cdf-810x500.jpg

Vatikánsky úradník hovorí, že 77 % prípadov zaslaných na disciplinárny úrad sa týka zneužívania detí

13
Kultúra smrti
  • Monsignor Kennedy uviedol, že 77% prípadov CDF sa týka zneužívania detí.
  • CDF je rozdelená na doktrinálnu a disciplinárnu sekciu pod vedením Kennedyho.
  • Disciplinárna sekcia sa zaoberá zneužívaním detí a poskytuje formáciu biskupom.
  • Kennedy vyzval novinárov na odhaľovanie zneužívania a vedie vyšetrovanie prípadu pátra Rupnika.

Vatikánsky predstaviteľ zodpovedný za dohľad nad reakciou Katolíckej cirkvi na zneužívanie uviedol, že 77 percent prípadov, ktoré dostáva, sa týka zneužívania detí. 

Monsignor John Joseph Kennedy sa 29. mája v Ríme v rámci konferencie o ochrane detí, ktorú organizovala Konferencia biskupov Talianska (CEI), vyjadril k práci disciplinárneho úradu Kongregácie pre náuku viery (CDF), ktorý vedie. 

Podľa agentúry Reuters Kennedy uviedol, že približne 77 percent prípadov, ktoré dostáva Disciplinárny úrad, sa týka zneužívania detí. 

CDF je teraz rozdelená na dve sekcie, doktrinálnu a disciplinárnu. Prostredníctvom motu proprio Fidem servare, pápež František vo februári 2022 zlúčil činnosť CDF do dvoch rôznych oddelení a každému z nich pridelil sekretára, ktorý bude viesť činnosť. 

ČÍTAŤ: Pápež František reštrukturalizuje hlavný vatikánsky úrad poverený obranou viery

Disciplinárna sekcia sa venuje “zločinom, ktoré sú vyhradené Kongregácii a ktorými sa zaoberá prostredníctvom jurisdikcie tam zriadeného Najvyššieho apoštolského tribunálu,” vrátane takých vecí, ako je falošná mystika, zneužívanie sviatostí a “ťažké” zločiny, ako je sexuálne zneužívanie. 

Disciplinárnej sekcii sa tiež ukladá, aby poskytovala “vhodné formačné iniciatívy”, ktoré sa majú ponúkať miestnym biskupom a odborníkom v oblasti kánonického práva “s cieľom podporiť správne chápanie a uplatňovanie kánonických noriem týkajúcich sa oblasti jej vlastnej pôsobnosti.” 

Pod pôsobnosť Disciplinárnej sekcie’patria všetci “otcovia kardináli, patriarchovia, legáti Apoštolskej stolice, biskupi, ako aj iné osoby v súlade s kánonickými ustanoveniami.”

Kennedy, vysvätený v Dubline v roku 1993, bol úradníkom CDF od roku 2003 a od roku 2017 viedol disciplinárny úrad CDF’pred bol v apríli 2022 vymenovaný pontifikom za sekretára disciplinárnej sekcie’ 

Ako taký mal na starosti riešenie správ o sexuálnom zneužívaní klerikmi z celého sveta a povedal v roku 2019 pre Associated Press, že počet prípadov je štyrikrát vyšší ako v roku 2009, pričom len v roku 2019 bolo CDF nahlásených 1 000 prípadov zneužívania. 

“V súčasnosti sme fakticky svedkami cunami prípadov, najmä z krajín, z ktorých sme nikdy nepočuli, povedal Kennedy v roku 2019 o počte nahlásených prípadov sexuálneho zneužívania. 

Počas vzácneho verejného prejavu v tom istom roku Kennedy uviedol, že “môžem vám úprimne povedať, že pri čítaní prípadov týkajúcich sa sexuálneho zneužívania zo strany duchovných si na to nikdy nezvyknete a cítite, ako vás bolí srdce a duša.” 

“Sú chvíle, keď prezerám prípady, že sa mi chce vstať a kričať, že si chcem zbaliť veci, odísť z kancelárie a už sa nevrátiť,” povedal. 

V roku 2019 upozornil aj na ťažkú situáciu rodín postihnutých sexuálnym zneužívaním, keď uviedol: 

A čo otec, matka alebo súrodenci dieťaťa, ktorí sa musia na to dieťa pozerať a prežívať to? Čo môžu povedať? Všetko im bolo vzaté. Verte mi, keď vám hovorím tieto veci. Viete si predstaviť, aké to môže byť, keď vám neveria cirkevné autority? Aké by to bolo mlčať, pretože človek nemal odvahu prihlásiť sa a pomenovať svojho zneužívateľa?"

V rozhovore pre agentúru AP Kennedy predtým dodal, že “predpokladám, že keby som nebol’kňazom a keby som mal dieťa, ktoré by bolo zneužívané, asi by som’prestal chodiť na omšu. Pravdepodobne by som’prestal mať čokoľvek spoločné s cirkvou, pretože by som’povedal: ‘No, ak sa nedokážete’postarať o deti, tak prečo by som vám mal veriť?”

Kennedy vyzval novinárov, aby pokračovali v odhaľovaní sexuálneho zneužívania, a povedal, že “téma krízy zneužívania duchovnými je v našej kultúre v popredí.”

Zaiste, práve Kennedyho’disciplinárna sekcia je teraz poverená vatikánskym vyšetrovaním údajného sériového zneužívateľa otec Marko Rupnik – vyšetrovanie, ktoré je podľa jeho slov “delikátne”, ale v “pomerne pokročilom štádiu.”

Po intenzívnom mediálnom rozruchu v súvislosti s odhalením, že Rupnik bol v októbri minulého roka inkardinovaný do jednej slovinskej diecézy, pápež František rýchlo oznámil, že poveril CDF, aby “prípad preskúmala”. 

František’ sa rozhodol aj po tom, ako “Pápežská komisia pre ochranu maloletých upozornila pápeža’na vážne problémy pri riešení prípadu o. Marka Rupnika a nedostatočný prístup k obetiam.”

Čítajte: Pápež František žiada Vatikán, aby preskúmal prípad údajného sériového zneužívateľa pátra Rupnika  

Bývalého jezuitu Rupnika Vatikán v roku 2020 automaticky exkomunikoval po tom, ako CDF jednomyseľne rozhodla, že je vinný z rozhrešenia jedného zo svojich sexuálnych komplicov. Následne mu bol trest rýchlo zrušený – pričom sa veľa špekulovalo o tom, či pápež František osobne zasiahol do rýchleho zrušenia exkomunikácie. 

Samotný Rupnik bol obvinený z psychického a sexuálneho zneužívania rehoľných sestier v komunite Loyola, rádu, ktorého bol sám spoluzakladateľom. K zneužívaniu malo dôjsť voči najmenej 21 zo 40-člennej rehoľnej komunity Loyola, ktorú spoluzakladal v rodnom Slovinsku. V nasledujúcich mesiacoch sa prihlásilo ďalších 15 údajných obetí. 

Jezuiti zostavili 150-stranový spis nahlásených prípadov zneužívania, ktorých sa mal Rupnik dopustiť. Tie sa datujú od roku 1985 do roku 2018 a Rupnik’ov bývalý predstavený páter Johan Verschueren SJ uviedol, že dôveryhodnosť obvinení voči Rupnikovi je “veľmi vysoká”

V októbri 2022 však CDF prípad proti Rupnikovi zastavila s odvolaním sa na premlčanie. Podľa podľa Messa in Latino,  to bolo priamo kvôli pápežovi Františkovi: “Napriek tomu sa zdá, že vďaka zásahu Svätého Otca’sa proces neuskutočnil práve preto, že bol ‘premlčaný’ [viazaný premlčacou lehotou.]”

V rozhovore pre agentúru AP František v januári uviedol, že “vždy” upúšťa od premlčania v prípadoch, ktoré sa týkajú len neplnoletých alebo “zraniteľných dospelých osôb,” ale podľa agentúry AP František povedal, že inak by nemenil bežné právne postupy.