Landry-810x500.jpeg

Republikánsky guvernér Louisiany podpísal zákon, ktorý klasifikuje potratové tabletky ako kontrolované látky

10
Kultúra života
  • Potratové tabletky sú teraz kontrolované látky v Louisiane.
  • Držba týchto liekov bez lekárskeho predpisu je trestným činom.
  • Zákon chráni ženy, ale uľahčuje potratovú lobbu a zneužívanie.
  • Pro-lifers varujú pred zvýšením nežiaducich účinkov potratových tabliet bez lekárskeho dohľadu.

Louisianský republikánsky guvernér Jeff Landry v piatok podpísal nové opatrenie, ktorým sa potratové tabletky klasifikujú ako kontrolované látky a ich držba bez lekárskeho predpisu sa stáva trestným činom.

Ako už predtým informoval portál LifeSiteNews, zákon Catherine a Josephine Herringových zaraďuje mifepristón a misoprostol, dva lieky, ktoré sa bežne používajú v kombinácii na vyvolanie chemického potratu, na zoznam liekov IV. zoznamu v Louisiane podľa jednotného zákona o kontrolovaných nebezpečných látkach, čím sa zaraďujú medzi lieky, ktoré sa považujú za lieky s potenciálom zneužitia alebo závislosti. Ich držanie bez lekárskeho predpisu je trestným činom, za ktorý hrozia vysoké pokuty a až desať rokov väzenia. Zákon však oslobodzuje ženy, ktoré vlastnia mifepristón a misoprostol pre vlastnú spotrebu.

Zákon pôvodne predložil republikánsky senátor Thomas Pressly, ktorého motivovalo utrpenie jeho sestry Catherine Pressly Herringovej. Vo februári sa jej vtedajší manžel Mason Herring priznal k tomu, že jej do pitnej vody primiešal potratové tabletky, čím jej spôsobil vážne ochorenie. Jej malú dcérku Josephine sa podarilo zachrániť prostredníctvom zvrátenia potratovej tabletky, ale stále má zdravotné komplikácie vyplývajúce z predčasného pôrodu.

ABC News informuje, že Landry v piatok podpísal zákon. “Požiadavka, aby liek na vyvolanie potratu bol získaný na lekársky predpis a kriminalizácia použitia lieku na potrat na nič netušiacej matke, nie je ničím iným ako zdravým rozumom,” povedal. “Tento zákon chráni ženy v celej Louisiane a ja som bol hrdý na to, že som dnes mohol tento zákon podpísať.” Nový zákon nadobúda účinnosť od 1. októbra. 

Potrat je už všeobecne nezákonnáv Bayou State, ale nový zákon pomôže sťažiť jej uľahčenie prostredníctvom distribúcie potratových tabletiek, čo je jedna z obľúbených taktík potratovej loby’na udržanie tohto odvetvia pri živote po páde rozsudku Roe v. Wade, ako aj sťaženie možnosti zneužívateľov získať tabletky, ktorými by prinútili ženy k potratu.

V 20. otvorenom liste koalície pro-life skupín vtedajšiemu komisárovi FDA Stephenovi Hahnovi sa uvádza, že podľa vlastného systému hlásenia nežiaducich účinkov FDA’od roku 2000 viedli “potratové tabletky k viac ako 4 000 hláseným nežiaducim účinkom vrátane 24 úmrtí matiek. Nežiaduce udalosti sú notoricky nedostatočne hlásené FDA a od roku 2016 FDA vyžaduje od výrobcov potratových tabletiek len hlásenie úmrtí matiek.”

Pro-lifers varujú, že po tom, čo Bidenova administratíva úplne zrušila požiadavky, aby sa potratové tabletky užívali v prítomnosti lekára, teda bez akéhokoľvek lekárskeho dohľadu alebo lekárskej podpory v blízkosti, sa tieto udalosti určite zvýšia. 

“A November 2021 štúdia vedcov z Charlotte Lozier Institute vyšla v odbornom časopise Health Services Research and Managerial Epidemiology,” píševýskumný pracovník Katolíckej univerzity v Amerike Michael New. “Analyzovali údaje štátneho programu Medicaid o viac ako 400 000 potratoch zo 17 štátov, ktoré financujú plánované potraty prostredníctvom svojich programov Medicaid. Zistili, že počet návštev pohotovosti súvisiacich s potratom v súvislosti s tabletkou sa od roku 2002 do roku 2015 zvýšil o viac ako 500 percent. V rovnakom období sa zvýšila aj miera návštev pohotovosti v súvislosti s chirurgickými potratmi, ale oveľa menej.’”