shutterstock_2239375481-810x500.jpg

Kontroverzný program Real ID bude do roku 2025 povinný pre vnútroštátnu leteckú dopravu v USA

41
Neutral
  • Federálny program Real ID sa stane povinným pre vnútroštátnu leteckú dopravu v USA.
  • Od jari 2025 budú dospelí musieť používať preukazy Real ID na vnútroštátne lety.
  • Legislatíva z roku 2005 zavádza nové požiadavky na identifikáciu občanov v USA.
  • Organizácie ako EFF a ACLU kritizujú Real ID pre jeho negatívny vplyv na súkromie.

Ak ste unavení z cenzúry a dystopických hrozieb voči občianskym slobodám, prihláste sa na odber Reclaim The Net.

Silne kritizovaný federálny program preukazov totožnosti, Real ID, sa má stať povinným pre vnútroštátnu leteckú dopravu v USA 7. mája 2025.

Po nadobudnutí účinnosti federálny program zakáže dospelým osobám vstup na vnútroštátne lety, ak nenahradia “tradičné” štátne preukazy totožnosti preukazmi Real ID. A mandát sa bude vzťahovať aj na možnosť občanov’vstupovať do niektorých federálnych zariadení.

Pôvod legislatívy siaha do roku 2005 a zákona REAL ID, ktorý ministerstvo vnútornej bezpečnosti vysvetlilo ako štandardizáciu vydávania občianskych preukazov, vodičských’preukazov a podobných foriem identifikácie.

Od jari 2025 už cestujúci nebudú môcť používať “tradičné” vodičské” preukazy, hoci pasy sú jednou z možností.

ČÍTAJTE: Trump hovorí, že ‘nikdy nedovolí’ digitálnu menu centrálnej banky, ak bude zvolený za prezidenta

To znamená, že pre dospelých v USA bude platiť povinnosť používať digitálnu menu.USA bez cestovného pasu (a podľa ministerstva zahraničných vecí ho má len necelá polovica) bude jedinou možnosťou získanie preukazu REAL ID alebo Enhanced ID – ten však stále nebude akceptovaný vo vnútroštátnej leteckej doprave, iba pri prekračovaní námornej alebo pozemnej hranice s Mexikom a Kanadou.

Právnické skupiny ako EFF sumarizujú situáciu tak, že vláda USA núti štáty “zmeniť váš vodičský preukaz”na národný preukaz totožnosti” –, čo má okrem peňažných nákladov aj hrozivé dôsledky na súkromie.

A podľa EFF sa deklaratívny cieľ – zlepšenie národnej bezpečnosti – vôbec nedosiahne.

Táto organizácia prirovnáva Real ID a jednotnú národnú databázu, v ktorej sa nachádzajú údaje ľudí, k plíživému podkopávaniu súkromia a rozširovaniu dohľadu, ku ktorému došlo v porovnateľných scenároch z minulosti.

“Pamätajte si, že číslo sociálneho poistenia začalo celkom neškodne, ale stalo sa nevyhnutnou podmienkou pre množstvo vládnych služieb a bolo kooptované súkromnými spoločnosťami na vytvorenie masívnych databáz osobných údajov,” píše EFF a vyzýva štátnych zákonodarcov, aby “sa bránili” zavedeniu REAL ID.

AcLU vyjadrila podobné obavy týkajúce sa sledovania a ochrany súkromia, ale aj finančnej a administratívnej záťaže, ktorá je s týmto systémom spojená, a oznámila, že sa pridala k štátom, ktoré sú proti tomuto zákonu a snažia sa o jeho zrušenie.

“Definitívnou premenou vodičských’preukazov na formu národných dokladov totožnosti by REAL ID mal nesmierne deštruktívny vplyv na súkromie,” ACLU uviedla na svojej webovej stránke s tým, že tieto obavy brzdia úplné prijatie v mnohých štátoch.

Pretlačené so súhlasom Reclaim The Net.