CAF-e1706703014230-810x500.jpg

Kanadská VA sa vyhla posolstvu Veľkého piatku, aby oslávila "všetky" marcové sviatky

17
Neutral
  • Ministerstvo veteránov neuznalo Veľký piatok kvôli iným marcovým sviatkom.
  • Posolstvo na sociálnych sieťach neobsahovalo zmienku o Veľkom piatku.
  • Kresťania v Kanade čelia útokom na ich náboženské tradície a sviatky.
  • Vládne orgány v Kanade sa snažia zrušiť kresťanské sviatky a tradície.

Kanadská ministerka pre záležitosti veteránov v podstate priznala, že jej ministerstvo nevyslalo posolstvo na Veľký piatok tisícom kresťanských príslušníkov, ktorí slúžili národu, pretože v marci bolo veľa iných sviatkov. 

24. mája ministerka pre záležitosti veteránov Ginette Petitpas Taylorová počas vystúpenia v Dolnej snemovni uviedla, že “vzhľadom na všetky sviatky, ktoré sa slávili v priebehu marca, vrátane Veľkej noci, bolo prijaté rozhodnutie oceniť všetkých, ktorí v mesiaci marec slávili sviatok.” 

“Príspevok venovaný Veľkej noci bol zverejnený na Veľkonočnú nedeľu,” dodala. 

Taylorová odpovedala na otázku konzervatívneho poslanca Michaela Barretta týkajúcu sa všeobecného nenáboženského “šťastného marcového sviatočného obdobia” príspevku na sociálnych sieťach, ktorý ministerstvo zverejnilo 29. marca, čo bol tento rok Veľký piatok. 

“Veteránom, súčasným príslušníkom [kanadských ozbrojených síl] a [RCMP] a ich rodinám chceme popriať šťastné marcové sviatky!” prečítať si príspevok na X (predtým Twitter).  

Posolstvo vyvolalo na internete silnú odozvu pre svoj všeobecný tón, keď neuznalo jeden z najdôležitejších dní pre kresťanov, Veľký piatok, pripomínajúci ukrižovanie Ježiša Krista. 

Barrett mal poznamenal vtedy, že všeobecný príspevok pre záležitosti veteránov je znakom toho, že ministerstvo je “príliš zobudené, aby uznalo buď kultúrny, alebo náboženský význam Veľkej noci?” 

Takisto zdôraznil, že väčšina Kanaďanov sú kresťania, a dodal, že “nikoho, koho by stálo za to znepokojovať, neurazia želania šťastnej Veľkej noci.” 

V marci tohto roku židia oslavovali Purim, moslimovia začali Ramadán a hinduisti oslavovali Holi.  

Podľa Taylorovej príspevok zostavili jej zamestnanci zodpovední za komunikáciu a bol schválený na úrovni riaditeľa. V súvislosti s príspevkom neboli prijaté žiadne opatrenia. 

“Interný schvaľovací proces sa však prehodnocuje s cieľom zabezpečiť väčší dohľad nad plánmi sociálnych médií,” uviedla.  

Kresťanstvo sa v posledných rokoch v Kanade pod vedením premiéra Justina Trudeaua dostalo pod útok. Ako informoval portál LifeSiteNews, v decembri minulého roka bol Trudeau prinútený priznať, že “Vianoce nie sú rasistické” po tom, čo vládna správa vyvolala rozruch po tom, čo naznačila, že sú. 

Pokiaľ ide o armádu, zrušenie posolstva na Veľký piatok nie je jediným prípadom, keď sa úradníci pokúsili zrušiť kresťanstvo. 

Vlani v novembri kanadská armáda zrušila obmedzenia na verejné modlitby počas Pamätného dňa po reakcii Kanaďanov.  

Otlaku kvôli kritike kresťanských sviatkov čelili aj ďalšie vládne orgány. Dolná snemovňa schválila jednomyseľný návrh na podporu Vianoc po tom, čo Kanadská komisia pre ľudské práva predložila sviatok ako diskriminačný. 

Komisia v októbrovom diskusnom dokumente napísala, že “zákonné sviatky súvisiace s kresťanstvom, vrátane Vianoc a Veľkej noci,” predstavujú “zjavný príklad” “systémovej náboženskej diskriminácie.”