pregnant-e1711469303557-810x500.jpg

Štát Washington ustúpil od "protiústavného" vyšetrovania pro-life skupín

13
Kultúra života
  • Generálny prokurátor Washingtonu ustúpil od vyšetrovania pro-life organizácií.
  • Vyšetrovanie bolo motivované protiústavnými názormi a nezákonné, podľa právnikov ADF.
  • ADF žalovala Fergusona za nezákonné vyšetrovanie, ktoré bolo ukončené v máji 2022.
  • Ľavica je nepriateľská voči pro-life organizáciám a krízovým tehotenským centrám.

Generálny prokurátor štátu Washington Bob Ferguson ustupuje od vyšetrovania dvoch veriacich neziskových organizácií, ktoré sa zasadzujú za ochranu života, po žalobe, ktorú podala právnická spoločnosť Alliance Defending Freedom (ADF).

V minulom roku Ferguson vydal občianskoprávne vyšetrovacie požiadavky, ktorými žiadal od spoločností Obria Group a Obria Medical Groups PNW odpovede údajne týkajúce sa možného porušenia zákona o ochrane spotrebiteľa vo Washingtone. ADF tvrdila, že vyšetrovanie, ktoré sa snažilo preskúmať dokumenty spred viac ako desiatich rokov, nemalo nič spoločné so žiadnymi skutočnými sťažnosťami alebo dôkazmi o protiprávnom konaní, ale namiesto toho bolo rybárskou výpravou motivovanou pro-life názormi skupín 

30. novembra právnici ADF podali na okresnom súde USA pre západný obvod Washingtonu, divízia Tacoma, žalobu proti Fergusonovi, v ktorej obvinili jeho úrad z nezákonného protiústavného vyšetrovania skupín privilegovaných materiálov a chránených prejavov.

“Ústava USA chráni právo skupín Obria a Obria Medical Groups PNW’slobodne vyjadrovať svoje presvedčenie, slobodne vykonávať svoju vieru, slobodne sa združovať s podobne zmýšľajúcimi jednotlivcami a organizáciami a naďalej poskytovať služby v starostlivom a súcitnom prostredí ženám a mužom, ktorí čelia ťažkým okolnostiam tehotenstva,” uviedol vtedy hlavný právny zástupca ADF Tim Garrison. “Naši klienti už vynaložili neúmerne veľa času a finančných prostriedkov v snahe vyhovieť nerozumným požiadavkám washingtonského’generálneho prokurátora a naliehavo žiadame súd, aby urýchlene zastavil jeho nezákonné kroky.”

Dňa 23. mája asistentka generálneho prokurátora Heidi Andersonová zaslala pro-life skupinám’ právnikom list, v ktorom im oznámila, že washingtonský’odbor ochrany spotrebiteľa“ukončil vyšetrovanie možných porušení zákona o ochrane spotrebiteľa uvedených v občianskoprávnych vyšetrovacích požiadavkách z 19. mája 2022.”Dodala, že “nie sú potrebné žiadne ďalšie odpovede na CID, ani na tie, ktoré boli vydané predajcom spoločnosti Obria’a že “z rozhodnutia Odboru’neviesť súdny spor a ukončiť vyšetrovanie by sa nemali vyvodzovať žiadne závery.”

“Vláda by nemala nikoho vyšetrovať len preto, že zastáva názory, ktoré sa vláde’nepáčia. Sme’radi, že washingtonský generálny prokurátor’ukončil svoje nezákonné vyšetrovanie našich klientov a že Obria Group a Obria Medical Clinics PNW budú môcť slobodne pokračovať vo svojej život zachraňujúcej práci v komunite,” hlavný právny zástupca ADF Lincoln Wilson odpovedal. “Tešíme sa na rozhodnutie súdu, ktoré potvrdí, že generálny prokurátor sa nezákonne zameral a prenasledoval tieto kliniky kvôli ich pro-life postoju. Ústava chráni zdravotnícke kliniky Obria a všetky ostatné pro-life organizácie, aby mohli slobodne vyjadrovať svoje presvedčenie, praktizovať svoju vieru a naďalej súcitne slúžiť ženám a párom, ktoré čelia ťažkým okolnostiam tehotenstva.”

Napriek tomu, že sa označujú za “pro-choice,” potratové hnutie je notoricky nepriateľské voči všetkým druhom alternatív k potratom, od reklamných kampaní až po označujú krízové tehotenské centrá za “klamlivé,” až po pokus o odobratie lekárskych licencií lekárom podporujúcim život, na násilie a vyhrážky voči tehotenským centrám, ktoré sú menej pravdepodobné, že budú stíhané ako údajné prípady násilia proti potratom.

Krízové tehotenské centrá už dlho poskytujú ženám s nízkymi príjmami širokú škálu služieb vrátane ultrazvukových vyšetrení, základnej lekárskej starostlivosti, odporúčaní na adopciu, kurzov rodičovstva a detských’potrieb, ktoré pomáhajú zmierniť obavy a záťaž, ktoré vedú niektoré ženy k rozhodnutiu pre interrupciu. Z tohto dôvodu sú už dlho terčom ľavicového hnevu, pričom útoky sa často zameriavajú na tvrdenia, že klamú ženy o interrupciách aj o svojich vlastných službách. Tvrdenia pro-life, ktoré sú najčastejšie zosmiešňované ako “dezinformácie”, sú však v skutočnosti pravdivé a obvinenia zo sebaklamania sa zvyčajne týkajú niečo viac ako fakt, že sa ich reklamy objavujú v online vyhľadávaní výrazu “interrupcia.”

Nepriateľstvo ľavice voči centrám krízového tehotenstva sa drasticky zintenzívnilo s príchodom U.Najvyššieho súdu USA, ktorý zrušil rozhodnutie Roe, čo vyvolalo aktiváciu mnohých štátnych zákonov, ktoré prinútili desiatky zariadení plánovaného rodičovstva po celej krajine zatvoriť. Centrá krízového tehotenstva sa stali terčom násilia, vandalizmu a vyhrážok. Medzitým politici vrátane prezidenta Joea Bidena, americkej senátorky Elizabeth Warrenovej z Massachusetts a michiganskej guvernérky Gretchen Whitmerovej vyzvali na nové obmedzenia ich financovania, práva na prejav a samotnej existencie.