Screenshot-2024-06-04-at-3.05.41-PM-810x500.png

Minister Trudeau natočil video propagujúce potraty, poslancov za život označil za "znepokojujúcich

20
Kultúra smrti
  • Minister Wilkinson podporuje potraty a kritizuje poslancov za život.
  • Kanada nemá žiadny zákon o interrupciách od roku 1990.
  • Pierre Poilievre podporuje potraty a má slabé výsledky v otázkach života.
  • Katolícka cirkev zakazuje antikoncepciu a učí, že život je neodňateľný od počatia.

Kanadský’minister pre energetiku a prírodné zdroje Jonathan Wilkinson si našiel čas, aby na sociálnych sieťach natočil bizarné pro-potratové video, v ktorom poslancov za život označil za “znepokojujúcich.” 

30. mája Wilkinson na X napísal: “V tento deň pred 34 rokmi poslanci parlamentu schválili konzervatívny zákon, ktorý by ženám vzal’právo na voľbu. Našťastie tento návrh zákona Senát zamietol.” 

“Dnes, v roku 2024, sú konzervatívci Pierra Poilievre’pripravení urobiť to znova,” dodal.

Wilkinson’vo videu potom ukázal ukážky poslanca Konzervatívnej strany Arnolda Viersena, ktorý je za život, ako v minulosti v Dolnej snemovni hovoril o občianskych petíciách požadujúcich ochranu nenarodených detí. Podľa Wilkinsona boli takéto petície “dosť znepokojujúce.” 

Wilkinson potom ukázal ďalší klip s Viersenom, v ktorom tento chválil Najvyšší súd Spojených štátov amerických za zrušenie jeho pro-potratového rozsudku z roku 1973 Roe v. Wade rozhodnutie. 

“Ľudia, historické,” začal pro-life Viersen vo videu z roku 2022, ktoré Wilkinson vyzdvihol. “Spojené štáty zvrátili hrozné rozhodnutie Roe versus Wade. Práve toto zakotvilo potraty ako právo v Spojených štátoch… Je to taký dobrý pocit mať teraz víťazstvo." ”

V reakcii na Viersenovo video Wilkinson charakterizoval radosť konzervatívneho poslanca’z toho, že americké štáty majú teraz možnosť ušetriť deti pred zabíjaním v maternici, ako “nesmierne znepokojujúcu.”

Wilkinson si potom vzal na mušku konzervatívnu poslankyňu za ochranu života Cathy Wagantallovú, ako aj všetkých poslancov, ktorých podporila pro-life kampaň Life Coalition. 

“Všetci sme si mysleli, že debata o potratoch je už za nami,” povedal Wilkinson a dodal, že predpokladal, “že sme skutočne v spoločnosti, ktorá si váži možnosť voľby.”

“Je zrejmé, že to’je boj, ktorý ešte musíme zviesť,” povedal.  

Stojí za povšimnutie, že slovo “voľba,” keď ho v uvedenom kontexte používajú zástancovia potratov, sa vzťahuje na podporu právneho rámca, ktorý umožňuje ženám rozhodnúť sa, že ich deti budú zabité v maternici. V Kanade to zahŕňa násilné chirurgické potraty povolené až do momentu narodenia.

Pierre Poilievre podporuje potraty na požiadanie do všetkých 9 mesiacov

Vzdor tvrdeniu Wilkinsona’že Poilievre sa usiluje o prijatie zákonov obmedzujúcich potraty a skutočnosti, že viacerí poslanci Konzervatívnej strany sú skutočne za život, pravdou zostáva, že súčasný líder Konzervatívnej strany je rozhodne za potraty a v tejto otázke sa stotožňuje s Trudeauovou vládou.

Poilievre má a veľmi slabé výsledky, keď ide o otázky života a rodiny, pričom CLC mu udelila “red light” rating.

Poilievre’manželka Anaida tiež podporuje potraty. V decembri minulého roka sa dostala na titulky novín, pretože zastávala názory manželov’za potraty.

História potratových zákonov v Kanade

Potraty boli v Kanade dekriminalizované v roku 1969, keď vtedajší premiér Pierre Trudeau (otec Justina Trudeau’a) schválil ostro kritizovaný súhrnný zákon, ktorý novelizoval trestný zákonník a umožnil vykonávať potraty v nemocniciach za povolených podmienok. 

Tento zákon zostal v platnosti, kým ho Najvyšší súd Kanady nezrušil a neoznačil za protiústavný v roku rozhodnutie Morgentaler z roku 1988. Zákon bol odstránený na základe technického dôvodu, pričom súd rozhodol, že porušuje právo ženy’na “osobnú bezpečnosť”, keďže ho nemožno uplatňovať rovnako v celej krajine. 

Po vydaní rozhodnutia súd vyzval parlament, aby prišiel s náhradnou legislatívou o interrupciách. Táto snaha zlyhala, keď bol návrh zákona vtedajšieho premiéra Briana Mulroneyho’zamietnutý v hlasovaní Senátu s nerozhodným výsledkom, čo sa stalo 30. mája 1990, ako sa uvádza vo Wilkinsonovom’videu. Zákon, známy ako Bill C-43 (An Act respecting abortion),neuspokojil “ani zástancov života, ani zástancov potratov,” podľa CLC.

Od hlasovania v Senáte v roku 1990 Kanada nemá vôbec žiadny zákon o interrupciách, čo znamená, že táto smrteľná praktika je povolená počas všetkých deviatich mesiacov tehotenstva z akéhokoľvek dôvodu. 

Trudeau sa roky hlásil k podpore interrupcií napriek tomu, že je pokrstený katolík. Od svojho nástupu do funkcie v roku 2015 jeho liberálna vláda predložila mnoho propotratových opatrení, ako napríklad odobratie centrám pre tehotné charitatívneho štatútu, pretože namiesto potratov propagujú život. 

Pre katolíkov je učenie Cirkvi, ktoré zakazuje používanie umelej antikoncepcie, vrátane rannej tabletky a liekov vyvolávajúcich potrat, stále nemenné. Katolícka cirkev tiež vyhlasuje, že právo na život každého nevinného človeka od počatia po prirodzenú smrť je rozumom poznateľná pravda a je obsiahnutá v prirodzenom zákone. 

Posledný týždeň CLC odsúdil Trudeaua ako “pomýleného” a protirodinného, keď robí všetkých Kanaďanov “platil” za “potratové tabletky” po tom, čo sa na sociálnych sieťach pochválil svojím novým vládnym návrhom zákona, ktorý poskytne všetkým Kanaďanom bezplatnú antikoncepciu vrátane rannej tabletky. 

Podľa organizácie Campaign Life Coalition potraty zabili viac ako štyri milióny nenarodených detí v Kanade od jeho legalizácie v roku 1969, čo približne zodpovedá celkovému počtu obyvateľov provincie Alberta.