom” k homosexuálnym “manželstvám,” komentujúc podporu svojho otca”lesbickej orientácii svojej sestry.

Katolícka cirkev však učí, že manželstvo je zväzkom medzi jedným mužom a jednou ženou, že zákony, ktoré právne uznávajú homosexuálne vzťahy, sú vážne nemorálne a že homosexualita je ťažký hriech, ktorý “volá do neba po pomste.”