Story4_5_29_24-810x500.png

Republikáni v rozprave o CBDC kritizujú Trudeaua za zmrazenie bankových účtov Freedom Convoy

14
Neutral
  • Americkí republikáni kritizovali Trudeaua za zmrazenie bankových účtov kamionistov.
  • Snemovňa reprezentantov schválila návrh zákona zakazujúci digitálnu menu centrálnej banky.
  • Emmer varoval pred možným zneužitím CBDC na monitorovanie občanov, ako to robí Čína.
  • Trudeauova vláda v Kanade zneužila zákon o mimoriadnych udalostiach na potlačenie protestu.

Niekoľko vysokopostavených amerických republikánskych kongresmanov využilo príležitosť, aby počas konvoja slobody v roku 2022 pri prerokúvaní návrhu zákona, ktorý by zakázal Federálnemu rezervnému systému vydávať digitálnu menu “centrálnej banky v štýle dohľadu”, ak to neschváli Kongres, vyrvali kanadskému premiérovi Justinovi Trudeauovi” zmrazenie bankových účtov kamionistov”.  

Posledný štvrtok Snemovňa reprezentantov schválila v pomere 216 ku 192 hlasom návrh kongresmana a biča väčšiny Toma Emmera’H. R. 5403, alebo CBDC Anti-Surveillance State Act.  

Podľa Emmera jeho návrh zákona “[w]by zakázal Federálnemu rezervnému systému vydávať digitálnu menu v štýle centrálnej banky (CBDC), ktorá by mohla poskytnúť federálnej vláde možnosť monitorovať a kontrolovať výdavkové návyky jednotlivých Američanov’.” 

Pri prerokúvaní návrhu zákona Emmer spolu s nie menej ako dvoma ďalšími republikánskymi zástupcami vyzdvihol Trudeauovu liberálnu vládu ako sa začiatkom roka 2022 vysporiadala s protestom Freedom Convoy proti mandátom COVID jab. Zákonodarcovia upozornili na to, ako bol na potlačenie protestu kamionistov autoritatívnym spôsobom použitý zákon o mimoriadnych udalostiach (Emergencies Act, EA)’.  

“V Číne komunistická strana využíva CBDC, ktorý možno použiť na monitorovanie výdavkov občanov’, ” poznamenal Emmer.  

“Bližšie k domovu na západnej pologuli kanadská vláda demonštrovala silu federálneho finančného dohľadu a kontroly, keď v roku 2022 zmrazila bankové účty stovkám vodičov nákladných vozidiel, ktorí protestovali proti mandátu na očkovanie vakcínou COVID.” 

Emmer poznamenal, ako jeho návrh zákona “potvrdzuje, že ak sa federálna vláda snaží vytvoriť digitálnu verziu amerického dolára, môže tak urobiť len s výslovným povolením Kongresu. Môžu to urobiť. Musia však získať oprávnenie od Kongresu a musia’to urobiť otvorene, bez povolenia a súkromne."” 

Začiatkom roka 2022 sa v rámci Konvoja slobody zišli tisíce Kanaďanov od pobrežia k pobrežiu, aby prišli do Ottawy a požadovali ukončenie mandátu COVID vo všetkých formách. Napriek pokojnému charakteru protestu Trudeauova’vláda 14. februára 2022 uzákonila EA. 

EÚ kontroverzne umožnil vláde zmraziť takmer 8 miliónov dolárov z približne 206 bankových účtov demonštrantov, povolať vodičov ťahačov a zatknúť ľudí za účasť na zhromaždeniach, ktoré vláda považovala za nezákonné.    

Trudeau nakoniec odvolal EA 23. februára, po tom, ako boli všetci kamionisti vytlačení.  

‘Treba sa poučiť’v súvislosti s ‘vládnymi právomocami’ 

Rep. Scott Perry (R-PA), keď sa vyjadroval k Emmerovmu’návrhu zákona proti CBDC, varoval pred tým, že byť vlažný v súvislosti s vládnymi právomocami je hlúpe. 

“Mali by sme si vziať ponaučenie od utláčaných občanov všade od Kanady až po komunistickú Čínu skôr, než bude neskoro,” povedalPerry.  

Rep. French Hill hovoril aj o tom, že Emmer’ova legislatíva je opodstatnená vzhľadom na to, čo sa stalo v Trudeau’ovej Kanade.   

“Táto legislatíva je potrebná, pretože žijeme vo svete, kde vláda môže zneužiť nástroje, ktoré má k dispozícii,&#rdquo; poznamenal. 

“Ako poznamenal bič, kanadský premiér Justin Trudeau zmrazoval bankové účty ľuďom, ktorí protestovali proti obmedzeniam COVID-19 v jeho krajine.” 

Začiatkom tohto mesiaca LifeSiteNews informoval o tom, ako žiadosť kanadského konzervatívneho poslanca’o informácie odhalila, že Trudeauov kabinet čakal až do odvolania sa na EA, aby získal právnu radu od kanadského’generálneho prokurátora o tom, či je jej použitie zákonné. 

Začiatkom tohto roka kanadský federálny súd oznámil, že použitie EA Trudeauovou vládou bolo priamym porušením národnej Charty práv a slobôd, a teda nebolo “oprávnené.”    

Pozoruhodné je, že sudcom, ktorý rozhodol, že použitie EA Trudeauovou vládou’nebolo “oprávnené”, bol sudca Federálneho súdu Richard Mosley, a Liberálny-sudca a uznávaný sudca s desaťročiami skúseností.    

Lídri Konvoja slobody Tamara Lichová a Chris Barber boli v prebiehajúci právny boj s federálnymi úradníkmi.